Poki co jest stres zwiazany z zadluzeniem. Jeszcze zapowiedzieli ze brakuje im miliarda do domkniecia inwestycji, takie "niedoszacowanie" i ze wskaznik dlugu podskoczy w 2024 roku z x3,5 na x4,5. Nikt przy obecnej sytuacji finansowej, bez ustabilizowania zadluzenia, czyli bez splaty zobowiazan nie bedzie wybijal kursu w gore. O tym mozemy zapomniec. Do tego swiezy konflikt na Bliskim Wschodzie dolewa oliwy do ognia. Inwestorzy maja swiadomosc, ze jezeli rozpeta sie tam wojna, to ropa wystrzeli w gore, bo beda utrudnienia w jej dostawie z Arabii Saudyjskiej. Wtedy - cena ropy w gore, inflacja w gore, obnizek stop brak, a ryzyko podwyzszenia stop w gore a wiadomo ze juz teraz jest polsatowi goraco zeby wszystko ze soba pospinac. Jak dla mnie 8,65zl kierunek wlasciwy, a jak dojda wieksze obawy konfliktu Izraela kierunek 7.
bardzo dobrze że ceny ropy w górę wtedy wszyscy przerzucą się na wodór. Już dużo większych miast zamawia autobusy na wodór własnie od CP. A przypomnę, że CP produkuje autobusy jak i stawia stacje paliw na wodór
Inwestuje w zasadzie tylko w spółki WIG20.
Większość akcji już posprzedawałem.
Teraz szukam dobrego longa (niekoniecznie teraz ale w perspektywie najbliższej dużej korekty WIG-20.
Na CPS nigdy nie grałem, testowo kupiłem małą paczkę.
Wydaje się, że w długiej perspektywie, z WiG 20 tu może być najwyższy zysk.
Pytanie kiedy wchodzić grubo?
WiG na szczytach, CPS na minimach.
Zadłużenie ogromne, ale perspektywy też dobre.
Jak zaczynają pisać to dołek jest blisko i trzeba kupować. Pamiętam na CDR jak już śmigał powyżej 350zł też wszyscy w superlatywach o nim pisali i wtedy był czas na sprzedaż. Tu mamy to samo tylko w drugą stronę. .Proste
A to Ty nie widzisz ze tutaj z 4 osoby pisza ze ida spadki a reszta ze idziemy w gore? :D najlepiej to widziec co sie chce i pod to pisac interpretacje :D
pisza to co napisalem rano to jest prosta matematyka skoro Solorz ma 367 mln akcji to biorac pod uwage spadki z ostatnich 10 sesji jest ponad 1 mld zł "biedniejszy" ale ciągle zachowuje sie jak żak (czyli student...) a zarzad CPS bredzi o akwizycjach. Po tym radosnym ich newsie pekla 10 . A tak na marginesie to wiesz ,że on mial RR Silver ktorym jeździla krolowa Elżbieta....pytanie po co mu to było odpowiedź zostawiam innym
W dłuższej perspektywie cps ma spore szanse na odbicie w górę.
Pytanie tylko z jakiego poziomu to się stanie.
Jeśli Glapa się zdenerwuje to może podwyższyć stopy I wtedy płacz Solorza będzie słyszany od morza do Tatr. Wtedy kurs poszybuje do np. 8 zł.
Kluczowe jest pytanie czy będzie odbijał od 9zl czy od 6zl.
Jeśli zacznie odbijać od 6zl i po 12 miesiącach wzrośnie o 50% to będziemy mieć kurs niższy niż jest teraz.
Adamie bardzo trzezwo myslisz, wlasnie o to jest gra. Jak sie kupowalo po 12-14zl i spadnie do 6zl to mozna sie tych 12-14 nie doczekac z 5 lat.. Zółwik
NN wytłumacz mi jedno, skoro tak dobrze znasz się na giełdzie i tak wszystko perfekcyjnie przewidujesz ( ;)) Dlaczego CCC rośnie na 85 zl i dają mu rekomendacje 101 zl? Skoro spółka zadłużona i za zeszły rok ma stratę, a to że powoli robi drobne zyski... wciąż mniejsze od CPS.. Jaki był powód wzrostu kursu z 33 zl do 85 w tak krótkim czasie. przecież jak stopy % pójdą do góry, to cały planowany zysk na CCC również. to tam można podbijać kurs a tutaj ma być dołowany 5 lat?
