Hah, ja pracowałem tam moment i mogę powiedzieć, ze tak źle nie było mi nigdzie. Juz studio robione przez nastolatki lepiej wypadało. Imho to kolos na glinianych nogach, niekompetencja i parę innych złych praktyk.
A co do SI to popatrzcie jakich ludzi ma SI a jakich Dust, gdzie jest różnica.
Hubert dawaj co tam w NDA miało być, a nie jęczysz. Każdemu beznadziejnemu pracownikowi się źle pracuje jak wymagają od niego wykonywania obowiązków, a on nie potrafi i jest leniwy. Na gowork cała masa takich jak ty, a wystarczy pracować w firmie którą tam opisują, żeby wiedzieć że to tylko jęki niekompetentnych roboli.
No ale tak, słuchajmy niekompetentnego pracownika żalącego się na forum bankiera, a nie wydawnictw odnoszących sukcesy i potrafiących ocenić potencjał gry i spółki(ostatnio Focus pokazał, że wie co wydaje z Atomic Heart), które miliony PLN wpompowały w tego kolosa na glinianych nogach. W końcu jak każdy komunista Hubert uważa, że on, robol by lepiej firmą zarządzał i lepiej wie jak kierować firmą, co prawda swoich obowiązków nawet nie potrafił wykonywać poprawnie, ale to zarząd nic nie robi tylko bierze hajs i okrada ludzi pracy i uciska ludzi pracy.
Wiesz, jakby ci to powiedzieć ....
Średnio mnie interesuje twoja opinia na mój temat. Są tylko trzy możliwości(dr facto cztery, ale to ze mnie znasz i nie pracujesz w duecie to wykluczam)
Więc albo mnie znasz i pracujesz w duscie, wtedy raczej nie mam o tobie jakiegoś dobrego zdania, xd. Sądzę że jesteś partaczem albo po prostu głupi i cóż, tyle.
Albo mnie nie znasz i pracujesz w duecie, wtedy ci tylko współczuję, xd. Bo z tego co słyszę, to nic się nie zmienia.
Albo mnie nie znasz i nie pracujesz w duecie, a w tym przypadku mam większe zmartwienia niż zdanie anona na mój temat, np to co zjem na kolację.
Widzisz, zdanie osób o moim performance liczy się tylko wtedy kiedy te osoby płacą mi hajs za pracę. I w zdanej ,włączając to nieszczęście studio nikt nie miał do tego zastrzeżeń, co ofc mam na piśmie.
Jeśli sądzisz że jestem kimś konkretnym, może znajdź mój nr albo nwm, kontakt i do mnie napisz? Może jestem tą osobą, może nie.
Podsumowując, twoje zdanie obchodzi mnie tyle co ostatni śnieg, czyli wcale. Mówię, że z moim zdaniem to slave studio, że tam pracowałem i nie zrobiłbym tego więcej. Możesz w to wierzyć, możesz nie, mi to wisi. Po prostu po klapie zobaczysz te słowa i wyjdzie racja. Albo jej brak
No bywa. Long story short. Nie znam cię, nie wiesz kim jestem i jak pracuje, więc nieco wisi mi twoja opinia, podszyta strachem bo może jednak w zła spółkę inwestujesz.
A co do reszty, ta nikogo, a komenty od razu
Ale ja nie. Znaczy jak napiszesz i odczytam, to ci odpisze. A tak to zaraz ktoś znowu zacznie mi straszaki prawne przysyłać. Nie to, żeby to miało jakieś prawne podłoże, po prostu to będzie nieziemski fun, xd
CD RED jest sławetnie źle zarządzany, ale do czasu aż to odbiło sie negatywnie na jakości gier minęły lata. Dobre 10 lat temu na forach pojawiały sie informacje o fatalnym zarządzaniu tamtą spółką, a jednocześnie było te przed jej największymi wzrostami i dziesiątkami miliardow kapitalizacji.
Niestety, ale atmosfera w firmie nie równa się dobrej lub złej jakości produktu. Jeśli jakis inwestor tego nie rozumie, to trudno. Podobnie, jesli ocenia jakosc spolki przez wypowiedzi na forum, nie twarde dane, to prosze smialo uciekać. Byłem na walnych i nie widzę tu zagrożenia, wręcz przeciwnie: prezes gada z sensem, a chociaz gterminow nie dowożą (CDR tez nie dowoził), wizję mają ciekawą.
