• śmieszy mnie gadanie // Autor: ~ubrany [31.0.124.*]
    o upychaniu akcji przez rzekomycgh grubasów i dystrybucji.
    Czy ktoś tu przekroczył 5 % ?
    Funduszy brak, spekuła się oczyściła od wakacyjnego rajdu, raczej papier jest blisko ATH i wyglada że nie odpada jakoś chętnie

• Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~Ja [31.0.72.*]
    Tylko dopytam. Czy upychanie akcji można rozpoznać po tym że ktoś przekroczył 5%?
    Nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź.
    Może nie wygląda że opada chętnie ale i nie wygląda że rośnie...
    Taki zepak pod tę same info kilka razy po naście % :)
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~tom [195.164.161.*]
    Na upychanie nie wygląda ale w piątek 20 witamy :)
    Czas na korektę po spektakularnych wzrostach.
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~marek [5.173.27.*]
    ....śmieć...leci poniżej 20 ...
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~Ja [31.0.72.*]
    W sumie jak zwykle w ostatnich 3 miesiącach.
    Zawsze 2-3 razy gorzej niż swig
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~Gajer [37.225.43.*]
    Chór malkontentów wykonuje swoje psalmy prorocze po raz 47.
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~marek [5.173.28.*]
    No cóż, jak się ma akcję tego śmiecia od trzech miesięcy a kurs jest jak widać manipulowany to można się wkur..ć. Ktoś powie, mogłeś sprzedać...mogłem, ale wszystko wiedzący wieszczkowie b i bajkopisaerze ogłaszali, że spółka za chwilę bedzie warta 30 PLN...co tam 100...200 itd,..kończąc kurs jest sterowany i to widać...pokazały to wyniki za 3 q...super a tu ci w ciągu dwócg sesji - 16 %...a teraz nic pewnego wkońcu marca...gdzie będą do tej daty przewałki kursem...to ja tak myślę...może macie odmienne argumenty wię argumentujcie...miałem kilka takich spółek, które miały mieć niebiańskie a okazały się lipą...do tej pory są masakrą...a ilę wieszczków i bajkopiszarzy wieszczyło...nic z tego ne wyszło...THE END.
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~aaa [212.123.247.*]
    Ta spółka robiła wyniki na wstrzymaniu dostaw papieru z Chin do UE. Po odblokowaniu łańcuchów dostaw będzie trudniej.
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: parzystokopytny [109.241.37.*]
    Dlaczego śmieć nie rośnie?
    -bo papier się pali
    -bo zupa była zasłona
    -bo zyski były za duże
    -bo fałszywe wybicie z trójkąta
    -bo popiątny szczyt
    -bo gruby ubiera
    -bo papier rozegrany
    -bo formacja czarnego patyka
    itd itp...
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~Mexx [5.173.33.*]
    Dnia 2023-01-18 o godz. 19:51 ~ubrany napisał(a):
    > o upychaniu akcji przez rzekomycgh grubasów i dystrybucji.
    > Czy ktoś tu przekroczył 5 % ?
    > Funduszy brak, spekuła się oczyściła od wakacyjnego rajdu, raczej papier jest blisko ATH i wyglada że nie odpada jakoś chętnie
    >

Śmieszy Cię? To trochę prostej matematyki.

Jeśli zakumulowałeś 1 mln akcji ATC (to dużo poniżej 5%, i portfele, czy nawet os. prywatne mogą tyle nazbierać), to jak myślisz ile czasu potrzebujesz żeby to wydystrybuować? Mówi się, że aby nie zwalić kursu możesz wyrzucać max 5% średniego obrotu na każdą sesję (wg mnie nawet mniej jeśli ma to trwać długo). Średni wolumen w ostatnich m-cach to 80 000 akcji/sesję (i spada).

Czyli jeśli chcesz upłynnić swój milion ATC to potrzebujesz 250 sesji (1000 0000/4000), czyli rok.

