• 150 mln zł zarobiła PGF Group na akcjach Sundragonu Autor: ~dr_wezol [83.168.116.*]
    Wrzuciłem na Sundragon, to tym bardzuiej tu wypada:

PGF Group wydrukowała sobie 200 mln akcji Sundragonu po 0,1 zł.
    Przy obecnym kursie Sundragonu 0,85 zł daje to 150 mln zł zysku z przeszacowania :-)
    Posiadając 1 akcję PGF Group masz w portfelu 3,4 akcji Sundragonu

Akcjonariusze PGF Group (w tym prezesi) pozdrawiają i dziękują wszystkim akcjonariuszom Sundragonu!
    Tak trzymać! Dalej w górę!

A nawet jak Sundragon spadnie o połowę, zyski PGF Group pozostana ogromne.
    Jeszcze raz - wielkie dzięki, dobra robota !
  • zyski będą po sprzedaży akcji Autor: ~prawnuk [149.156.125.*]
    ...... więc........
  • Re: zyski będą po sprzedaży akcji Autor: ~dr_wezol [83.168.116.*]
    Dnia 2022-03-28 o godz. 09:17 ~prawnuk napisał(a):
    > ...... więc........

Większość z tych akcji Sundragonu jest nienotowana na razie, ale to nie ma większego znaczenia - PGF ma 298 mln akcji - na pewno nie będą próbować sprzedawać tych akcji na giełdzie - pierwsza próba sprzedaży, komunikat i dalej sprzedawać się nie da. :-)

Z tego Sundragonu większość się śmieje, a przecież oni te certyfikaty NATO-wskie naprawdę mają i robotę też - prezes mówił, że mają co robić na kolejne kwartały a nie ma watpliwości, że w tej sytuacji, gdy pół Europy albo i cała będą wydawać dodatkowe pieniądze na wojsko tej roboty przybędzie.

Zatem albo PGF te akcje Sundragonu będzie trzymać, albo - moim zdaniem - sprzeda część inwestorowi z zewnątrz. Oczywiście poza giełdą.
    No i sprzedać w tej sytuacji śmiało mogą także te nienotowane.

A jesli ktoś chce kupić akcje PGF, ale dopiero po takiej transakcji, jak już będzie wiadomo po ile sprzedali - to jego prawo :-) Ciekaw jestem jaki wtedy byłby skok kursu.

Moim zdaniem to, że nie rośnie PGF wynika w dużej mierze z obaw ludzi, że prezesi a raczej ich spółki będą sypac akcjami PGF. Moim zdaniem, na tym etapie to byłoby bez sensu kompletnie - sprzedając każdą akcję PGF pozbywają się przyszłych wpływów chocby ze sprzedaży akcji Sundragonu, OZE Capital i reszty.

Prezesi będa pewnie dążyć do upłynniania wszystkich spółek z portfela (przynajmniej częściowo) a zyski wpadną do nich już w ramach PGF Group.
  • Re: zyski będą po sprzedaży akcji Autor: ~prawnuk [149.156.125.*]
    no ISO też sie chwalą, że mają.
    Certyfikat - może zrobić każdy - ważne są zamówienia. i ich rentowność. PGF miała kiedyś certyfikaty kolejowe......
    i nic z tego nie wyszłó
    To RSY, które kupili coś jednak nawet do tej pory robiło. Teraz po uchwaleniu wydatków na obronność i z certyfikatami umozliwiającymi pracę dla NATO sytuacja Sundragonu musi się poprawić, nie pogorszyć.

Ja nie twierdzę, że kocham zarząd PGF i całą tę grupę :-) Ale czasem jest tak, że w pewnych okolicznościach nawet spółki z najgorszą reputacją na giełdzie mogą mieć po prostu farta i zrobić interes życia.