Dlatego jestem ciekaw, co tu jest do powiedzenia poza tym, ze komus w firmie zle sie pracowalo. Jakie sa argumenty za tym, że produkty bedą słabe. Tym bardziej, ze sa akcje przewidziane w programie motywacyjnym dla pracownikow, i to jeszcze zanim byl program akcji dla zarządu, więc z boku wcale to mrocznie nie wygląda.
Zarzad cos przed inwestorami urkywa? Ktos kogos oklamuje? Ktos kradnie albo ktos symuluje tworzenie gier? Bo jesli tak, to wal, przyjrzymy sie. Ale jesli to kwestia osobistych konfliktow i 'zlej atmosfery' to szkoda, ale inwestycyjnie to praktycznie nie ma znaczenia.
>CD RED jest sławetnie źle zarządzany, ale do czasu aż to odbiło sie negatywnie na jakości gier minęły lata. Dobre 10 lat temu na forach pojawiały sie informacje o fatalnym zarządzaniu tamtą spółką, a jednocześnie było te przed jej największymi wzrostami i dziesiątkami miliardow kapitalizacji. Niestety, ale atmosfera w firmie nie równa się dobrej lub złej jakości produktu. Jeśli jakis inwestor tego nie rozumie, to trudno. Podobnie, jesli ocenia jakosc spolki przez wypowiedzi na forum, nie twarde dane, to prosze smialo uciekać. Byłem na walnych i nie widzę tu zagrożenia, wręcz przeciwnie: prezes gada z sensem, a chociaz gterminow nie dowożą (CDR tez nie dowoził), wizję mają ciekawą.
Nie, nie chodzi o atmosferę per se - bo ta może być fajna, moze być stricte biurowa - to w niczym nie przeszkadza. Pod tym względem, tam była fałszywa.
Ogólnie to - nie zdradzając pilnie strzeżonych sekretów NDA tej megakorporacji, przyszedłem tam na swieżo, pierwsza game dev praca. Pomijając kwestie obietnic, które padły pierwszego dnia, a które nie zostały spełnione, dość bekowego powodu rozstania (nie jakość pracy, xd), to na początku byłem zafascynowany. A potem, jak pracowałem w kilku innych miejscach, gdzie zobaczyłem jak wygląda dobre zarządzanie, pilnowanie produkcji i inne rzeczy, moim zdaniem w duscie panował chaos który można poetycko nazwać pożar w domu uciech. Czy to się zmieniło teraz? Nwm, ale ci sami ludzie, którzy za to byli dopowiedzialni, dalej tam są.
>Dlatego jestem ciekaw, co tu jest do powiedzenia poza tym, ze komus w firmie zle sie pracowalo. Jakie sa argumenty za tym, że produkty bedą słabe. Tym bardziej, ze sa akcje przewidziane w programie motywacyjnym dla pracownikow, i to jeszcze zanim byl program akcji dla zarządu, więc z boku wcale to mrocznie nie wygląda.
Szczerze? Dla mnie dużym znakiem zapytania po czasie były rozstania z ludźmi, którzy mieli wiedzę i doświadczenie. Będziesz chciał, to ciągnij temat.
>Zarzad cos przed inwestorami urkywa? Ktos kogos oklamuje? Ktos kradnie albo ktos symuluje tworzenie gier? Bo jesli tak, to wal, przyjrzymy sie. Ale jesli to kwestia osobistych konfliktow i 'zlej atmosfery' to szkoda, ale inwestycyjnie to praktycznie nie ma znaczenia.
Szczerze? Nie kupiłbym akcji dusta za żadne skarby swiata, moze poza tym powodem, żeby wejsć na walne i jeszcze raz posłuchać JW, jak mi brakuje tych kwiecistych przemów, oj oj. Co do inncyh rzeczy - ile rzeczy z tych, które obiecał dowiózł? Jak na razie? W czasie? Wiesz, mówiąc jeszcze otwarcie to... Nie byłem i nie widziałem materiałow dla Inwestorów Dusta. Ale jako ktoś kto brał udzial w developmencie, wiem że można przygotować super pitch, pokazać praktycznie wszystko inwestorom co sie chce, i trzeba glęboko siedzieć w branży, żeby wiedzieć, kiedy i gdzie ktoś leci w kulki.
