Zgadzam sie z Toba odnosnie przyszlosci ale nie w tym przypadku. Aktualnie nikt tu nie wybije kursu w gore jakos znaczaco poniewaz musialby zaangazowac bardzo duze srodki finansowe, a kolejna podwyzka stop % spowodowalaby bardzo duze minusy w kolejnych kwartalach. O odwroceniu trendu nie ma co narazie nawet wspominac. Masz narysowany wykres? Widzisz opory. Poki co jestesmy na dolnym ograniczeniu kanalu spadkowego krotkoterminowego, przed nami opor w postaci 10.00zl, a to tez psychologiczna granica, nastepnie musi przebic aktualna linie trendu spadkowego srednioterminowego 10,60 - 10,70 i w koncu potem linie kanalu trendu spadkowego dlugoterminowego od poczatku spadkow od 32-35zl. aktualnie sa to granice 11,80-12,00zl. Oczywiscie linie te sa pochyle wiec im pozniej to zrobia to te punkty beda sie znizaly. Dopiero po przebiciu 12zl (aktualnie bo za 3 miesiace po ewentualnych spadkach bedzie to 10,50) i utrzymaniu sie w kierunku 13 da sygnal zmiany trendu. Teraz mozna jedynie probowac go zmienic, ale absolutnie nie mozna stwierdzic z cala pewnoscia ze sie on odmieni. Z wykresu moim zdaniem zmiana trendu rozpocznie sie dopiero za 3 miesiace, a ze trend rodzi sie w bolach to caly proces bedzie trwal z kolejne 3 miesiace wtedy bedziemy sie bujac w przedziale 8-11zl to oczywiscie zalezy od eskalacji lub jej braku konfliktu na Bliskim Wschodzie.
Nie jestem Guru, nigdy sie za takiego nie mialem, dlatego moge sie mylic. Jednak wiem ze kilka osob mnie czyta bez glupich podtekstow wiec pisze. Jakby ktos chcial pogadac niech da jakis znak.