Dla mnie w tej chwili istotne jest głównie to, że te spółki prezesów nie mają bezpośrednio akcji Sundragonu, OZE Capital. Mają tylko PGF Group. Logiczne zatem, że żeby wyciagnąc kasę z całej tej grupy (obojętnie, czy metody nam się podobają, czy nie) trzeba najpierw spieniężyć właśnie Sundragon, OZE Capital. No, oczywiście, jesli te spółki będą miały zyski z działalności- np. Sundragon - to prawie cały ten zysk też trafi do PGF Group.

Czy zatem opłacałoby się teraz prezesom puszczać w rynek akcje samej PGF Group? Może coś tam na waciki dla zony. Ale generalnie - nie.
    Zresztą, gdyby chcieli sprzedawać akcje PGF Group zrobiliby tu młyn i na większych obrotach kurs podniesli. Nie jest powiedziane, że tak sie nie stanie za czas jakiś.
  • Re: zyski będą po sprzedaży akcji Autor: prawnuk [89.64.63.*]
    no jeśli obsługują naprawę czołgów i pojazdów w NATO, to pewnie na pensje ludzi z certyfikatami wydają kilka milionów rocznie ;-)
    Swoją drogą to chyba jedyna firma w Polsce z takimi uprawnieniami.... W końcu Leopardy bedą naprawiane w Polsce, a nie w Niemczech ;-)
    Dnia 2022-03-28 o godz. 17:55 prawnuk napisał(a):
    > no jeśli obsługują naprawę czołgów i pojazdów w NATO, to pewnie na pensje ludzi z certyfikatami wydają kilka milionów rocznie ;-)
    > Swoją drogą to chyba jedyna firma w Polsce z takimi uprawnieniami.... W końcu Leopardy bedą naprawiane w Polsce, a nie w Niemczech ;-)

No, nie znam dobrze specyfiki wojskowej, ale pewnie te Abramsy też muszą opanowac, bo nikt ich za Atlantyk raczej wozić nie będzie. Zresztą - mniejsza o to. Ważne, że teraz w perspektywie wielu następnych lat jakies zajęcie będą mieć.

Na tej samej zasadzie to OZE Capital - chociaz też wszyscy psy na nim wieszają, też teoretycznie ma z powodu wojny interesującą sytuację. Odchodzenie od surowców energetycznych z Rosji każe spodziewać się wysokich cen energii przez lata i korzystanie z każdej okazji w której te odnawialne źródła energii wykorzystać będzie można. OZE Capital bezrobotne być nie powinno.

Nie wiem skąd ten ruch na OZE Capital dziś, ale jedno jest pewne - PGF Group mając bodaj 52 proc. akcji powinien był zareagować. Na razie nie reaguje, tak samo jak było (i jest) z Sundragonem. Ale kiedyś pewnie zmiana nastąpi. Bo sytuacja, w której na Sundragonie dziś 2 miliony zł obrotu, na OZE Capital pół miliona a na PGF, która ma w garści obie te spółki - 20 tysięcy jest po prostu niepoważna.

No i jeszcze jest Solar Innovation, w którym z kolei OZE Capital ma ponad 60 proc. akcji :-)

Z tego wszystkiego dla mnie wniosek jest jasny - obojętnie jak negatywnie myslimy o PGF Group jako spółce i jej władzach - w obliczu tego co ma PGF Group bezpośrednio i pośrednio - wycena giełdowa juz dawno powinna być "razy kilka".
    I tak jak pisałem wyżej - wydaje się, że ludzie nie kupują PGF głównie ze strachu, że zostaną zasypani akcjami ze strony prezesów.
    A trudno podejrzewać, żeby oni akurat teraz chcieli się rozstawać z tymi akcjami, bo oddawanie przez nich akcji PGF to równoczesne oddawanie hurtowe akcji wszystkich tych spółek, czyli Sundragonu, OZE Capital , Solar Innovation i wszystkich drobniejszych, które są w rękach PGF Group.