Dlaczego sprzedałeś PKO BP po 32 a nie po 62...
Nie mam nic do Ciebie, ale czasem masz się za alfę i omegę, krytykujesz innych za to, że mają nadzieje na wzrosty na CPS i widzisz wszystko w czarnych barwach. ale nie zmienia to faktu, że siedzisz tutaj więcej niż nie jeden powieszony.. to ze chcesz skupić jak najtaniej to wiemy. a jak to mówią, w tym przypadku "szczęściu" trzeba pomóc.
I najważniejsze, skoro uważasz, że do można czekać i 5 lat do 12, to po co tutaj tyle siedzisz? przecież jak kupisz po 8,65 to w 5 lat jak nie wzrośnie do 12... to nic nie zarobisz. na obligacjach stałych 6,5% więcej byś zarobił w 5 lat...
Janie, jako ze zwrociles sie kulturalnie to odpowiem na Twoje pytania.
Nie da sie odpowiedziec na Twoje pierwsze pytanie bez zaglebienia sie w spolke. Jesli zaczynam sie jakas interesowac to przeswietlam nia na wylot. Sprawdzam sprawozdania przynajmniej na rok/dwa w tyl, czytam o profilu dzialalnosci, o inwestycjach, o zadluzeniu, potem sprawdzam te weryfikacje. CCC interesowalem sie przy 35zl lecz jeszcze wtedy nie mialem dostepnej gotowki.
Odnosnie drugiego pytania czemu sprzedalem pko ze srednia cos kolo 21 sell 32, pekao srednia 48,50zl sell za 90zl, pzu 24,50zl sell za 37zl pkn chyba 35zl sell za 55zł taurona 1,60 sell za 2,70? Otoz budowalem dom i sprzedalem wszystkie papiery wartosciowe. Na dom poszla mi prawie banka i wrocilem po 2 latach, bo sprzedalem inne nieruchomosci korzystajac z kredytu 2%. Zeby nie bylo tak wspaniale to mam tez porazke inwestycyjna w postaci allegro, srednia 37zl, poniewaz nie przewidzialem wojny i nie mialem siana zeby usrednic przy 20. Bujam sie juz z nim drugi rok, ale wierze ze sa na dobrej drodze wiec trzymam. Nie zawsze kupuje przemyslanie. Jednak odnosnie CPS uwazam ze gra jest warta swieczki. Zyski w pozniejszym terminie sa mozliwe, ale tylko mozliwe nie sa pewne. Sa tez zagrozenia ktore moga doprowadzic spolke, jak to powiedziec, na skraj wytrzymalosci kredytowej.
Przez to zadluzenie i ryzyka z nim zwiazane kurs szybko sie nie odbije, odbije sie dopiero po obnizce stop, albo po zredukowaniu dlugow. A dlaczego? Zrozumie to tylko ten kto obraca wieksza gotowka. Inaczej sie inwestuje majac 10.000, 100.000 a inaczej 1.000.000 zl. Ja inwestowalem kazda ta kwota. W 2002 roku zaczynalem od 3000zl bo bylem gowniarzem na 1 roku studiow. Nie wiem jaka gotowka obracasz, ale jakbys mial do zainwestowania milion badz dwa to uwierz mi nie chcialbys tego robic na zasadzie dobra na pewno wyjda z dlugow.. A jak nie wyjda i stopy pojda w dol to bedziesz mogl spokojnie spac jak uwalisz banie lub dwie? oszczednosci zycia, na ktore pracowales czesto kilkadziesiat lat? Inaczej jakbys zainwestowal 10.000 albo 30.000. Firma splajtuje no trudno, jakos przezyje te kilkanascie tysiecy w plecy.. ale pol bani albo banie? Dlatego pisalem ze zaczynam o polsacie myslec dopiero okolo 9zl. Jednak teraz na horyzoncie pojawil sie Izrael.. Co mnie zmartwilo i sam nie wiem co robic teraz. Planowalem kupowac od 9,50zl w dol, bo jakies akcje chcialem miec na wypadek wezwania. Ale w obecnej sytuacji mysle ze bedzie ponizej 9 na pewno.. Ale czy tak bedzie? Sie okaze.
