Dnia 2023-01-20 o godz. 14:14 ~Mexx napisał(a):
> Wojen, pandemii nie biorę za bardzo pod uwagę, bo nie wiem co będzie. Biorę je o tyle pod uwagę, że zakładam, że Rosja znika na jakiś czas jako dostawca surowców, a Ukrainę trzeba będzie odbudować. Samego przebiegu wojny/zarazy nie potrafię przewidzieć.
>
Ja z kolei biorę i potrafię częściowo trafnie przewidzieć. I mając na uwadze jakie nagłe odbicie na giełdach po w sumie żadnych pozytywnych informacjach ze świata nastąpiło w ciągu ostatnich kilku miesięcy, to zastanawiam się na jakiej podstawie nagle skoczyliśmy te kilkadziesiąt procent w górę i czy przypadkiem za chwilę nie będzie powrotu do października i niżej.
Parafrazując klasyka, "Mexx, to yebnie".
> Oczywiście, że po schłodzeniu, o którym piszesz może się zacząć nowy okres wzrostów Arctica. Ale:
>
> 1) najczęściej jest tak, że gwiazdy pewnego okresu (np. banki, budowlanka) są zastępowane przez inne (np. odzieżówka, czy IT)
>
Największą wiedzę mam z obszaru spółek gamingowych i tam trafnie udało mi się przewidzieć co będzie rosło, a co urośnie i spadnie. A co będzie znowu rosło po okresie spadków.
Poza jedną spółką - PlayWay - który uważam za czysto spekulacyjny papier, może będący dobrym miernikiem nastrojów inwestorów - nic, co tam się dzieje z kursem nie odzwierciedla samej spółki, tylko jakiś szerszy sentyment.
Na przykład, argumentem za wzrostem kursu ma być, to że w 2023 będzie dużo premier nowych tytułów na rynku gier. Ale nie PW, tylko ogólnie, z całej branży.
W którym miejscu fakt, że twoja konkurencja będzie wydawać dziesiątki konkurencyjnych produktów, lepszych od twoich, ma przemawiać na korzyść kursu twoich akcji, powiedz? No właśnie.
I teraz, co to wszystko ma do Arctica?
> 2) spółka może rosnąć przed długi czas, ale potrzeba pod to NOWYCH DOBRYCH informacji, stare są w cenie i one już nie pociągną kursu wyżej. Przykład spółki FAANG przez całe lata rosły, ale dlatego że przebijały prognozy. U nas np. Asbis - spółka w ost 2-3 latach przebijała oczekiwania. Kontr przykład spółki stalowe na GPW: kurs rósł dopóki wyniki rosły, wyniki stanęły (niekoniecznie spadły) - kursy zaczęły się obsuwać. BTW, wygląda że od paru dni wraca powoli siła relatywna spółek stalowych.
>
Zerk proszę na te spółki na tle wskaźników makroekonomicznych, zadłużenia USA, nowej fali pandemii z Chin (już nawet nie wiadomo czy to nadal covid) i stanu ich gospodarki, przedłużającej się wojny UA-RU, gdzie teraz na najbliższy czas odwróci się inicjatywa, upadku krypto (podejrzewam, że jesteśmy w środku), a jednocześnie znowu rosnącego kursu bitcoina itd.
Obym się mylił, ale wydaje mi się, że na wiosnę znowu będzie tąpnięcie na giełdach bo po prostu zaczyna się światowa recesja.
Arctic z kolei wydaje się bezpieczną spółką na czas tejże recesji, w przeciwieństwie do wielu innych. Może zatem powoli rosnąć dalej z tego tylko powodu, że inne rzeczy pospadają. Jeszcze nie teraz, jeszcze nie w tym miesiącu, myślę, że kurs na chwilę wróci poniżej 20zł, ale jakiś marzec, kwiecień?