Nawet jesli ktoś zakłada, że żaden biznes w tej grupie nie wyjdzie, to jednak każda z tych spółek zależnych ma - i to sporą - kapitalizację. I to się musi w końcu przełożyć na wzrost kapitalizacji samej PGF Group. Na razie - ponieważ prezesi nie sprzedają akcji - nie bardzo im zależy na podnoszeniu kursu. Ale jesli w kolejnych tygodniach czy miesiącach kursu nie podniesie sam rynek, to pewnie należy się spodziewać jakiejś akcji ze strony prezesów poczynając choćby od symbolicznych zakupów akcji i komunikatów.
  • Re: zyski będą po sprzedaży akcji Autor: ~kolo [195.225.37.*]
    Polecam lekturę historii poznańskiej wirr-ówki i spółek takich jak pcguard, colomedica, molmedica, solar innovation gdzie rodzina zalewskich w ciągu 20 lat potopiła tysiące inwestorów działając w schemacie pump&dump a tutaj i na sundragon zrobią to samo bo ci ludzie nigdy sie nie zmienią i bedą kręcić te same wały wiecznie.
    Dnia 2022-03-28 o godz. 19:44 ~kolo napisał(a):
    > Polecam lekturę historii poznańskiej wirr-ówki i spółek takich jak pcguard, colomedica, molmedica, solar innovation gdzie rodzina zalewskich w ciągu 20 lat potopiła tysiące inwestorów działając w schemacie pump&dump a tutaj i na sundragon zrobią to samo bo ci ludzie nigdy sie nie zmienią i bedą kręcić te same wały wiecznie.

Nie zamierzam nikogo bronić czy usprawiedliwiac.
    W najgorszym razie czekamy na ten "pump". Bo na razie kapitalizacja równa połowie samego Sundragonu i to jeszcze po spadku z 7 zł na 70 groszy.
  • Re: zyski będą po sprzedaży akcji Autor: ~kolo [195.225.37.*]
    Jestem jednym z tych potopionych na innych spółkach zalewskich więc tak tylko ku przestrodze wspomniałem gdyby ktoś z was nie wiedział z kim dealuje, a zarobić wiadomo że można tylko trza wiedzieć kiedy wyskoczyć z pociągu.
    Dnia 2022-03-28 o godz. 20:12 ~kolo napisał(a):
    > Jestem jednym z tych potopionych na innych spółkach zalewskich więc tak tylko ku przestrodze wspomniałem gdyby ktoś z was nie wiedział z kim dealuje, a zarobić wiadomo że można tylko trza wiedzieć kiedy wyskoczyć z pociągu.

Ostrożność zawsze wskazana. Ja juz pisałem, że ani ta spółka, ani ci ludzie do moich ulubieńców nie należą. Ale - co też próbowałem uzasadnić - nie widzę sensu w wywalaniu akcji PGF Group przez prezesów własnie w tym momencie po tak niskim kursie. Pozbawią się władzy w całej tej konstrukcji spółek. Można powiedzieć, że za 1,4 zł za akcję PGF oddadzą jednocześnie za darmo ileś tam akcji Sundragonu, OZE Capital, Solarinv i reszty.
    Możemy tych ludzi nie darzyć sympatią, ale idioci to to pewnie nie są.
    Skoro udało się zrobic taką kapitalizację na Sundragonie a kto wie, czy nie czeka nas niespodziewany rajd na OZE Capital to grzechem - z punktu widzenia głównych akcjonariuszy - byłoby nie skorzystać z okazji i "pod tę kapitalizację" spółek zaleznych nie podnieść kapitalizacji spółki matki. Wtedy może przyjdzie im do głowy jakaś sprzedaż akcji PGF.

Choć ja obstawiam handlowanie własnie spółkami zaleznymi.

• napiszę z przesadą Autor: prawnuk [89.64.62.*]
    ten koncern czy holding ma obroty jak średnia biedronka.
    Poczytaj jak stać sie właścicielem biedronki i porównaj wyceny.
    Szukaj tu raczej wycen w oparciu o obroty - a nie o wartość rynkową akcji - bo płynność tych spółek co prawda nie jest tragiczna ale główny właściciel może w każdej chwili ustawić 10 razy tyle do wywalenia

PGF - to dawny Zastal - ktoś mnie kiedys krytykował, że pisałem o monopolu na rynku naprawy cystern i wystawiamiu im atestów (bo była jednak konkurencja), ale były to UNIKATOWE CERTYFIKATY i UNIKATOWA wiedza pracowników. I firmie udało to się zaorać.
    jeśli myślisz że wejście na rynek militarny (z ochroną tajemnicy wojskowej) jest łatwiejsze niż utrzymanie się na rynku przeglądów i napraw cystern - to jesteś baaaardzo naiwny.

