Nie zdziwił mnie raport, jakoś trzeba było uzasadnic ta niską cenę zaproponowaną w wezwaniu
Kawał s...na z tego Jakuba
Jednak wyszło że bedzie grał na zmeczenie i zniechecenie
Nie rozumiem tych teorii spiskowych na temat polnej. Uzasadnić niską cenę wezwania? Po co? Wezwanie było i się skończyło. Jakubas kontroluje polną, włożył w nią kupę kasy i to jemu najbardziej zależy na zyskach. To nie jest tak, że firma przynosi gigantyczne zyski, a J. dodaje minusik przed zyskiem netto żeby innych wykiwać.
dlaczego tego typu teksty pojawiają się zawsze z nowych numerów IP i to w newralgicznych momentach dla akjconariuszy?
no i znów sztuczka księgowa - jest niby-strata, a czemu środki pieniężne wzrosły o ponad 2 mln zł w tym kwartale?
Jakubas będzie kontrolował Polną, jak będzie miał większość udziałów; na zyskach mu oczywiście zależy, ale nie musi i nie na rękę jest mu je teraz wykazywać, w zasadzie to nic innego się nie spodziewałem, nie wiedziałem tylko jak poprzestawiają cyferki w tym raporcie...
Co ty gościu jeszcze wymyślisz, próbowaliście swoją grupką naganiać ludzi na spółę, która wcale nie jest taka cacy, a teraz szukasz wyjścia z sytuacji.
hej jetro co cię tak zagłuszyło ,ty naganiaczu z tym bolo ,wywaliłes wszystko jak nic i czekasz na spadek jedna wielka banda dobże że nie kupiłem tego gówna
nie wiem jak Jethro, ale ja dziś puściłem 12K, które miałem ustawione na 70 zł, 10K z 80 zł i jeszcze parę akcyjek z 90 i 100 zł; i w poniedziałek zasadzę się, żeby odkupić 25K 2% taniej...
ponieważ przed tygodniem poświęciłam sporo czasu na polemikę na wątku Polnej chciałabym odnieść się do raportu za Q1. Z pewnością bolo i jethro stwierdzą, że niepotrzetnie to robię więc podkreślam iż czynię to na prośbę pijoka.
Przez ostatnie dni byłam cicho, bo a) nie miałam czasu b)nie chciałam bić już piany i spokojnie czekałam na raport.
A jaki raport jest każdy widzi. Prawdę mówiąc czegoś takiego się spodziewałam i kiedy dzisiaj na forum Parkietu zobaczyłam co przewiduje jethro jeszcze raz utwierdziłam się w przekonaniu, że ten gość niczego nie rozumie. Nie chodzi mi o to że prognozował 1mln zysku operacyjnego. Tutaj kazdy mógł się pomylić. Myslę tutaj np. o jego założeniu ze opcje odejmą ok 300 tysięcy. No naprawdę w tym przypadku powinna wystarczyć skończona podstawówka żeby obliczyć to z dokładnością do maksymalnie 100 tys. (stracili na opcjach 807tys. w Q1). Kazdy zainteresowany widział ile mieli opcji otwartych na 31.12 i ile z nich wygasa co miesiąc. Wiemy też jak kształtował się kurs EUR/PLN na przestrzeni kwartału. No litości Panowie.
Założenie jethro o ponad 0.5mln zysku netto w Q1 z gruntu było więc kosmiczne.
Tydzień temu delikatnie stwierdziłam że raport za Q1 będzie taki sobie. I spadły na mnie gromy za czarnowidztwo i sianie paniki. A czego Wy się spodziewaliscie od firmy, która działając na rynku zaopatrywania przemysłu była mocno narażona na wstrzymanie się zakładów z wszelkimi zakupami ktore mozna przesunąć.
Niemniej skala spadku przychodów zaskoczyła także mnie bo obstawiałam że będzie lepiej.
Po przejrzeniu raportu doszłam też do wniosku, że to wcale nie Jakubas pokazuje pesymistyczny obraz spółki w Q1 tylko sytuacja naprawdę tak wyglądała. Jeśli zarząd spółki produkcyjnej chce naznaczyć wyniki pesymistycznie to nie robi tego poprzez schowanie przychodów (to jest trudne do ukrycia) a poprzez wykreowanie kosztów. A my mamy co: bardzo słabe przychody i niesamowita więc dyscyplina kosztowa (zysk na sprzedazy spadł tylko o 8% przy 21%spadku przychodów).