Wiesz już może dlaczego, od października, kiedy cały rynek urósł średnio 40%, Arctic stoi w miejscu?

• Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~ubrany [5.172.236.*]
    posłuchajcie, nie może rosnąć po 10 % dziennie, po inwazji ruskich był po 8 Pln, a w czerwcu 2021 , półtora roku temu był po 6 Pln. Za dużo ludzi się podczepiło i tyle , muszą odpaść od burty, co to za bzdurme wyiczanki o dystrybucji 1 Mln akcji , po 5 % obrotu dziennia, prozsę Cię....ktoś kto nazbierał 1 000 000 papieru to już mógł to dawno pogonić, tylko po co ?
    czekać i na spokojnie !
    Dnia 2023-01-19 o godz. 17:27 ~ubrany napisał(a):
    > posłuchajcie, nie może rosnąć po 10 % dziennie, po inwazji ruskich był po 8 Pln, a w czerwcu 2021 , półtora roku temu był po 6 Pln. Za dużo ludzi się podczepiło i tyle , muszą odpaść od burty, co to za bzdurme wyiczanki o dystrybucji 1 Mln akcji , po 5 % obrotu dziennia, prozsę Cię....ktoś kto nazbierał 1 000 000 papieru to już mógł to dawno pogonić, tylko po co ?
    > czekać i na spokojnie !

Dotknąłeś dobrej kwestii - ruchy historyczne na ATC. Spółka od jesieni 2020 do sierpnia 2022 radziła sobie dużo lepiej od rynku, przy czym spektakularny pokaz relatywnej siły miał miejsce od początku kwietnia 2022 r., po wybiciu 9,5 zł (pisałem w kolejnych miesiącach na tym forum, że kurs zawsze idzie do góry na początku m-ca bo portfele dokupują właśnie wtedy).

(to wszystko niżej to moja ocena, żadne rady itp.)

Portfele (które akumulowały kwartały wczesniej) zaczęły wchodzić od lipca 2022 - o ile pamiętam, BDM wychodził przy swojej rekomendacji 20,3 zł, i wygląda, że BNP wywalił dużo na tej sesji paniki po podatku Sasina (26.09.22). Ale trochę grubych portfeli zostało.

A co robiła w tym samym czasie ulica (my)? Nieliczni dostrzegli potencjał ATC wcześniej (nawet przed smart money), sprzedawali wtedy kiedy uznali, że już dość (10, 15, 20, 23.35 zł). Ale oczywiście najwięcej małych wchodziło "na gorączce" - gdzieś w przedziale 23-20 zł (można zerknąć na forum, kiedy zaczęła się aktywna twórczość;).

I co się dzieje od października? Ulica wierzy i trzyma (bo przecież P/E 2,5, dywidenda, rekomendacje po 30 zł itd.), a duży robi wszystko żeby podpalić nieco ogień i znowu trochę zejść. Dlaczego? Widać na wykresie - wcześniej siła relatywna (gruby kupował), teraz relatywna słabość (gruby wyskakuje). Pytanie zasadnicze: ulica trzyma, ale dlaczego sprzedaje gruby? Co za dzban nie? To nie widzi, że P/E, dywidenda, rekomendacje? Co za osioł? A może jednak nie? Może gruby wie, że dobrze już było? I jeszcze raz, to że duzi sypią jest jasne - nie rośnie, kiedy cały rynek wali do góry od tygodni.

Co robić wobec tego? Jeżeli wierzycie, że niedługo sypanie się skończy, warto poczekać - będzie odreagowanie (nawet w ostatnich dniach widać lekką poprawę siły). Jeśli jednak to jeszcze potrwa, to ATC będzie się nadal zachowywać od rynku - gruby będzie sprzedawał ATC, a kupował coś innego (czego kurs będzie rósł), jeśli to będzie powolne, długie osuwanie, powoli dołączą mali, na końcu uklepiemy dno i wtedy na forum będą jedynie posty: ale gniot, wyniki coraz gorsze. I wszystko zacznie się od nowa;)

Może komuś się to przyda. Powodzenia i samych zysków.
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~gajer [37.225.44.*]
    Mexx możesz konkurować z braćmi Grimm
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~DimDim [37.248.161.*]
    Sprzedają Arctica i kupują RankProgress.

