Obecna wycena spółki 11,40 zł jest żenująco niska. Wg raportu za ostatni rok obrotowy, POLNA zanotowała zysk na poziomie operacyjnym w kwocie 5,4 mln zł. Gdyby nie uwzględniać incydentalnie wysokich kosztów finasowych (ujemne saldo operacji finansowych, które powstało w wyniku zawiązania rezerw opcyjnych przy kursie 4,18 zł/EUR, to zysk netto należałoby szacować mniej więcej na poziomie 5,4 mln zł x (1-0,19) = 4,4 mln zł. To jeśli chodzi o dotychczasową zdolność spółki do generowania zysku netto.
Spółka posiada środki pieniężne w kwocie 8,0 mln zł - przy jednoczesnym braku jakiegokolwiek kredytu bankowego. Jest to bardzo sprzyjająca sytuacja ku temu, aby zacząć myśleć o dźwigni finansowej i o zmianie sposobu finasowania działalności o lewarowanie się długoterminowym kredytem inwestycyjnym. Polna w tej chwili może liczyć na kredyt w wysokości nawet 25 mln zł. Wystarczy, że zaciągnie go w połowie tej wysokości, czyli w kwocie 12 mln zł. Uruchomi to środki pod akwizycję (decyzja o akwizycji zapadnie na WZA w dniu 22 czerwca 2009 r.) na wartość 20 mln zł: 8 mln zł środków własnych + 12 mln zl kredytu bankowego. Zwrot z tej inwestycji można szacować na minimum +20% (oprocentowanie depozytów w bankach 6,5% + premia za ryzyko 13,5%) - czyli rocznie mielibyśmy tutaj 4 mln dodatkowego zysku netto. W przepływach pieniężnych pojawiłaby się też dodatkowa amortyzacja z tytułu nabycia majątku trwałego. Przy stopie amortyzacji 14%, rozliczanej przez 7 lat byłoby to ok. 560 tys. zł dodatkowej gotówki rocznie.
Teraz policzmy to do kupy:
Dotychczasowa zdolność spółki do generowania ZN = 4,4 mln zł,
Zdolność, która powstanie w wyniku inwestycji (np. poprzez zakup pakietu kontrolnego innej firmy) =4,0 mln zł.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Razem otrzymujemy 8,4 mln zysku netto (+ dodatkową amortyzację 0,5 mln zł).
8,4 mln zł ZN : 2,58 mln akcji PLA = EPS 3,25 zł.
W warunkach przeciętnych (ani hossa, ani bessa) - tj. przy wskaźniku P/E = 12,0 po zaokrągleniu otrzymujemy cenę 1 akcji POLNEJ = 40 zł. W warunkach hossy (P/E=30) może to być nawet 100 zł.
Kurcze skończ już napiedzielać i tutaj i na Parkiecie (dotyczy to też Hardexu) bo to przynosi naprawdę powoli odwrotny skutek!!! Mam Akcje Polnej ale patrząc na to z boku to naprawdę ludzi to zaczyna odstraszać!!! Chłopie albo inwestujesz i spokojnie dajesz sobie kilka lat albo jesteś kolejnym zwykłym naganiaczem!
Maciej, czyli Boniek, wierzę, że aktualne są Twoje słowa : "Ja też wciąż z Wami i nie mam zamiaru oddawać skarbu za psie pieniądze!!!! Pozdro dla Bola i ekipy" i że raport przełknąłeś tak, jak należy, czyli nawet bez popitki:)
Ja też wolę, jak jest trochę ciszej, więcej pokojowej dyskusji. Ewentualnie w czasie oczekiwania na mocniejszy ruch Polnej w górę, jakieś czasem żartobliwe posty, może jakieś ciekawostki z szerszego świata finansowego, tak, dla zabicia nudy...
Zauważ jednak, że przyszło nam pracować w specjalnie utrudnianych warunkach. Wiesz, że kapitalizacja Polnej jest na tyle mała, że poprzez fora internetowe można bez problemu zachęcić do zakupu Polnej odpowiednią ilość inwestorów. To wystarczy śmiało, żeby raz na zawsze odebrać paliwo słupom itd. (nie będę się już rozpisywał). A, pamiętaj też, że nie możemy sobie tak spokojnie siedzieć i czekać biernie. Bez nowych zapomnij o wzrostach na Polnej! Mógłbyś tak spokojnie czekać rok !!!
Dlatego przedstawiciel Jakubasa oddelegowany do trzymania za mordeczkę kursu Polnej, nie może pozostawić forów tak sobie. Musi nasyłać różnej maści "niezależnych" forumowowiczów, którzy odpowiednio zniechęcą do inwestycji w Polną, a przede wszystkim wytrwania na papierze obecnych akcjonariuszy w tych trudnych momentach. Jak zauważyłeś ostatnimi czasy ataki przybrały na sile. A rozwleczonych przez to wątków, pełnych pyskówek, które perfekcyjne prowokował osobnik o nicku "Basia" nikomu już się nie chciało czytać (ja miałem ochotę wsadzić sobie 2 palce do gardła...). Dlatego - w związku z bardzo fajnym pomysłem Zawiszy - najważniejsze wątki zostały odświeżone. "Przybyszom" proponuję zakładanie własnych wątków. Nie zakładają, bo im nie chodzi o to, żeby wyrażać swoje "niezależne" zdanie, tylko żeby wcinać się w nasze wątki i uprzykrzać nam życie, ile tylko się da.