Jest wiec tak: firma zrestrukturyzowana ale jej działalność zwijała się w pierwszym kwartale. Co trzeba podkreslić mocno spadał też eksport. Nawet gdyby nie mieli opcji w Q1 zarobiliby netto poniżej 300 tysiecy. Cienko jak na perłę i skarb.
Co do Twojej bolo uwagi, ze o kreatywnej ksiegowosci świadczy fakt wzrostu pozycji gotówkowej o ponad 2 mln. Widać człowieku, że o księgowości i zarządzaniu nie masz bladego pojęcia. Zajrzyj w bilans.............................widzisz coś.........................nic. No to Ci powiem. Wzrost net cashu wynika wyłącznie z tego, że wraz z silnym spadkiem sprzedaży spadły ich należnosci od klientów o 1,7 mln (to sie nazywa spadek kapitału obrotowego) i dodatkowo wzrosły o 1,5mln zobowiazania z tytułu dostaw i usług (po części też z tytułu pozostajacych do rozliczenia opcji).
Jak pójdziesz na podstawowy kurs zarządzania i księgowości to może powiedzą Ci, że nawet w firmie która zwija działalność moze rosnąć stan gotówki w kasie (np. mostostal export w ciągu ostatnich 2 lat) jak i z drugiej strony spółka zyskowna i wzrostowa może stracić płynność finansową. Sama gotówka nie musi nic oznaczać jeśli nie wiesz z czego jej wzrost wynika.
Ciagle zakladam, że ta firma może być naprawdę ciekawa i zyskowna niemniej wyniki Q1 są słabiutkie. Jeśli miałoby być tak dalej to netto nie są w stanie dojść nawet do 1 mln zysku netto na koniec roku, pomimo że na opcjach nie stracą już nic a najprawdopodobniej zarobią. Wierzę jednak, że będzie lepiej i po pierwszokwartalnej zapaści sprzedaż odbije. Tego wszystkim akcjonariuszom życzę.
Sama swoje 100 akcji ustwię wysoko i poczekam na błyskawicę przyjaciela bolo7:). Albo na wezwanie po 15 zeta:). Buzia
"dlaczego tego typu teksty pojawiają się zawsze z nowych numerów IP i to w newralgicznych momentach dla akjconariuszy? "
Czyli co? Jestem człowiekiem Jakubasa? Ta wypowiedź wpasowuje się idealnie spiskową teorię. Prawda jest taka, że jestem zwykłym, pracującym studentem. Od kilku miesięcy interesuje się giełdą, a do zainwestowania w Polną skłoniła mnie właśnie propaganda sukcesu na tym forum. Ba, nawet moje skromne 100 akcji wystawiłem na sprzedaż za 25 zł.
Co do raportu to martwi mnie głownie spadek przychodów o ok 2 mln (z niecałych 9 do niecałych 7) zarówno porównując do QI 2008 jak i QIV 2008. Czyli okazuję się, że Polna jest tak samo podatna na kryzys jak inne firmy.
Co do zysków, to w sumie 560 tys straty i tak wypada nieźle w porównaniu z 3mln w poprzednim kwartale.
Mnie rowniez bardziej marwi strata z przychodow a nizeli zysk netto. Podobnie jak ty gielda interesuje sie od niedawna bo od okolu 1 roku. Na polnej faktyczniej jest troche propagadny dotyczacej jej swietnosci, jednak analizuzjac ta spolke troche dluzej mozna dojsc do wniosku, ze faktycznie jest ona godna uwagi. AT nie za bardzo sie tu zda - tak moje minimalne dwoswiadcznie mi to podpowida. Bolo I jethro duzo wniesli do tego forum i dzieki nim tu codzinnie zagladam, bo inne forum na bankierze raczej sa malo wartosciowe. Basia jakaby nie byla powiedziala jednak duzo sensownych rzeczy i nie mozna jej bezgranicznie krytykowac bo ma kobita jakas wiedze na temat tej spolki i wogole na temat finasow. Szkoda tylko, ze przez ostatnie kilka dni forum te zrownoje sie poziomem do forum centka czy dudy. Trzeba sobie wziasc na luz i ugrysc sie lepiej w jezyk niz mowic 2 slowa z duzo, bo az niekiedy przykro sie to czyta. Pzdr cala ekipe S 25, i myse ze poniedzialek mimo nie najlepszych wynikow nie bedzie taki jak pijok oczekuje :))).