Albo Bogdanke, 1,7 mld kapitalizacji przy zysku netto w granicach 176 mln zł za cały rok.

PS. BDM wydał rekomendacje na 20,3 zł przy wynikach po 1 kwartale, szacując zysk za cały rok na 390 mln zł netto.
    Dnia 2023-01-19 o godz. 20:00 ~DimDim napisał(a):
    > Sprzedają Arctica i kupują RankProgress.
    > >
    > > Albo Bogdanke, 1,7 mld kapitalizacji przy zysku netto w granicach 176 mln zł za cały rok.

Dokładnie! A najgorsze, że zarabiają, zamiast kisić ATC i czekać do lutego na 700 mln ZN rocznie i 4 zł dywidendy w czerwcu, które "zaskoczą" rynek.

Nie mówiąc już o tym, że mija ich całe gawędzenie na tym forum, dlaczego spółka nie rośnie, kiedy jest tak świetnie;)

• Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~ubrany [31.61.176.*]
    nie rośnie i nie spada
    Dnia 2023-01-19 o godz. 20:30 ~ubrany napisał(a):
    > nie rośnie i nie spada

Rewelacja! Przy 20% inflacji i wzroście rynku o 40% w kwartał...

--------------------
    OK, macie swoje zdanie, a ja nie chcę Was drażnić, myślałem że może przyda się odmienne spojrzenie.

Powodzenia i ogromnych zysków!
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~DimDim [37.248.161.*]
    Dzięki Mexx, bezinteresowny gawędziarzu.
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~Baca [193.106.246.*]
    A wystarczy trochę poszperać w necie o rynku. Fakt cena pulpy spadła w IV kwartale, ale stopniowo o ok. 10-13% od szczytu w pażdzierniku!!!, ale i tak jest na bardzo wysokim poziomie. Czyli IV kwartał nie powinien być dużo gorszy od III. Moje szacunki to 180-200mln zysku.
    Rottneros poda wyniki 21.03 z 2022, a za I Q 26.04, więc czasu naprawdę mało.
    Wynik ARC za IV 2021 to tylko 42 mln, można lekką ręką powiedzieć, że będą o ponad 400% wyższe.
    Jeżeli nakłady inwestycyjne szacują na ok.120 mln na 2022 to przy ponad 700 mln zysku na dywidendę mogą spokojnie przeznaczyć nawet max 40%. Co w sumie daje 400 mln wydatków, i tak sporo odłożą na kapitał zapasowy.
    Poczytajcie sobie o Canfor Pulp Products.
    Dodam mały wycinek:

"Ograniczenie dostępności wzrosło wraz z ogłoszeniem przez Canfor Pulp Products 11 stycznia, że ​​na stałe zamknie linię celulozową w Prince George Pulp and Paper Mill w Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie z powodu niedoboru zrębków drzewnych. Spowoduje to redukcję 280 000 ton celulozy siarczanowej na rynku rocznie.

:)

• Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~Maciej [91.233.18.*]
    Mexx, odmienne spojrzenie zawsze się przydaje. Nie warto mieć klapek na oczach i być zaślepionym marzeniami...
    Ale... piszesz, że Arctic stoi w miejscu, a rynek poszedł o 40% w górę, inflacja itd. W ostatnich kilku miesiącach - zgadza się. Ale Arctic jest cały czas w silnym trendzie wzrostowym. Ja nie inwestuję "pod wykres", bo uważam, że najważniejsze są fundamenty i to one (napływające wiadomości) kształtują ten wykres.
    Nie było żadnego fałszywego wybicia z trójkąta, o którym ktoś tu pisał, bo żadnego wybicia jeszcze nie było! Ale zbliżamy się do niego i albo będzie wybicie w górę (co ja obstawiam), albo przełamanie linii trendu wzrostowego i spadki (mało prawdopodobne, ale oczywiści możliwe).
    Rottneros poda wyniki za 2022 r. już 02.02.2023 r., a nie w marcu, jak ktoś też w tym wątku pisał. Część ludzi tutaj celowo wprowadza innych w błąd. Ja mam nadzieję, że w ślad za wynikami Rottnerosa, Arctic poda swoje szacunki i wysokość rekomendowanej dywidendy, podobnie jak to zrobili rok temu. I w tych "wydarzeniach" upatruję impulsu do wzrostów. Jeśli do wybicia w górę dojdzie, z pewnością będzie ono silne.
    Mam jeszcze kilka innych przemyśleń, ale na razie zostawię je dla siebie :-)
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~Mexx [5.173.48.*]
    Trzymałem ATC ponad 2 lata, i było to inwestowanie w fundamenty. W sierpniu uznałem, że być może wszystko dobre jest w cenach.

Nadal tak uważam, tzn. wg. mnie wyniki spółki, które zależą od: 1) popytu na jej produkty, 2) rentowności tych produktów mają przed sobą parę gorszych kwartałów. Ale oczywiście przyszłość pokaże jak będzie.

Co by nie pisać, uzasadniać, rozkminiać, jeden fakt jest oczywisty: od października rynek rośnie, Arctic stoi = ci co mają kasę (bo ini ruszają wykresem) woleli kupować np. PZU, KGHM, banki, budowlankę itd. niż Arctic.
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: extans [89.64.89.*]
    Dnia 2023-01-20 o godz. 09:44 ~Mexx napisał(a):
    > Trzymałem ATC ponad 2 lata, i było to inwestowanie w fundamenty. W sierpniu uznałem, że być może wszystko dobre jest w cenach.
    >
    > Nadal tak uważam, tzn. wg. mnie wyniki spółki, które zależą od: 1) popytu na jej produkty, 2) rentowności tych produktów mają przed sobą parę gorszych kwartałów. Ale oczywiście przyszłość pokaże jak będzie.
    >
    > Co by nie pisać, uzasadniać, rozkminiać, jeden fakt jest oczywisty: od października rynek rośnie, Arctic stoi = ci co mają kasę (bo ini ruszają wykresem) woleli kupować np. PZU, KGHM, banki, budowlankę itd. niż Arctic.

A nie wydaje ci się, że to naturalny okres schłodzenia po takich wzrostach i tymczasowego powrotu kapitału na spółki spekulacyjne i tym podobne? Taki Playway, zupełnie bez sensownego powodu, znowu rośnie.

Trend pewnie się znowu odwróci, jak Ukraina zacznie tracić coraz więcej terytorium w kolejnej fazie wojny, a dodatkowo kolejny kryzys związany z nową odmianą covida i jego skutkami w Chinach?
    Dnia 2023-01-20 o godz. 12:48 extans napisał(a):
    > Dnia 2023-01-20 o godz. 09:44 ~Mexx napisał(a):
    > > Trzymałem ATC ponad 2 lata, i było to inwestowanie w fundamenty. W sierpniu uznałem, że być może wszystko dobre jest w cenach.
    > >
    > > Nadal tak uważam, tzn. wg. mnie wyniki spółki, które zależą od: 1) popytu na jej produkty, 2) rentowności tych produktów mają przed sobą parę gorszych kwartałów. Ale oczywiście przyszłość pokaże jak będzie.
    > >
    > > Co by nie pisać, uzasadniać, rozkminiać, jeden fakt jest oczywisty: od października rynek rośnie, Arctic stoi = ci co mają kasę (bo ini ruszają wykresem) woleli kupować np. PZU, KGHM, banki, budowlankę itd. niż Arctic.
    >
    > A nie wydaje ci się, że to naturalny okres schłodzenia po takich wzrostach i tymczasowego powrotu kapitału na spółki spekulacyjne i tym podobne? Taki Playway, zupełnie bez sensownego powodu, znowu rośnie.
    >
    > Trend pewnie się znowu odwróci, jak Ukraina zacznie tracić coraz więcej terytorium w kolejnej fazie wojny, a dodatkowo kolejny kryzys związany z nową odmianą covida i jego skutkami w Chinach?