Podsumowując, moze jestem zgorzkniały, bo mnie wywalono bo byłem leniem. A może nie? Głupio zakłądać, ze robię to ze złoscilowści, tylko i wylącznie. Być moze mam jakis powód? Być moze nie.
Ale jak ktoś chce wierzyć, że to wynurzenia dziwnego gościa, który się opieprzał, to jego sprawa - ale to dość naiwne. :)
To wszystko moga być realne problemy... Na jakimś etapie. Pracowałem w firmie kropkę w kropka wpisujacej sie w to, co piszesz, lącznie ze swietnym pr-em szefa. Nie przeszkodziło to tworcom dostawac od groma nagrod, w Polsce i za granicą, choc zespol wymieniał sie co roku.
Zobaczymy recenzje Hotel Renovatora. Wątpię, żeby całą kase na Inquisitora wydali mądrze, bo to już pochłonęło niezdrowe środki jak na tej wielkości grę... Ale obecna wycena THD jest b. niska wobec tego co jest w spółce, wiec nawet płonący dom publiczny moze ją spokojnie podbic o kilkaset %.
O innych grach cos wiem, ale nie będę sie wypowiadał. Per se o Inkwizytorze też. Ale to nie przypadek Atomic Heart (które uratował pass, bądźmy szczerzy), o to mogę się zalożyć.
Można zadawać dobre pytania.
Dlaczego Jacek pracuje jako scenarzysta nad grą pokrewną, a nie nad Inkwizytorem?
Jak wyglada finansowanie i dlaczego?
Oh to już nie tylko w The Dust pracowałeś ale i w ruskiej firmie która robila Atomoc Heart. Kurde i takiego wyjadacza i znawcę rynku wywalili. No. Rzeczywiście dramat ten Dust. Nie znają się na ludziach.
Dla mnie akurat p.Piekara jest największym obciążeniem i dla studia i dla produktu. Generalnie też trend poważnych studiów jest taki, że odchodzi się od writerów, którzy są zewnętrzni, więc tu akurat chwała Bogu.
Co masz na myśli przez finansowanie? Spółka pozyskiwała kasę z rynku, trochę przez pojedynczych inwestorów, których dziś przesuwa na boczny tor, a teraz przez wydawców na warunkach rynkowych. Przepalili opór dużo pieniędzy, to fakt. Ale ją ją brałem w przedziałach nastu PLN, nie czterdziestu kilku, więc oceniam potencjał względem obecnej wyceny.
Inkwizytor to nie będzie żaden hit, ale coś może sprzedać. A do rana się dowiemy, czy dowożą proste produkty.
Odpowiadając.
1. Tak, inhouse writterzy są fajni. Pytanie czemu Jacek PISZE INNĄ GRĘ O INKWIZYTORACH - to ejst dobre pytanie. I szczerze, to sam nie znam odpowidzi na to. A chciałbym.
2. Finansowanie xd - może o tym opowiem? Chcoiaż to się ociera o trudne tematy.
3. Po rpacy w Duście wiem jak nie powinna wyglądać firma i zarządzenie projektem - taka jest moja opinia, porównając to coś z innymi studiami. Tutaj widziałem w moich oczach najgorsze zarządzanie ludźmi.
4. Zapytaj sie, jak będziesz mieć szansę, ile JW czytał książek Jacka zanim powziął decyzję, ze to materiał na grę. Albo ile przeczytał do tej pory. Wiadomo, ze właściciel to nie team kreatywny, ale zawsze coś.
5. Jeśli chodzi o przepalanie kasy, możesz sobie zobaczyć czy i jak bardzo zmieniała się wizja projektu na przełomie lat pracy... Taka sugestia.
A co do Atomic Heart - to inna skala rozmachu. Przy czym, AH ma umowę na pass, a Dust?