Odnosnie trzeciego pytania, 5 lat moze sie kisic przy niekorzystnych wiatrach, ale przeciez moga za rok czy dwa byc korzystne. Moga spasc stopy na 2% i wtedy zacznie sie odcinanie kuponow w postaci dywidendy. Tylko przedmowca tutaj dobrze zauwazyl, ze co komu po odbiciu nawet 50% jak kupil za wysoko? Dlatego dla mnie istotne jest kupic jak najtaniej, i dlatego pisze nie kupujcie wsyzstkiego na raz bo bedzie taniej. Poki co jest i juz ponad 30%, bo na spolce pojawilem sie przy 15zl, bo juz wtedy wydawalo sie ze jest tanio. Chetnie spotkalbym sie z niektorymi z forum i pogadal przy dobrym whisky, bo nie uwierzysz ale naprawde sprawia mi wielka satysfakcje ogrywanie Grubasow, ktorych bardzo szanuje i czuje respet.
Nie jestem zlym i niezyczliwym czlowiekiem. Moje ostrzejsze tutaj wypowiedzi spowodowane byly opluwaniem mojej osoby, w momencie w ktorym mialem racje i to mnie chwilowo zabolalo. Potem wszystko sobie przeanalizowalem i nerwy mi puscily. Uwierzcie badz nie, ale mam skutecznosc okolo 70%, kurs przewaznie mocno odbija do pol roku od pierwszego zakupu, wyjatkiem jest allegro ktore mam juz ponad 2 lata, lecz tu jak wspominalem wczesniej zabraklo usrednienia w dolku z w/w powodow.
Rozumiem, ja nie inwestuje takimi kwotami, bo mam za mały staż na GPW, a GPW to nie miejsce do inwestowania mln bez wiedzy.. przejechałem się na 2 spółkach bardzo dużo procentowo, ale jeżeli porownam do rocznych zarobków to nie ma źle. Ale strata zawsze boli, czego się nauczyłem, to że na forum bankiera jest pełno naganiaczy ma wzrosty i spadki, I bardzo ciężko odróżnić kto pisze prawdę, a kto manipuluje. Ale w kraju z takim knf...co się dziwić.
Wracając do tematu, mln w cps bym nie zapakował na obecna chwilę, ja również się budowałem i teraz zostały drobne na GPW.. traktuje to jako zabawę i naukę, przed wlozniem właśnie kiedyś większej kwoty.
Z 500 tys.to maks 20% bym mógł włożyć do cps.. ogólnie chodzi mi o to, że młody głupi i naiwny pozbyłem się tanio kilku spolek, np arctic po 14.. torpol po 14.80, zremb po 1.90..lubawa po 2.22. Votum 38. Itd. Pekao ze strata oddalem po 88..Dzisiaj te spółki są tam gdzie są.. a ja dzięki bankierowi i szukaniu dołków zostałem bez akcji. Dlatego też, mam skrajne przemyślenia odnośnie szukania dołków. Bo szukanie kursu o 1 zł niżej wywołało mi brak dużych zysków, a wystarczyło kupić i zaczekać rok.. ale Byłem niecierpliwy. I teraz już mam 5 % straty, ale nie zamierzam sprzedawać. Mam taktyke i będą ja realizował.
Życzę powodzenia. A na GPW I odnośnie ccc też miałem ich po 35 analizowałem było ok, ale właśnie posłuchałem że będzie taniej, nie było. Czasem już nie warto ryzykować 10% niższego kursu. Ale to wciąż mowie o moich drobnych i nie wiem jakbym postąpil z wieksza kasa.
Jan gratuluje konkretnej odpowiedzi i przytoczenie faktów, a ponadto kazdy musi miec swój rozum bo to jego kasa i odpowiada za siebie. Mozna czytać na tym forum rózne opinie ale 80 % to są osoby co kupuja akcje z zaskórniaka i marzą o wyjeżdzie na malediwy a życie i inwestowanie na naszej giełdzie to tak jak granie toto lotka. pozdrawiam
NN, a kupisz jak dojdzie do tych 8,65? co będzie jak dalej spadnie? Był tu taki chodzik księzycowy co wieszczył odbicie od 12 (już pewne i już teraz, i wszytsko na to wskazuje itpitd), kupił i sprzedał ze stratą (zapewne) lub wisi. Tyle z jego wróżenia wyszło. Co bedzie jak kupisz po 8,65 i dalej spadnie. Nie obawiasz sie tego? Może wogóle nie kupisz tylko zaśmiecasz forum? Obniżysz wtedy półkę do 6zl?