Haha to się uśmiałem. Wierzysz w to co napisałeś czy po prostu tak musisz pisać. Jeśli ktoś jest głównym akcjonariuszem spółki mając ponad 40% akcji i chce przykładowo dobrać jeszcze ze 20% to po jakiej cenie będzie chciał skupować? Po a) bardzo niskiej, b) niskiej, c) wysokiej. Podpowiem Ci będzie brał pod uwagę odpowiedź a) ewentualnie b). Odpowiedzi c) nie weźmie pod uwagę i dlatego nie dopuści do uwolnienia kursu i jego wybicia bardzo wysoko. Ot i cała filozofia. Zauważ brak polityki informacyjnej, podstawione słupy sterujące kursem idealnie wpasowuje się w ten cały "cyrk"
Spółka jest w Bardzo dobrej kondycji , tak finansowej jak i produkcyjnej . Polityka informacyjna jest taka jaką znamy od dłuższego czasy (brak informacji ). Istotny jest nie raport , lecz informacja o realizacji planów rozwoju sp. z przed wezwania...
Tego akcjonariusze powinni się domagać.
raport jest skombinowany - możnaby nasłać na spółkę jakiś niezależny audyt, ale po co - zakombinowali teraz, tym lepszy wynik będą musieli później wykazać; w nieskończoność nie mogą tak przestawiać cyferek - albo naprawdę wejdzie do nich skarbówka pod pretekstem unikania przez firmę płacenia podatku dochodowego...
Spokojnie raport przeglądniemy. Basia proszę o opinie ,tylko bez pośpiechu.Bolo wyluzuj i nie daj się prowokować...
Redgraw jesteś cenny jak i inni analitycy . A dla jethro , przejdę na inny wątek..
Kurna kiedy przejrza na oczy!!
- zero, dosłownie "000000" polityki informacyjnej
- niech wczytają się w raport- powiem tak firma super stoi wykazali 500 straty (tu są w większości te pieprzone opcje popatrzcie po ile euro do marca było)
- na raporcie była obróbka (i nie pitolcie że nie, od lat jestem na giełdzie)
- blokada kursu
- ustawki na Koniec notowań
Ślepy by widział że coś się dzieje nie tak.
Takie barany pisza, że szukamy teori spiskowych, nie trzeba szukać tu kreci J. wałka i czuć że smierdzi.
Przeżyłem dwie bessy a ta jest trzecia i Wiem że co jest nie tak w spółce i prosze nie pierdzielić że szukam jakiś wydumanych teorii.
Wiem na 100% że J. miał nieprzyjemną rozmowa z KNF-em- tyle moge powiedzieć .
Powiem to dużymi literami
TYLKO BARAN ODDA PO TAKIEJ CENIE AKCJE JAKUBOWI.
Chcesz zarobić to akumuluj przyszłościowe spółki patrz w przyszłość, a nie to co było za Tobą.
tylko wcześniej niech ogłosi wezwanie na ODSPRZEDAŻ SWOICH UDZIAŁÓW PO 10,23 ZŁ ZA AKCJĘ, przecież to jest taka rewelacyjna cena; kupiec już jest i czeka;
Jaki jest raport każdy widzi (jest taki jaki miał być) ale pamiętajcie że nie nie czyta go wyłącznie grupka zapaleńców z forum Polnej, są jeszcze amatorzy z grubszym portfelem oraz poważne instytucje - przecież oni też potrafią liczyć.
Prędzej czy później ktoś J dobierze się do d..y, mnie się nie śpieszy, poczekam i zabiorę swoje.