Jak pisalem - grasz z ludzmi o ustalonej reputacji. Wiesz jak oni grają - i to twój wybór co robisz - tylko znaj ich przeszłość. Tylko tyle i aż tyle
  • Re: napiszę z przesadą Autor: ~dr_wezol [83.168.116.*]

Ostrożność to nie przesada. Na giełdzie również. Ostrzeżenia zawsze warto poczytać. Dzięki.

Ja wprawdzie i Zastal dobrze pamiętam.
    Tak zresztą jak np. Optimusa po 1 zł zanim stał się CD Projektem. Mało kto wierzył wtedy w gry. Albo Ganta pamiętam- nie grzeszył opinią, co nie przeszkodziło wielu na nim zarobić krocie.

A tu nie ma się co rozwodzić - jesli szefowie całej grupy zaczną sprzedawać akcje właśnie PGF Group, która trzyma w rękach i cały niemal Sundragon (96 proc. akcji mają) i OZE Capital (52 proc) i całą resztę z SolarInv poprzez OZE Capital itd. - to w ten sposób sami przyznają, że papiery i Sundragonu i OZE i całej reszty nie mają żadnej wartości i można je wrzucić do kosza.

To tak jakbyś najpierw mówił, ile diamentów masz w ziemi, a potem za grosze sprzedał całą kopalnię przyznając, że tam w ziemi to szkło z butelek po piwie a nie diamenty.

Prawdę mówiąc, nie wiem jak to się dzieje, że ludzie kupują i OZE Capital i Sundragona zamiast PGF, która "ma w sobie" akcje tamtych spółek i to wielokrotnie taniej. Dziś np. Sundragon dalej spada, ale PGF Group, które objęło akcje po 10 groszy jeszcze długo będzie mogło liczyć ogromne zyski. Na razie papierowe.

Nie w głowie mi plany, co będzie za rok czy pół roku, a nawet za 2 miesiące. Moim zdaniem, szybko powinno nastąpić dopasowanie kapitalizacji PGF Group do dużo większej w tej chwili kapitalizacji spółek z portfela PGF. Nawet jak Sundragon poleci np. na 30-40 groszy, to i tak tylko z tego tytułu że PGF ma prawie cały Sundragon akcja PGF Group powinna kosztowac pewnie przynajmniej 3 zł. A nie wiadomo, jak to będzie w najbliższych dniach na OZE.

A jak będzie, to zobaczymy :-)

• Re: napiszę z przesadą Autor: prawnuk [89.64.62.*]
    Ale Twoje porównania nie mają sensu. miałyby sens gdyby ze spółek zależnych corocznie szedł kupon do spółki matki. Np na wycenę PZU ma wpływ wycena PEKAO i dywidenda PEKAO - bo takie transfery idą w zasadzie corocznie. Tutaj niby masz grupę kapitalową, ale dywidendy to nikt w tym tysiącleciu nie płacił. Czyli faktycznie to KAPITAŁOWO/przepływowo związków nie ma.
    Dnia 2022-03-29 o godz. 12:04 prawnuk napisał(a):
    > Ale Twoje porównania nie mają sensu. miałyby sens gdyby ze spółek zależnych corocznie szedł kupon do spółki matki. Np na wycenę PZU ma wpływ wycena PEKAO i dywidenda PEKAO - bo takie transfery idą w zasadzie corocznie. Tutaj niby masz grupę kapitalową, ale dywidendy to nikt w tym tysiącleciu nie płacił. Czyli faktycznie to KAPITAŁOWO/przepływowo związków nie ma.