Wojen, pandemii nie biorę za bardzo pod uwagę, bo nie wiem co będzie. Biorę je o tyle pod uwagę, że zakładam, że Rosja znika na jakiś czas jako dostawca surowców, a Ukrainę trzeba będzie odbudować. Samego przebiegu wojny/zarazy nie potrafię przewidzieć.

Oczywiście, że po schłodzeniu, o którym piszesz może się zacząć nowy okres wzrostów Arctica. Ale:

1) najczęściej jest tak, że gwiazdy pewnego okresu (np. banki, budowlanka) są zastępowane przez inne (np. odzieżówka, czy IT)

2) spółka może rosnąć przed długi czas, ale potrzeba pod to NOWYCH DOBRYCH informacji, stare są w cenie i one już nie pociągną kursu wyżej. Przykład spółki FAANG przez całe lata rosły, ale dlatego że przebijały prognozy. U nas np. Asbis - spółka w ost 2-3 latach przebijała oczekiwania. Kontr przykład spółki stalowe na GPW: kurs rósł dopóki wyniki rosły, wyniki stanęły (niekoniecznie spadły) - kursy zaczęły się obsuwać. BTW, wygląda że od paru dni wraca powoli siła relatywna spółek stalowych.

Dnia 2023-01-20 o godz. 14:14 ~Mexx napisał(a):

> Wojen, pandemii nie biorę za bardzo pod uwagę, bo nie wiem co będzie. Biorę je o tyle pod uwagę, że zakładam, że Rosja znika na jakiś czas jako dostawca surowców, a Ukrainę trzeba będzie odbudować. Samego przebiegu wojny/zarazy nie potrafię przewidzieć.
    >
    Ja z kolei biorę i potrafię częściowo trafnie przewidzieć. I mając na uwadze jakie nagłe odbicie na giełdach po w sumie żadnych pozytywnych informacjach ze świata nastąpiło w ciągu ostatnich kilku miesięcy, to zastanawiam się na jakiej podstawie nagle skoczyliśmy te kilkadziesiąt procent w górę i czy przypadkiem za chwilę nie będzie powrotu do października i niżej.
    Parafrazując klasyka, "Mexx, to yebnie".

> Oczywiście, że po schłodzeniu, o którym piszesz może się zacząć nowy okres wzrostów Arctica. Ale:
    >
    > 1) najczęściej jest tak, że gwiazdy pewnego okresu (np. banki, budowlanka) są zastępowane przez inne (np. odzieżówka, czy IT)
    >
    Największą wiedzę mam z obszaru spółek gamingowych i tam trafnie udało mi się przewidzieć co będzie rosło, a co urośnie i spadnie. A co będzie znowu rosło po okresie spadków.
    Poza jedną spółką - PlayWay - który uważam za czysto spekulacyjny papier, może będący dobrym miernikiem nastrojów inwestorów - nic, co tam się dzieje z kursem nie odzwierciedla samej spółki, tylko jakiś szerszy sentyment.
    Na przykład, argumentem za wzrostem kursu ma być, to że w 2023 będzie dużo premier nowych tytułów na rynku gier. Ale nie PW, tylko ogólnie, z całej branży.
    W którym miejscu fakt, że twoja konkurencja będzie wydawać dziesiątki konkurencyjnych produktów, lepszych od twoich, ma przemawiać na korzyść kursu twoich akcji, powiedz? No właśnie.

I teraz, co to wszystko ma do Arctica?