Dnia 2023-03-07 o godz. 19:21 ~KittyMan napisał(a): > Odpowiadając. > > 1. Tak, inhouse writterzy są fajni. Pytanie czemu Jacek PISZE INNĄ GRĘ O INKWIZYTORACH - to ejst dobre pytanie. I szczerze, to sam nie znam odpowidzi na to. A chciałbym. > > 2. Finansowanie xd - może o tym opowiem? Chcoiaż to się ociera o trudne tematy. > > 3. Po rpacy w Duście wiem jak nie powinna wyglądać firma i zarządzenie projektem - taka jest moja opinia, porównając to coś z innymi studiami. Tutaj widziałem w moich oczach najgorsze zarządzanie ludźmi. > > 4. Zapytaj sie, jak będziesz mieć szansę, ile JW czytał książek Jacka zanim powziął decyzję, ze to materiał na grę. Albo ile przeczytał do tej pory. Wiadomo, ze właściciel to nie team kreatywny, ale zawsze coś. > > 5. Jeśli chodzi o przepalanie kasy, możesz sobie zobaczyć czy i jak bardzo zmieniała się wizja projektu na przełomie lat pracy... Taka sugestia. > > A co do Atomic Heart - to inna skala rozmachu. Przy czym, AH ma umowę na pass, a Dust?
Mordeczko, ale Ty zwyczajnie głupi jesteś. Jakie ma znaczenie czy jakaś jedna wymieniona przez Ciebie osoba czytała książki Jacka i ile? Mówisz po pierwsze o jednej osobie, po drugie - gra nawet nie jest oparta na twórczości Jacka, a jedynie nią inspirowana, co wiedziałbyś jako świadomy inwestor śledząc oficjalne komunikaty spółki. Ponadto, piszesz o zmianie wizji projektu. Nie piszesz natomiast o skali - która jak wiemy nawet z trailerów na YouTube, urosła ogromnie. Czy to źle? Nie wydaje się, pod warunkiem, że zespół zdoła ukończyć tytuł, a wszystko na to wskazuje (patrząc na komunikaty i chociażby pozyskanie wydawcy).
Mordeczko, ale Ty zwyczajnie głupi jesteś. Jakie ma znaczenie czy jakaś jedna wymieniona przez Ciebie osoba czytała książki Jacka i ile? Mówisz po pierwsze o jednej osobie, po drugie - gra nawet nie jest oparta na twórczości Jacka, a jedynie nią inspirowana, co wiedziałbyś jako świadomy inwestor śledząc oficjalne komunikaty spółki. Ponadto, piszesz o zmianie wizji projektu. Nie piszesz natomiast o skali - która jak wiemy nawet z trailerów na YouTube, urosła ogromnie. Czy to źle? Nie wydaje się, pod warunkiem, że zespół zdoła ukończyć tytuł, a wszystko na to wskazuje (patrząc na komunikaty i chociażby pozyskanie wydawcy).
No wiesz, mi się wydawało, że jednak ma znacznie powód, dla którego ktoś zdecydował się na stworzenie akurat takiej serii gier, czy tez jednej gry? Czy zna chociaż materiał żródłowy?
Co do skali - wiesz, powiem ci małą sztuczkę. Fajnie jest mówić, ze zmienił się scope, musimy mieć wiecej czasu - dokladnie tak, jak się robiło przez ostatni czas z grą.
Ale dowieziony produkt jest dużo więcej wart niż niedowiezione złoto. I jeśli ktoś mówi, ze robi więcej, bo dostał więcej hajsu
- jego pocżatkowy pomysł był słaby
- rzuca się z motyką na słońce.
Mogę ci przeprowadzić dokladną analizę, dlaczego rozszerzanie projektu, jeśli dostaneisz dodatkową kasę, zamiast trzymanie się wizji pierwontej to droga do katastrofy...
Ale po co?
pytasz poważnie o rzeczy związane z inwestycją typa który nie ma pojęcia jak inwestować i na co patrzeć w inwestycjach a jedyne czemu jest na forum bankiera to dlatego, że go zwolnili z Dust bo jest bezużyteczny i nic sobą nie reprezentuje. Szanuj się człowieku.
Jak rozumiem ty byłeś tam, wszystko słyszałeś, daltego piszesz, ze wywali kogoś bo był beznadziejny? A może jesteś tą osobą która mnie zwalniała?
Jeśli nie, to tylko twoje wyobrażenia. Musisz być niesamowicie naiwnym człowiekiem, jeśli kiedy coś nei zgadza się z twoim swiatem, to zaczynasz od dyskredytowania tej opinii, zamiast jej wysluchać, czy zweryfikować. No ale cóż, to twoje życie i twój świat:)
Ale tak, zgadłeś, jestem sfrustrowanym nieudacznikiem, który przyszedł tu psuć zabawę, proszę bardzo. Happy?