Odnośnie chodzika, to to znany forumowy mitoman. Kreuje się na nieomylnego, wszechwiedzącego znawcę AT. Jak jest naprawdę, większość z forum zdążyła się przekonać. Swoją drogą ma bardzo interesującą osobowość, a jego wpisy są genialne, pod kątem ... beletrystycznym
Mialem kupowac od 9,50zl w dol, bo jasna sprawa jest ze nie da sie ustrzelic samego dolka. Udalo mi sie to tylko raz kupe lat temu na pzu, ze po 2 tygodniach po zakupach ruszylo (sprawa cos tam z unicredit czy cos tam). Jak bedzie po 8,65zl oczywiscie ze kupuje. Ale rozdzilam kapital na duzo czesci. planuje do 7,50 kupic 3 transze, potem kolejne jak bedzie taniej. Te akcje planuje trzymac latami, albo do wezwania za 35zl :D Ale chcialbym zeby nie bylo wezwania, po prostu trzymac pod dywidendy ktore pojawia sie za kilka lat. Nie wiem za ile, jak dla mnie nie bedzie ich przez 3-5 lat, a na pewno nie w zadawalajacej wielkosci. Moga cos tam rzucic zeby byc zgodni z polityka dywidendowa ale nie w rozmiarze ktory mnie interesuje czyli min 7%.
Co do chodzika ksiezycowego.. hmm ciekawa sprawa a wiesz czemu? Bo przez te 22 lata na gpw i nie ukrywam forum mam nawet do kolesia numer telefonu i z 7 lat temu nawet z nim rozmawialem. Nie ukrywam, ze i on niego zaczerpnalem wiedzy. Ma moze bardzo butny jezyk, ale ten typ tak ma.
Ja nie widze problemu kupic akcji cps nawet po 12zl, ale jak sa ku temu powody. Nie moglem patrzec na to jaka tu nagonka byla na wzrosty, jak wieszczono triumfalne odwrocenie trendu jak kompletnie nie ma tego potwierdzenia w zadnej analizie. Ani dlugi nie zniknely, ani technicznie nic sie nie zmienilo. Pamietajcie ze Gruby komunikuje sie z innymi Grubymi za pomoca wykresu. Lata na GPW nauczyla mnie dostrzegac pewne sygnaly. Aktualnie CPS jest prowadzony przez profesjonalistow. Bardzo pilnuja oscylatorow, zeby bron Boze nie zblizyc sie do przegrzania.
Takze podsumowujac tak, kupie za 8,65 jak mi pozwola, i tak wiem ze jak kupie po 8,65zl to najprawdopodobniej bedzie i po 7.00zl :) Ale nie jestem alfa i omega, wiec nie wiem gdzie jest dno i dwa ja nie planuje kupic 1000 czy 10000 akcji tylko znacznie wiecej, wiec musze zaczac skupowac troche przed dolkiem, lub po odbiciu.
Mam nadzieje ze ostudzilem emocje, bo w inwestowaniu sa one najwazniejsze!
Dnia 2024-04-17 o godz. 16:22 ~dalti napisał(a): > NN, a kupisz jak dojdzie do tych 8,65? co będzie jak dalej spadnie? Był tu taki chodzik księzycowy co wieszczył odbicie od 12 (już pewne i już teraz, i wszytsko na to wskazuje itpitd), kupił i sprzedał ze stratą (zapewne) lub wisi. Tyle z jego wróżenia wyszło. Co bedzie jak kupisz po 8,65 i dalej spadnie. Nie obawiasz sie tego? Może wogóle nie kupisz tylko zaśmiecasz forum? Obniżysz wtedy półkę do 6zl?
nie,,,, obniżę głowę i zaczne ssać sobie cysia, wtedy urośnie
W ciągu dnia poczytałem więcej o CPS, przeanalizowałem ostatnie raporty i jestem raczej spokojny o dobry zysk w dłuższej perspektywie.
Widać jednak zagrożenia zewnętrzne, o których już pisaliście, w tym i innych wątkach. Zagrożenia ze sobą powiązane:
1) ryzyko grubszej korekty na giełdach
2) niepewna sytuacja geopolityczna
3) ryzyko podniesienia stóp procentowych.
O sam biznes jestem raczej spokojny, wręcz dziwi mnie aktualna wycena (ale nie takie cuda widziałem na tej giełdzie).