> 2) spółka może rosnąć przed długi czas, ale potrzeba pod to NOWYCH DOBRYCH informacji, stare są w cenie i one już nie pociągną kursu wyżej. Przykład spółki FAANG przez całe lata rosły, ale dlatego że przebijały prognozy. U nas np. Asbis - spółka w ost 2-3 latach przebijała oczekiwania. Kontr przykład spółki stalowe na GPW: kurs rósł dopóki wyniki rosły, wyniki stanęły (niekoniecznie spadły) - kursy zaczęły się obsuwać. BTW, wygląda że od paru dni wraca powoli siła relatywna spółek stalowych.
    >
    Zerk proszę na te spółki na tle wskaźników makroekonomicznych, zadłużenia USA, nowej fali pandemii z Chin (już nawet nie wiadomo czy to nadal covid) i stanu ich gospodarki, przedłużającej się wojny UA-RU, gdzie teraz na najbliższy czas odwróci się inicjatywa, upadku krypto (podejrzewam, że jesteśmy w środku), a jednocześnie znowu rosnącego kursu bitcoina itd.

Obym się mylił, ale wydaje mi się, że na wiosnę znowu będzie tąpnięcie na giełdach bo po prostu zaczyna się światowa recesja.

Arctic z kolei wydaje się bezpieczną spółką na czas tejże recesji, w przeciwieństwie do wielu innych. Może zatem powoli rosnąć dalej z tego tylko powodu, że inne rzeczy pospadają. Jeszcze nie teraz, jeszcze nie w tym miesiącu, myślę, że kurs na chwilę wróci poniżej 20zł, ale jakiś marzec, kwiecień?

Dnia 2023-01-20 o godz. 16:08 extans napisał(a):
    > Dnia 2023-01-20 o godz. 14:14 ~Mexx napisał(a):
    >
    > > Wojen, pandemii nie biorę za bardzo pod uwagę, bo nie wiem co będzie. Biorę je o tyle pod uwagę, że zakładam, że Rosja znika na jakiś czas jako dostawca surowców, a Ukrainę trzeba będzie odbudować. Samego przebiegu wojny/zarazy nie potrafię przewidzieć.
    > >
    > Ja z kolei biorę i potrafię częściowo trafnie przewidzieć. I mając na uwadze jakie nagłe odbicie na giełdach po w sumie żadnych pozytywnych informacjach ze świata nastąpiło w ciągu ostatnich kilku miesięcy, to zastanawiam się na jakiej podstawie nagle skoczyliśmy te kilkadziesiąt procent w górę i czy przypadkiem za chwilę nie będzie powrotu do października i niżej.
    > Parafrazując klasyka, "Mexx, to yebnie".
    >
    > > Oczywiście, że po schłodzeniu, o którym piszesz może się zacząć nowy okres wzrostów Arctica. Ale:
    > >
    > > 1) najczęściej jest tak, że gwiazdy pewnego okresu (np. banki, budowlanka) są zastępowane przez inne (np. odzieżówka, czy IT)
    > >
    > Największą wiedzę mam z obszaru spółek gamingowych i tam trafnie udało mi się przewidzieć co będzie rosło, a co urośnie i spadnie. A co będzie znowu rosło po okresie spadków.
    > Poza jedną spółką - PlayWay - który uważam za czysto spekulacyjny papier, może będący dobrym miernikiem nastrojów inwestorów - nic, co tam się dzieje z kursem nie odzwierciedla samej spółki, tylko jakiś szerszy sentyment.
    > Na przykład, argumentem za wzrostem kursu ma być, to że w 2023 będzie dużo premier nowych tytułów na rynku gier. Ale nie PW, tylko ogólnie, z całej branży.
    > W którym miejscu fakt, że twoja konkurencja będzie wydawać dziesiątki konkurencyjnych produktów, lepszych od twoich, ma przemawiać na korzyść kursu twoich akcji, powiedz? No właśnie.
    >
    > I teraz, co to wszystko ma do Arctica?
    >
    > > 2) spółka może rosnąć przed długi czas, ale potrzeba pod to NOWYCH DOBRYCH informacji, stare są w cenie i one już nie pociągną kursu wyżej. Przykład spółki FAANG przez całe lata rosły, ale dlatego że przebijały prognozy. U nas np. Asbis - spółka w ost 2-3 latach przebijała oczekiwania. Kontr przykład spółki stalowe na GPW: kurs rósł dopóki wyniki rosły, wyniki stanęły (niekoniecznie spadły) - kursy zaczęły się obsuwać. BTW, wygląda że od paru dni wraca powoli siła relatywna spółek stalowych.
    > >
    > Zerk proszę na te spółki na tle wskaźników makroekonomicznych, zadłużenia USA, nowej fali pandemii z Chin (już nawet nie wiadomo czy to nadal covid) i stanu ich gospodarki, przedłużającej się wojny UA-RU, gdzie teraz na najbliższy czas odwróci się inicjatywa, upadku krypto (podejrzewam, że jesteśmy w środku), a jednocześnie znowu rosnącego kursu bitcoina itd.
    >
    > Obym się mylił, ale wydaje mi się, że na wiosnę znowu będzie tąpnięcie na giełdach bo po prostu zaczyna się światowa recesja.
    >
    > Arctic z kolei wydaje się bezpieczną spółką na czas tejże recesji, w przeciwieństwie do wielu innych. Może zatem powoli rosnąć dalej z tego tylko powodu, że inne rzeczy pospadają. Jeszcze nie teraz, jeszcze nie w tym miesiącu, myślę, że kurs na chwilę wróci poniżej 20zł, ale jakiś marzec, kwiecień?
    >