Dlatego też będą cały czas odświeżane najważniejsze wątki dotyczące Polnej, tak aby każdy nowy inwestor, nie musiał grzebać w historii, a przede wszystkim "na dzień dobry" nie dostawał "w twarz" chamskimi zaczepkami osobnika o nicku "Basia" i innych.
Też chciałbym, żeby było jak dawniej, ale pamiętaj, im bardziej będziemy skuteczni w tym co robimy, tym większego utrudniania życia możemy się spodziewać. Tak to działa od zawsze, w każdej dziedzinie życia, a nie tylko w przejmowaniu za bezcen tego skarba i robieniu w "bambuko" drobnych. Chodzi przecież o grube mln zł !!!
Mnie odpowiada nawet cena 9zł. Polną traktuje jak inwestycję na conajmniej 300% i dlatego mogę jeszcze spokojnie uzupełniać portfel. Do hazardu mam inne spółki. Póki co jeszcze jestem dużo na plusie.
wiesz, ja to bym się nie przejął nawet, gdyby spadła do 5 zł - pomyślałbym o samodzielnym przekroczeniu 5%, żeby choć trochę uprzykrzyć życie Jakubaskowi...
Tak naprawdę w cenę 9 zł to nie wierzę, pożyjemy zobaczymy. Sprzedawać to nie ma sensu, za duże ryzyko wysiadki. Lepsza jest strategia dokupywania małymi pakietami.
kryzys, ja nie wierzę, że w ogóle zejdzie poniżej 10 zł, teraz już powinien kurs się stabilizować na obecnym poziomie; te 5 zł to ja tak pisałem dla oszołomów tylko:)
Niech zjeżdża nawet do 10,23 zł. Wtedy Jakubas ogłosi kolejne wezwanie po 10,23 zł ... na które i tak nikt nie odpowie:)
Księgowa i rzeczywista wartość spółki jest dużo wyższa.
no dobrze panowie to ile ona jest warta tak naprawde i kto tak sypiie jesli wie ze wartwa wiecej to po co sypie
ja nsie troche boje bo siedze na tym znaczym pakiecikiem i jesli rynek spadnie i i polna spadnie i nie wiem czy to sptrzedawac czy nie
rozumiem, że liczysz tylko i wyłącznie na szczerą odpowiedź ...
a więc po kolei:
Tu nie ma żadnego sypania ! Papier jest ewidentne akumulowany, a skupowanie sporych ilości akcji jest jak najlepszym prognostykiem dla tej spółki.
Kurs jest najzwyklej w świecie śiągany w dół na mizernych obrotach, a przy marazmie i braku info ze spółki, jest to bardzo łatwe do robienia i nawet jeszcze można na tym zarobić...
Dlatego my chcemy przerwać tą ciszę informacyjną, a także uświadamiać innych, żeby nie dali się na to nabrać - spółka będzie warta kilka razy więcej i tego nic nie zmieni.
No i teraz - ile dokładnie z tego "kilka razy więcej" i kiedy? Minimum 25 zł, maksimum nawet ponad 100 zł. Każdy to szacuje sam oraz jak długo jest w stanie utrzymać papier i tak sobie ustawia sprzedaż.
Kiedy? Zapewniam Cię, że gdyby zostawić Polną tak sobie, to Jakubas robiłby wszystko, żeby dusić kurs tyle ile się da, żeby mógł sobie spokojnie robić kolejne wezwania po śmiesznej cenie, kiedy będzie miał ochotę. Bo np. dziś potrzebuje tylko 66% udziałów w firmie, ale za pół roku będzie chciał znów zwiększyć stan posiadania...
Antidotum na tą strategię Jakubasa jest nasza strategia: informowania wszem i wobec o tej świetnej okazji inwestycyjnej, o zachęcaniu do nie odsprzedawania akcji na tych żałosnych poziomach. W tej chwili nikomu krzywdy nie robimy - te osoby zarobią równo z nami. Naganianie zacznie się przy kilkudziesięciu zł, ale uwierz mi, że to już nie my będziemy robić. Teraz potrzebujemy, żeby jak najwięcej free float przeszło w ręce osób, które poprą naszą strategię oraz przyłączą się do Akcji S>=25.
W obecnej chwili nie ma sensu sprzedawać, żeby odkupić taniej. Raz, że może Ci odjechać, dwa, że teraz jest za niska płynność, jak ktoś ma większe pakiety. A jak już ruszy, to obroty dzienne będą kształtowały się na poziomie 100 - 200 K, czyli wtedy nawet wszyscy będziemy mogli opchnąć walor w ciągu jednego dnia, bez uszczerbku dla kursu. A tak nawet nie będziemy musieli robić, bo zlecenia mamy porozrzucane przecież od 25 do ponad 100 zł...
Jeśli jestem dla Ciebie choć w minimalnym stopniu wiarygodny i mogłoby to być dla Ciebie jakąś wskazówką, to powiem Ci, że swoje zlecenia mam poustawiane od 70 zł do 100 zł - największe na 70, bo tą cenę uważam za bardzo prawdopodobną; i im wyżej, tym mniej akcji, bo w razie czego będę mógł dłużej czekać:)