Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  21,80 zł , zmiana od tamtej pory: -61,74%

Re: śmieszy mnie gadanie //

Dnia 2023-01-20 o godz. 16:08 extans napisał(a):
> Dnia 2023-01-20 o godz. 14:14 ~Mexx napisał(a):
>
> > Wojen, pandemii nie biorę za bardzo pod uwagę, bo nie wiem co będzie. Biorę je o tyle pod uwagę, że zakładam, że Rosja znika na jakiś czas jako dostawca surowców, a Ukrainę trzeba będzie odbudować. Samego przebiegu wojny/zarazy nie potrafię przewidzieć.
> >
> Ja z kolei biorę i potrafię częściowo trafnie przewidzieć. I mając na uwadze jakie nagłe odbicie na giełdach po w sumie żadnych pozytywnych informacjach ze świata nastąpiło w ciągu ostatnich kilku miesięcy, to zastanawiam się na jakiej podstawie nagle skoczyliśmy te kilkadziesiąt procent w górę i czy przypadkiem za chwilę nie będzie powrotu do października i niżej.
> Parafrazując klasyka, "Mexx, to yebnie".
>
> > Oczywiście, że po schłodzeniu, o którym piszesz może się zacząć nowy okres wzrostów Arctica. Ale:
> >
> > 1) najczęściej jest tak, że gwiazdy pewnego okresu (np. banki, budowlanka) są zastępowane przez inne (np. odzieżówka, czy IT)
> >
> Największą wiedzę mam z obszaru spółek gamingowych i tam trafnie udało mi się przewidzieć co będzie rosło, a co urośnie i spadnie. A co będzie znowu rosło po okresie spadków.
> Poza jedną spółką - PlayWay - który uważam za czysto spekulacyjny papier, może będący dobrym miernikiem nastrojów inwestorów - nic, co tam się dzieje z kursem nie odzwierciedla samej spółki, tylko jakiś szerszy sentyment.
> Na przykład, argumentem za wzrostem kursu ma być, to że w 2023 będzie dużo premier nowych tytułów na rynku gier. Ale nie PW, tylko ogólnie, z całej branży.
> W którym miejscu fakt, że twoja konkurencja będzie wydawać dziesiątki konkurencyjnych produktów, lepszych od twoich, ma przemawiać na korzyść kursu twoich akcji, powiedz? No właśnie.
>
> I teraz, co to wszystko ma do Arctica?
>
> > 2) spółka może rosnąć przed długi czas, ale potrzeba pod to NOWYCH DOBRYCH informacji, stare są w cenie i one już nie pociągną kursu wyżej. Przykład spółki FAANG przez całe lata rosły, ale dlatego że przebijały prognozy. U nas np. Asbis - spółka w ost 2-3 latach przebijała oczekiwania. Kontr przykład spółki stalowe na GPW: kurs rósł dopóki wyniki rosły, wyniki stanęły (niekoniecznie spadły) - kursy zaczęły się obsuwać. BTW, wygląda że od paru dni wraca powoli siła relatywna spółek stalowych.
> >
> Zerk proszę na te spółki na tle wskaźników makroekonomicznych, zadłużenia USA, nowej fali pandemii z Chin (już nawet nie wiadomo czy to nadal covid) i stanu ich gospodarki, przedłużającej się wojny UA-RU, gdzie teraz na najbliższy czas odwróci się inicjatywa, upadku krypto (podejrzewam, że jesteśmy w środku), a jednocześnie znowu rosnącego kursu bitcoina itd.
>
> Obym się mylił, ale wydaje mi się, że na wiosnę znowu będzie tąpnięcie na giełdach bo po prostu zaczyna się światowa recesja.
>
> Arctic z kolei wydaje się bezpieczną spółką na czas tejże recesji, w przeciwieństwie do wielu innych. Może zatem powoli rosnąć dalej z tego tylko powodu, że inne rzeczy pospadają. Jeszcze nie teraz, jeszcze nie w tym miesiącu, myślę, że kurs na chwilę wróci poniżej 20zł, ale jakiś marzec, kwiecień?
>

Ja już chyba nie mam za wiele do dodania. No, może tylko, że raczej uważam, że giełda wyprzedza, przewiduje przyszłość i IMHO wzrosty przez ostatnie tygodnie to początek nowego dłuższego impulsu wzrostowego (nawet jeżeli mam rację, to na pewno nie będzie tylko, rosło będą mocne cofnięcia, męczące korekty).

Ale skoro tak dobrze czujesz się w gamingu, to dlaczego nie skupisz się tylko na nim? Specjalizacja może dawać przewagę.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ARCTIC 0,48% 8,34 2025-11-28 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.