Wszystko spoko, ale to niewiele znaczy. Przy Atomic Heart był syf totalny pod względem zarządzania i prowadzenia projektu, a mamy hit. Brutalna prawda jest taka, że na końcu liczy się kasa.
Dnia 2023-03-06 o godz. 22:48 ~CatFantastic napisał(a): > Odpowiadając ci w tym wpisie. > > >CD RED jest sławetnie źle zarządzany, ale do czasu aż to odbiło sie negatywnie na jakości gier minęły lata. Dobre 10 lat temu na forach pojawiały sie informacje o fatalnym zarządzaniu tamtą spółką, a jednocześnie było te przed jej największymi wzrostami i dziesiątkami miliardow kapitalizacji. > Niestety, ale atmosfera w firmie nie równa się dobrej lub złej jakości produktu. Jeśli jakis inwestor tego nie rozumie, to trudno. Podobnie, jesli ocenia jakosc spolki przez wypowiedzi na forum, nie twarde dane, to prosze smialo uciekać. Byłem na walnych i nie widzę tu zagrożenia, wręcz przeciwnie: prezes gada z sensem, a chociaz gterminow nie dowożą (CDR tez nie dowoził), wizję mają ciekawą. > > Nie, nie chodzi o atmosferę per se - bo ta może być fajna, moze być stricte biurowa - to w niczym nie przeszkadza. Pod tym względem, tam była fałszywa. > > Ogólnie to - nie zdradzając pilnie strzeżonych sekretów NDA tej megakorporacji, przyszedłem tam na swieżo, pierwsza game dev praca. Pomijając kwestie obietnic, które padły pierwszego dnia, a które nie zostały spełnione, dość bekowego powodu rozstania (nie jakość pracy, xd), to na początku byłem zafascynowany. A potem, jak pracowałem w kilku innych miejscach, gdzie zobaczyłem jak wygląda dobre zarządzanie, pilnowanie produkcji i inne rzeczy, moim zdaniem w duscie panował chaos który można poetycko nazwać pożar w domu uciech. Czy to się zmieniło teraz? Nwm, ale ci sami ludzie, którzy za to byli dopowiedzialni, dalej tam są. > > >Dlatego jestem ciekaw, co tu jest do powiedzenia poza tym, ze komus w firmie zle sie pracowalo. Jakie sa argumenty za tym, że produkty bedą słabe. Tym bardziej, ze sa akcje przewidziane w programie motywacyjnym dla pracownikow, i to jeszcze zanim byl program akcji dla zarządu, więc z boku wcale to mrocznie nie wygląda. > > Szczerze? Dla mnie dużym znakiem zapytania po czasie były rozstania z ludźmi, którzy mieli wiedzę i doświadczenie. Będziesz chciał, to ciągnij temat. > > >Zarzad cos przed inwestorami urkywa? Ktos kogos oklamuje? Ktos kradnie albo ktos symuluje tworzenie gier? Bo jesli tak, to wal, przyjrzymy sie. Ale jesli to kwestia osobistych konfliktow i 'zlej atmosfery' to szkoda, ale inwestycyjnie to praktycznie nie ma znaczenia. > > > > > > Szczerze? Nie kupiłbym akcji dusta za żadne skarby swiata, moze poza tym powodem, żeby wejsć na walne i jeszcze raz posłuchać JW, jak mi brakuje tych kwiecistych przemów, oj oj. Co do inncyh rzeczy - ile rzeczy z tych, które obiecał dowiózł? Jak na razie? W czasie? Wiesz, mówiąc jeszcze otwarcie to... Nie byłem i nie widziałem materiałow dla Inwestorów Dusta. Ale jako ktoś kto brał udzial w developmencie, wiem że można przygotować super pitch, pokazać praktycznie wszystko inwestorom co sie chce, i trzeba glęboko siedzieć w branży, żeby wiedzieć, kiedy i gdzie ktoś leci w kulki. > > > > Podsumowując, moze jestem zgorzkniały, bo mnie wywalono bo byłem leniem. A może nie? Głupio zakłądać, ze robię to ze złoscilowści, tylko i wylącznie. Być moze mam jakis powód? Być moze nie. > > Ale jak ktoś chce wierzyć, że to wynurzenia dziwnego gościa, który się opieprzał, to jego sprawa - ale to dość naiwne. :)
Wiesz Hubert, zastanawia mnie pewna kwestia.