No dajże spokój, jak to nie ma związków?
    Owszem, na razie ta cała grupa to nawet jeszcze nie raczkuje :-) Takie OZE Capital to m.in. dopiero kupuje spółki fotowoltaiczne, droga do zysków, dywidend itd to daleka jest. :-) Z Sundragonem może krótsza, ale mniejsza o to - ja im życzę jak najlepiej, jak spółki-córki PGF Group będą miały zyski i najlepiej płaciły dywidendy to wiadomo, że większośc tych zysków trafi do PGF Group.

Ale na razie to przeciez chodzi o cos zupełnie innego - naprodukowali akcji w tych spółkach zaleznych i mogą nimi handlować. Kto zabroni PGF Group dzis sprzedać np. te 200 mln akcji Sundragonu (jeszcze nienotowane) jakiemuś inwestorowi?

Nie chcę wymieniać, ile spółek rozmaitych tuzów naszej giełdy produkowało zyski wyłącznie z handlu akcjami spółek zależnych.

A na ten Sundragon kupiec się może w dzisiejszych czasach znaleźć szybciej, niz myslimy. I prawie cały zysk z tej transakcji trafiłby do PGF Group.

To samo z OZE Capital. Założę się, że duża częśc tego co dziś kupuje OZE Capital zostanie odsprzedana zanim te farmy fotowoltaiczne zaczną na dobre produkcję energii. A zysk najpierw trafi do OZE, potem z OZE do PGF. Chocby papierowo.

Jeszcze raz powtórzę, myslę, że wykorzystają grupę, żeby PGF Group mogła wykazywać ogromne zyski (chocby po części papierowe) i to pozwoli dodatkowo ciągnąć kurs PGF w górę. Ale to przyszłość.

Na razie kurs PGF już powinien rosnąć z tytułu róznic w kapitalizacji między tym ile PGF jest warte, a ile warte na giełdzie jest to co PGF ma :-)

komedia. Rynek OZE to w 90% bardzo duże firmy. Columbus - 30 razy większy niż te cuda tutaj to sardynka (bo nie płotka). Rynek jest dawno podzielony i wejście wymaga wiekliej kasy. PGF ma prawie wszystkie działki zastawione - nikt tego nie kupi. A 200 mln akcji sundragona jest pewnie mniej warte niż 2 mln złotych

A kupują TANIUTKO spółki - więc pomyśl dlaczego ktoś sprzedaje taką spółkę? Albo nie ma kasy na rozwój albo nie jest konkurencyjny
    np TF Kable to ŚWIATOWY gigant w zakresie kabli podmorskich dla OZE. Dowiedz sie jakie są tam marże i za ile kupili fabrykę w UK. I potem to zestaw z kapitalizacją tego "holdingu". Tylko nic nie jedz i nic nie pij, bo się udusisz śmiejąc się
    "komedia. Rynek OZE to w 90% bardzo duże firmy. Columbus - 30 razy większy niż te cuda tutaj to sardynka (bo nie płotka). Rynek jest dawno podzielony i wejście wymaga wiekliej kasy. PGF ma prawie wszystkie działki zastawione - nikt tego nie kupi. A 200 mln akcji sundragona jest pewnie mniej warte niż 2 mln złotych"

Nie czuję się na siłach oceniać, ile naprawdę jest wart Sundragon. :-)
    Ale na giełdzie płacą 68 groszy za akcję. Razy 298 mln akcji posiadanych przez PGF Group daje 202 mln zł.
    I jesli taki kurs będzie na koniec dnia 31 marca, być może taka liczba pojawi się w raporcie PGF Group za I kwartał :-)

Prawnuk - ja pasuję. Miło się rozmawia, ale już ksiązkę prawie napisalismy :-) Ja tu nie mam w tej spółce takich pieniędzy, żebym się musiał jakoś przejmować kursem, a ludzie - przynajmniej na razie - też nie są zainteresowani, obroty żadne.
    Poczekajmy, może zacznie się cos dziać, to wrócimy do rozmowy.
    Powodzenia w inwestycjach!
  • Re: napiszę z przesadą Autor: ~OZECapital [77.254.186.*]
    Faktycznie, nieco się rozpisaliście.