Ja już chyba nie mam za wiele do dodania. No, może tylko, że raczej uważam, że giełda wyprzedza, przewiduje przyszłość i IMHO wzrosty przez ostatnie tygodnie to początek nowego dłuższego impulsu wzrostowego (nawet jeżeli mam rację, to na pewno nie będzie tylko, rosło będą mocne cofnięcia, męczące korekty).

Ale skoro tak dobrze czujesz się w gamingu, to dlaczego nie skupisz się tylko na nim? Specjalizacja może dawać przewagę.

Dnia 2023-01-20 o godz. 16:33 ~Mexx napisał(a):
    > > Zerk proszę na te spółki na tle wskaźników makroekonomicznych, zadłużenia USA, nowej fali pandemii z Chin (już nawet nie wiadomo czy to nadal covid) i stanu ich gospodarki, przedłużającej się wojny UA-RU, gdzie teraz na najbliższy czas odwróci się inicjatywa, upadku krypto (podejrzewam, że jesteśmy w środku), a jednocześnie znowu rosnącego kursu bitcoina itd.
    > >
    > > Obym się mylił, ale wydaje mi się, że na wiosnę znowu będzie tąpnięcie na giełdach bo po prostu zaczyna się światowa recesja.
    > >
    > > Arctic z kolei wydaje się bezpieczną spółką na czas tejże recesji, w przeciwieństwie do wielu innych. Może zatem powoli rosnąć dalej z tego tylko powodu, że inne rzeczy pospadają. Jeszcze nie teraz, jeszcze nie w tym miesiącu, myślę, że kurs na chwilę wróci poniżej 20zł, ale jakiś marzec, kwiecień?
    > >
    >
    > Ja już chyba nie mam za wiele do dodania. No, może tylko, że raczej uważam, że giełda wyprzedza, przewiduje przyszłość i IMHO wzrosty przez ostatnie tygodnie to początek nowego dłuższego impulsu wzrostowego (nawet jeżeli mam rację, to na pewno nie będzie tylko, rosło będą mocne cofnięcia, męczące korekty).
    >
    > Ale skoro tak dobrze czujesz się w gamingu, to dlaczego nie skupisz się tylko na nim? Specjalizacja może dawać przewagę.
    Dlatego że poza GIFem, który jest imo longtermem (dołek jeszcze przed nami, a o sensownych zyskach będziemy rozmawiać za jakieś 5 lat) większość papierów to śmieci.
    Pracowałem w tej branży i podsumuję ją tak, z perspektywy insider knowledge.