Witam "towarzyszy doli i niedoli" z Polnej! Myśle, że wyników nie ma co komentować i przywiązywać do nich zbytniej uwagi. Jak się rzekło: są, jakie są! Faktem jest także, że nie było jakiegoś większego ruchu na papierze przed wynikami /chodzi konkretnie o wywalanie/. Na chwilę obecną mamy marazm i bezruch i pewnie jakiś czas ta sytuacja jeszcze potrwa! Jestem jednak spokojny o losy Polnej! Będę także w dalszym ciągu dobierał akcyjki, bo jestem przekonany, że to dobra lokata kapitału. No i czekamy na decyzje z WZW 22 czerwca br.Jest w porządku obrad parę interesujących kwestii! Wcale też nie jest przesądzone, że do Walnego nic już się nie wydarzy?!.
do Basi i niby-studenciaka;
zakręciłaś fajnie, nie wmawiaj ludziom na forum, że nie da się ustawić przychodów ze sprzedaży - za długo pracowałem w sporych korporacjach, żeby nie wiedzieć, jak się generuje mniejszą lub większą sprzedaż w tym, czy innym kwartale - w zależności od przyjętych założeń...
ludzie, po prostu trzymajcie mnie!!!
Ona odczytała suche dane tylko z raportu, który podał zarząd Polnej (który mówił że akcje są warte 8 zeta he he -dobre) i tyle.
Z punktu widzenia księgowości odczytała poprawnie z faktów.
Według raportu strata 800 tys jest wynikiem opcji! inaczej byłby zysk Q1 i zarobiliby kasę!
Popatrzcie na firmy, mają straty na działalności, Europa jest w recesji a Polna zarabia pomimo takich ciężkich warunków.
Basia ma też rację do : firma Naprawdę Ciekawa i zyskowna oraz pełna dyscyplina w kosztach.
Popatrzcie na inne spółki jakie są wyniki za 1Q - Polna jednak jest perłą
Do Basi: Nie wierzę że Jakub nie zrobił w raporcie kreatywnej księgowości!
Mam swoje informacje i przemyślenia co pewnych spraw w firmie, dla mnie wystarczą.
Są inne subtelniejsze metody kreatywnej księgowości niż koszty lub zwększanie przychodów ... pomyśl troszeczke ;-)
Zawsze podczas bessy sporo spółek upada Inne beda przechodzić procedury naprawcze , wyłazic z długów, przetrwają te najsilniejsze między innymi Polna .
Każdy ma rozum i niech myśli, a nie oczekuje że inni beda mysleć za niego.
Redgraw, to jeśli Basia jest tylko niezłą księgową (ja nie jestem księgowym), a nie podstawionym człowiekiem Jakubasa, to tym bardziej jej nie będę słuchał;
przecież księgowi w firmach to najbardziej nieżyciowi, oderwani od realiów, a przede wszystkim od biznesu ludzie...
to chyba wolałbym, żeby Basia była po prostu księgową, świetnie analizującą bilanse firm i czepiającą się słówek... a ten obecny raport to przecież ona sama chyba wcześniej najbardziej przeżywała ...
Bolo : Kim jest Basia , to szczerze mówiąć mnie nie interesuje, internet daje częściową anonimowość. Facet może być kobietą i na odwrót.
Jest kawałek papieru - Q1 przeczytała i podzieliła się wnioskami - ok
Mozemy niebrać tylko pod uwagę osobistych tekstów, każdy ma swoje przemyślenia.
Ja nie zamierzam sprzedawać , bo niby czemu coś się dzieje nie tak ?? w spółce jest ok- widać że spółka ma się bardzo dobrze i będzie się rozwijac (walne-przeznaczenie środków-akwizycja itp.) Jakubas stracił za dużo na opcjach by lekcewarząco podchodzić do polnej, oczekuje zysków i w tym pójda kierunku. Teraz mamy trudny rynek- A moim zdanie jest bardzo dobrze- spółka pokazuje swoją siłę w takich warunkach (opcje były wypadkie przy pracy ).
Basia się rzeczowo odniosła do raportu - ok. Jeśli natomiast byłaby tylko księgową bawiącą się w giełdę, to wypowiedzi dotyczące teorii spiskowych, planów, zamierzeń biznesowych, różnych kombinacji, są dla mnie niewiarygodne - księgowi tak się koncentrują na cyferkach, traktując je jako abolutną świętość, że bardzo często nie zauważają kontekstu wydarzeń, które się dzieją obok nich; ot i wszystko. Nie mniej jednak dziękujemy Basi, że odniosła się do raportu, bo pomimo iż jest zakombinowany, to i tak warto wiedzić, o co w nim biega:)
A już pomijam to, że nawet gdyby ten raport rzeczywiście odzwierciedlał rzeczywistość biznesową na Polnej, to jest to i tak ujęte w obecnej cenie. Czyli może być tylko lepiej.