Skoro tam pracowałeś, tak wszystkich znasz, tak wszystko wiesz, generalnie zjadłeś mleczaki na pracy w tym studio, ale ostatecznie było tak totalnie gównianie i bez sensu, to cisną się pewne pytania:
1. Dlaczego nie zwolniłeś się z tak tragicznej firmy? Jesteś takim dobrym Samarytaninem i chciałeś na swojej piersi wychodować giga studio, specu? Czy po co tam byłeś? 2. Skoro już sam nie mogłeś się uwolnić od tej gehenny ale Ci w tym pomogli, wyjebując Cię na zbity pysk, czemu poświęcasz jeszcze tyle energii i jadu na to słabe studio? Po co się nimi przejmujesz skoro to taka beznadzieja? Dziwnie dużo energii w to ładujesz.
Skoro tam pracowałeś, tak wszystkich znasz, tak wszystko wiesz, generalnie zjadłeś mleczaki na pracy w tym studio, ale ostatecznie było tak totalnie gównianie i bez sensu, to cisną się pewne pytania:
1. Dlaczego nie zwolniłeś się z tak tragicznej firmy? Jesteś takim dobrym Samarytaninem i chciałeś na swojej piersi wychodować giga studio, specu? Czy po co tam byłeś? 2. Skoro już sam nie mogłeś się uwolnić od tej gehenny ale Ci w tym pomogli, wyjebując Cię na zbity pysk, czemu poświęcasz jeszcze tyle energii i jadu na to słabe studio? Po co się nimi przejmujesz skoro to taka beznadzieja? Dziwnie dużo energii w to ładujesz.
1. Już sam fakt, że podajesz jakieś imię i nazwisko oznacza, ze ta firma to kupa łajna. Hubert coś tam, według internetu nie pracował nigdy w Duście, skąd zatem to info? Bo ktoś tu tak napisał na forum, podając imie i nazwisko i łamiąc RODO? No cóż, ciekawe, prawda?
2. To było moje pierwsze studio, zdobywałem doświadczenie. I część rzeczy zobaczyłem z perspektywy czasu, innych firm. I wiem, ze Dust to według tego co widziałem to brak porfesjonalizmu, Januszowe zarządzanie, mieszanie się kompetencji - wszystko, co jest najgorsze w branży. Poszukaj, jaką mają opinię wśrod game devu, ten Duścik.
3. Cóż, nie lubię być oszukiwany. A Dust, od warunków umowy, przez początek i koniec współporacy, nie był fair. Więc, wiesz jak ktoś ci pluje i każe dziękować za deszcz, a potem ci każe się zamknać, jak chcesz coś wyjaśnić, bo sądzi ze się ich boisz....
Czekam na maila od Kubusia albo jego prawników, jak coś będzie, to wkleję, może być śmeisznie:)
I jak zawsze, na wszystko mam screny, xd
Czarne elfy czy Arielka? Teraz powisci/dziela sie adaptuje pod publike, a nie odwrotnie. Ludzie malo netflixa/amaozna.disneya ogladcie i nie widzicie co sie sprzedaje?
I jakie to były niby problemy z zarządzaniem? Używasz w kółko takich typowych tekstów, które mona usłyszeć od typowej osoby, która została zwolniona - już bez różnicy, słusznie czy nie. Nawet jak ktoś przez chwile traktuje Cię serio to niczego sie nie dowie od Ciebie bo nie masz nic do powiedzenia. Plujesz hejtem i próbujesz taniej sensacji.
Jeśli firma zatrudniła przeciwko Tobie prawników to gratuluje jej dobrego pomysłu, a Tobie sugeruję żebyś wrzucał te screeny czy co tam masz - ułatwisz im zadanie a my się Ciebie pozbędziemy z forum.
Jakie problemy z zarządzaniem? Duze.
Mordo, nie chcesz wierzyć, to nie - zdziwisz sie potem. Jak chcesz, poszukaj, popytaj - ja ci zwracam uwage na moje subiektywne odczucią:)