Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  9,81 zł , zmiana od tamtej pory: 67,14%

Re: Jakie perspektywy CPS?

Janie, jako ze zwrociles sie kulturalnie to odpowiem na Twoje pytania.

Nie da sie odpowiedziec na Twoje pierwsze pytanie bez zaglebienia sie w spolke. Jesli zaczynam sie jakas interesowac to przeswietlam nia na wylot. Sprawdzam sprawozdania przynajmniej na rok/dwa w tyl, czytam o profilu dzialalnosci, o inwestycjach, o zadluzeniu, potem sprawdzam te weryfikacje. CCC interesowalem sie przy 35zl lecz jeszcze wtedy nie mialem dostepnej gotowki.

Odnosnie drugiego pytania czemu sprzedalem pko ze srednia cos kolo 21 sell 32, pekao srednia 48,50zl sell za 90zl, pzu 24,50zl sell za 37zl pkn chyba 35zl sell za 55zł taurona 1,60 sell za 2,70? Otoz budowalem dom i sprzedalem wszystkie papiery wartosciowe. Na dom poszla mi prawie banka i wrocilem po 2 latach, bo sprzedalem inne nieruchomosci korzystajac z kredytu 2%. Zeby nie bylo tak wspaniale to mam tez porazke inwestycyjna w postaci allegro, srednia 37zl, poniewaz nie przewidzialem wojny i nie mialem siana zeby usrednic przy 20. Bujam sie juz z nim drugi rok, ale wierze ze sa na dobrej drodze wiec trzymam. Nie zawsze kupuje przemyslanie. Jednak odnosnie CPS uwazam ze gra jest warta swieczki. Zyski w pozniejszym terminie sa mozliwe, ale tylko mozliwe nie sa pewne. Sa tez zagrozenia ktore moga doprowadzic spolke, jak to powiedziec, na skraj wytrzymalosci kredytowej.

Przez to zadluzenie i ryzyka z nim zwiazane kurs szybko sie nie odbije, odbije sie dopiero po obnizce stop, albo po zredukowaniu dlugow. A dlaczego? Zrozumie to tylko ten kto obraca wieksza gotowka. Inaczej sie inwestuje majac 10.000, 100.000 a inaczej 1.000.000 zl. Ja inwestowalem kazda ta kwota. W 2002 roku zaczynalem od 3000zl bo bylem gowniarzem na 1 roku studiow. Nie wiem jaka gotowka obracasz, ale jakbys mial do zainwestowania milion badz dwa to uwierz mi nie chcialbys tego robic na zasadzie dobra na pewno wyjda z dlugow.. A jak nie wyjda i stopy pojda w dol to bedziesz mogl spokojnie spac jak uwalisz banie lub dwie? oszczednosci zycia, na ktore pracowales czesto kilkadziesiat lat? Inaczej jakbys zainwestowal 10.000 albo 30.000. Firma splajtuje no trudno, jakos przezyje te kilkanascie tysiecy w plecy.. ale pol bani albo banie? Dlatego pisalem ze zaczynam o polsacie myslec dopiero okolo 9zl. Jednak teraz na horyzoncie pojawil sie Izrael.. Co mnie zmartwilo i sam nie wiem co robic teraz. Planowalem kupowac od 9,50zl w dol, bo jakies akcje chcialem miec na wypadek wezwania. Ale w obecnej sytuacji mysle ze bedzie ponizej 9 na pewno.. Ale czy tak bedzie? Sie okaze.

Odnosnie trzeciego pytania, 5 lat moze sie kisic przy niekorzystnych wiatrach, ale przeciez moga za rok czy dwa byc korzystne. Moga spasc stopy na 2% i wtedy zacznie sie odcinanie kuponow w postaci dywidendy. Tylko przedmowca tutaj dobrze zauwazyl, ze co komu po odbiciu nawet 50% jak kupil za wysoko? Dlatego dla mnie istotne jest kupic jak najtaniej, i dlatego pisze nie kupujcie wsyzstkiego na raz bo bedzie taniej. Poki co jest i juz ponad 30%, bo na spolce pojawilem sie przy 15zl, bo juz wtedy wydawalo sie ze jest tanio. Chetnie spotkalbym sie z niektorymi z forum i pogadal przy dobrym whisky, bo nie uwierzysz ale naprawde sprawia mi wielka satysfakcje ogrywanie Grubasow, ktorych bardzo szanuje i czuje respet.

Nie jestem zlym i niezyczliwym czlowiekiem. Moje ostrzejsze tutaj wypowiedzi spowodowane byly opluwaniem mojej osoby, w momencie w ktorym mialem racje i to mnie chwilowo zabolalo. Potem wszystko sobie przeanalizowalem i nerwy mi puscily. Uwierzcie badz nie, ale mam skutecznosc okolo 70%, kurs przewaznie mocno odbija do pol roku od pierwszego zakupu, wyjatkiem jest allegro ktore mam juz ponad 2 lata, lecz tu jak wspominalem wczesniej zabraklo usrednienia w dolku z w/w powodow.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CYFRPLSAT -1,41% 16,40 2026-05-22 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.