Większość debiutów nowych spółek z ostatnich lat miała wycenę wziętą z d00py. Beż żadnego sensownego uzasadnienia.
    CDP obecnie jest chyba jakąś maszynką do wyciągania pieniędzy od zwykłych ludzi. Prawdopodobnie nic ciekawego nie będzie się działo w tym roku w tej firmie, a obroty są takie, jakby mieli wydać Wiedźmina 4 za chwilę. Wolę nie dotykać tego nawet.
    PCF to jakiś żart, ale najwyraźniej to jest kolejna po PW i CDP spółka spekulacyjna. Pomyślę o niej przy 30zł.
    PlayWay - tu szkoda nawet gadać, ale może zaczaję się na kolejny dołek. Mam strasznie mało cierpliwości do tej spółki szczerze mówiąc, bo jej kurs nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Innymi słowy - na gamingu obecnie tylko krótkoterminowa spekulacja. Poza GIFem, gdzie ktoś, kto rozpisywał 10 letnią strategię zamierza zrobić z tej spółki małą EA i konsekwentnie realizuje kolejne punkty.
    Szczerze to chyba nie mam na to cierpliwości i nerwów na takie szarpanie się i ciągłe nadzorowanie kursów. Wolę coś, co stabilnie urośnie za 6-9 miesięcy niż coś, co będzie przez te 6 miesięcy latać w górę i w dół bez żadnego sensownego powodu. Dlatego właśnie piszę z tobą.

Obyś miał rację z tymi wzrostami, poważnie mówię. To dalej będę zbierał powoli gif w między czasie i może szybciej uda się zrealizować zyski niż za 5 lat.

A Arctic? No cóż. Nie spodziewam się wielkich spadków w perspektywie najbliższych 6 miesięcy.

No dobrze. Jest piątek wieczór, udanego weekendu życzę.

> No dobrze. Jest piątek wieczór, udanego weekendu życzę.

Miłego! I dzięki za sensowną dyskusję.
  • Re: śmieszy mnie gadanie // Autor: ~foresto86 [79.184.107.*]
    GIF? Co to za spółka?

Bardzo trafne spostrzeżenia. Inwestowanie teraz w GAMING - powinno się robić bardzo wybiórczo.. bardzo dużo spółek weszło na rynek z olbrzymimi wycenami.. ludzie też obkupowali się też w wiele z nich na górce i nie wrócą szybko do gamingu - odbudowa tego sentymentu może się odbyć albo powrotem do spektakularnych premier - albo napływem nowych nieświadomych inwestorów..

Ja stawiam na:
    -> 11bit (chociaż oni już solidnie napompowani - ale tak jak rynek - wierzę w ich feeling i umiejętności tworzenia gier ponadprzeciętnych - które dodatkowo potrafią dobrze monetyzować)
    -> CRJ - tu też spółka pokazała, że potrafi zrobić solidną grę, a następnie ją dobrze monetyzować, tylko w ich przypadku - mam nadzieję, że koncepcja nowej gry obroni się jak u "bitów"

Co myślisz o spółce FOR? Tam póki co nie ma tak spektakularnych zysków jak na ARCTICu - ale ładnie bronią się ich premiery (pod kątem jakości i sprzedaży też - ale nie biją wielkich rekordów) - a dopiero nadchodzi seria premier..

Co do ARCTICa - tu liczę na 30+ w perspektywie paru miesięcy.. ale to wszystko zależy od otoczenia - dużo zmiennych. Jednocześnie ARCTIC ma argumenty do obrony wyższych niż przed wojną zysków netto: zredukowane zadłużenie, inwestycje w OZE kompensujące wysokie koszty energii.

[x]
ARCTIC -0,12% 8,14 2025-11-10 11:39:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.