A ja się nie zgodzę z bardzo prostej przyczyny. Na giełdzie bardziej niż to co tu i teraz liczy się przyszłość. Osoby które kupują akcje po komunikatach lub przy dobrych wynikach są dawcami kapitału dla tych co przewidzieli zmianę duzo wcześniej. Chcesz zarobić na giełdzie? Kupuj gdy leję się krew i inwestuj w spółki niedowartosicowane takie jak dzis Polsat. Bardzo możliwe że jutrzejesza sesja będzie odwróceniem trendu i dzisiejsze wieloletnie minimum zostanie takim na kolejne kilkanaście lat.
Zgadzam sie z Toba odnosnie przyszlosci ale nie w tym przypadku. Aktualnie nikt tu nie wybije kursu w gore jakos znaczaco poniewaz musialby zaangazowac bardzo duze srodki finansowe, a kolejna podwyzka stop % spowodowalaby bardzo duze minusy w kolejnych kwartalach. O odwroceniu trendu nie ma co narazie nawet wspominac. Masz narysowany wykres? Widzisz opory. Poki co jestesmy na dolnym ograniczeniu kanalu spadkowego krotkoterminowego, przed nami opor w postaci 10.00zl, a to tez psychologiczna granica, nastepnie musi przebic aktualna linie trendu spadkowego srednioterminowego 10,60 - 10,70 i w koncu potem linie kanalu trendu spadkowego dlugoterminowego od poczatku spadkow od 32-35zl. aktualnie sa to granice 11,80-12,00zl. Oczywiscie linie te sa pochyle wiec im pozniej to zrobia to te punkty beda sie znizaly. Dopiero po przebiciu 12zl (aktualnie bo za 3 miesiace po ewentualnych spadkach bedzie to 10,50) i utrzymaniu sie w kierunku 13 da sygnal zmiany trendu. Teraz mozna jedynie probowac go zmienic, ale absolutnie nie mozna stwierdzic z cala pewnoscia ze sie on odmieni. Z wykresu moim zdaniem zmiana trendu rozpocznie sie dopiero za 3 miesiace, a ze trend rodzi sie w bolach to caly proces bedzie trwal z kolejne 3 miesiace wtedy bedziemy sie bujac w przedziale 8-11zl to oczywiscie zalezy od eskalacji lub jej braku konfliktu na Bliskim Wschodzie.
Nie jestem Guru, nigdy sie za takiego nie mialem, dlatego moge sie mylic. Jednak wiem ze kilka osob mnie czyta bez glupich podtekstow wiec pisze. Jakby ktos chcial pogadac niech da jakis znak.
Mam takie małe spostrzeżenie. Większość ludzi pisze po ile będzie kupować ..... trochę mnie to śmieszy i dziwi. Po co pisać po ile będę kupował, napisz po ile kupisz . Z reguły jest tak, że jak spadnie do domniemanej ceny to i tak większość nie kupuje, bo liczy na jeszcze niższą cenę.
Na forum to sami grotołazi i alpiniści ..... pierwsi kupują na samych dołkach, drudzy sprzedaja na szczytach.
Hmm mówisz 8,6 powodzenia ..... ja już kupiłem 9.89 FCPSM24
solka nie jest niedowartosciowana ale przeszacowana biorąc pod uwagę relacje wolna gotowka do dlugu ,ujemna rentownośc segmentu zielona energia oraz najwieksza utrate numerow w telefonii komorkowej . Gwożdziem do trumny CPS jest informacja zarzadu o akwizycjach - rynek zareagowal natychmiast zlamaniem 10 zł. Niestety ale wiele osob wpadlo w pulapke niedowartosciowanej ski ,historycznych minimow i uwierzylo,że musi odbić.
Wczoraj dokupiłem mały pakiecik.
Usawiłem trochę zleceń poniżej.
Obstawiam, że może jeszcze spaść nieco poniżej 9 zł.
Na niższe poziomy nie widzę szans.
Dnia 2024-04-17 o godz. 14:00 ~KupićSprzedać napisał(a): > https://www.fxmag.pl/gielda/notowania-spolki-cyfrowy-polsat-doluja-zygmunt-solorz-zak-ma-coraz-mniejszy-majatek > > > > Jakie perspektywy przed CPS?
Przede wszystkim to coś mylnie nazywane spółką powinno być natychmiast wy.....e z W20, to urąga temu indeksowi.