Na Sundragonie poszła pożyczka akcji, chętnie odbiorą po 20-30 groszy.

Gdzie będzie wtedy PGF?
    Dnia 2022-03-29 o godz. 18:52 ~OZECapital napisał(a):
    > Faktycznie, nieco się rozpisaliście.
    >
    > Na Sundragonie poszła pożyczka akcji, chętnie odbiorą po 20-30 groszy.
    >
    > Gdzie będzie wtedy PGF?

A gdzie jest teraz? Urósł jakoś ostatnio i jest masa chętnych do sprzedaży? :-)
    Poza tym - przy 30 groszach na Sundragonie pakiet Sundragona w rękach PGF będzie wciąż wart 90 mln zł.Porównaj z obecną kapitalizacją PGF :-)

Cieszę się, że się nie myliłem - będzie dalej mielonka na Sundragonie i OZE.
    Wcale się nie zdziwię, jeśli część zarobionych na tych pożyczkach pieniędzy pójdzie na pompowanie kursu PGF Group. Ale to tylko takie moje "przeczucia".
  • Re: Ładnie zbierają. Autor: ~Mariusz [178.43.134.*]
    Wystawiłem specjalnie 100 akcji na sprzedaż a one od razu zmieniły właściciela:D.
  • Re: Ładnie zbierają. Autor: ~OZECapital [77.254.184.*]
    Sundragon, jak pisałem, że po pożyczce chętnie będą odbierali po 20-30 groszy. Pytałem retorycznie gdzie wtedy będzie PGF, jest odpowiedź, na razie tylko minus 60% od pierwszego posta w wątku.
  • Re: zyski będą po sprzedaży akcji Autor: ~mieetek [90.255.162.*]
    Przy 4.6 zl pisalem ,ze jak zwykle kosztem inwestorow zjadą do 40 groszy, post do odszukania, mialem racje...
  • Re: zyski będą po sprzedaży akcji Autor: ~cdp [31.0.127.*]
    Złodziej pozostanie złodziejem
  • Re: zyski będą po sprzedaży akcji Autor: ~rr [31.61.252.*]
    "A tu nie ma się co rozwodzić - jesli szefowie całej grupy zaczną sprzedawać akcje właśnie PGF Group, która trzyma w rękach i cały niemal Sundragon (96 proc. akcji mają) i OZE Capital (52 proc) i całą resztę z SolarInv poprzez OZE Capital itd. - to w ten sposób sami przyznają, że papiery i Sundragonu i OZE i całej reszty nie mają żadnej wartości i można je wrzucić do kosza."

.... gdzie tu logika ?

1. Skoro PGF jest taki cudowny i wspaniały to czemu główny akcjonariusz (Omegia) wywala te akcje i schodzi poniżej 20% ? hahahah
    2. Jeśli wg właścicieli PGF , Oze Capital czy Sundragon nie miałyby zadnej wartości to wywalaliby właśnie akcje tych spółek a nie akcje PGFu :) To chyba oczywiste
    3. Wdepneliscie tu w niezle szambo i próbujecie zakłamywać rzeczywistosć a ta wygląda w ten sposób że PGF nic nie robi... przychodów zero, straty coraz większe i jeszcze kary od KNF-u ..... Niech tylko spróbują zejść na OZE Capitalu poniżej 50% to już mniejszościowi zrobią swoje .. porozumienie, blokowanie uchwał i wywalenie zarządu , zmiana na swój :) Co do Sundragona to wał jakich malo ale myślę że mało kto się nabierze i kupi te akcje po takim rozwodnieniu ...........

• Re: zyski będą po sprzedaży akcji Autor: ~Janek [5.173.1.*]
    Ja się nabrałem i kupiłem Sundragona po 24gr. I już wisze na haku
[x]
PGFGROUP -1,11% 0,53 2025-11-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.