Świątecznie polecam lekturę tekstu, na który niedawno się natknąłem. Wszystkim zmęczonym śmieciowymi treściami i pospolitym hejtem, którego mamy na tym forum za dużo ostatnio.
Tekst jest ogólnym spojrzeniem na zalety prowadzenia biznesu i inwestowania w długoterminowej perspektywie.
Wiem że zaglądają tu cały czas ludzie tacy jak ja - czyli długoterminowi inwestorzy, którzy trzymają akcje Scope od lat, wyczekując cierpliwie komercjalizacji. Zamiast emocjonować się krótkookresowymi nieistotnymi wahaniami kursu na giełdzie (np. formacjami szkieletu Sakata czy też mitycznymi poziomami 1-6-2 :)), warto skupić się i pamiętać o co tu tak naprawdę toczy się gra i na jakim etapie tej gry jesteśmy po kilku latach oczekiwania. Miarą sukcesu w tej grze nie jest bieżący kurs przed komercjalizacją (oddający nastroje de facto kilku / kilkunastu osób handlujących akcjami), tylko spojrzenie na twarde fakty i ocena osiągnięć spółki na drodze do niej. Podobnie nas inwestorów rozliczać się będzie z wyniku portfela nie po otwarciu pozycji, tylko po jej zamknięciu. Trzeba o tym pamiętać zwłaszcza w przypadku kiedy od otwarcia do zamknięcia mija tak długi czas.
Zdaję sobie sprawę, że to wszystko truizm, ale kilka dni przerwy świątecznej i zbliżający się koniec roku powodują, że dobrze jest spojrzeć na wszystko z dystansu. Niech to będzie odtrutką na harce i złowrogie lamenty forumowych wieszczy, dla których gra okazała się zbyt wymagająca i jest już dawno skończona.
Pozdrawiam wszystkich, którzy wytrwale pozostają w grze :)
Dlaczego im to robisz majk? Przecież wiesz dobrze, że sprawa jest przegrana. Nie ma kupca, nie było i chyba już nie będzie. Wiesz o tym, a mimo to sadzisz te kaczany. W tego typu projektach każdy dzień zmniejsza jego wartość. Przecież to wiesz?
Trollować też trzeba umieć. Czy którykolwiek z zaraportowanych chętnych do kupna systemu się z tego wycofał? Bo ja żadnego raportu o zerwaniu negocjacji nie widziałem.
Mike, daj znać w wolnej chwili co myślisz o wczorajszym ESPI?
Jak to odbierasz? Kolejne rozwodnienie akcji (w dodatku dziwne że kierowane do jednej osoby a nie zespołu) czy raczej pozytywny sygnał potwierdzający że do komercjalizacji blisko?
Wiem że poziom wpisów na forum raczej zniechęca do pisania, ale ciekawi mnie Twoja opinia.
No majk, odezwij się bo leszcz na forum pogubiony i jeszcze w panice zacznie sprzedawać. Sekta się trzyma, ale pojawili się pierwsi wątpiacy. Niektórym nawet 700 milionów bitków to za mało.
Kolega @Scp zadał mi pytanie o to co myślę o wczorajszym ESPI. Bardzo proszę, oto co myślę.
Szczerze, ESPI sam w sobie nie uważam za żaden gamechanger. Nie uważam, że sam ten komunikat zmienia cokolwiek dla nas (inwestorów indywidualnych) w ocenach prawdopodobieństwa sukcesu. Dla mnie prawdopodobieństwo to jest takie samo (wysokie) po ostatnim ESPI, jak i przed nim.
Wiem tyle co każdy, czyli niewiele, a właściwie nic na temat kulis warrantów na rzecz Szymona Ruty. To co wydaje się oczywiste to:
Szymon Ruta może być premiowany za doprowadzenie do podpisania umowy na sprzedaż CD. Wydaje się dość naturalne, że dodatkowymi warunkami muszą być minimalna kwota (ew. struktura) transakcji i z całą pewnością czas (Q12022). Nie ma tu i nie może być żadnego drugiego dna.
Bonus dla Szymona Ruty wydaje się hojny. Jeśli tak, można by na tej podstawie spekulować, że i potencjalna wartość transakcji może być również wysoka. Oceniam, że Scope dostał już co najmniej jedną konkretną ofertę kupna CD.
RN podpisuje bonus dla członka zarządu odpowiedzialnego za proces M&A, warunkując bonus sukcesem operacji.
Warto zwrócić uwagę, że jeśli transakcja dojdzie do skutku w Q12022 wówczas prawdopodobnie nie będzie potrzeby zaciągania drugiej transzy pożyczki z EBI i emisji warrantów na rzecz EBI. Brak transakcji w Q12022 oznaczałby prawdopodobnie konieczność pociągnięcia drugiej transzy finansowania, dodatkowy dług do spłacenia dla spółki i dodatkową emisję warrantów. Jeśli do transakcji dojdzie - nie będzie zadłużenia, a warranty obejmie Szymon Ruta (na zasadzie success fee). Byłoby to korzystne dla spółki.
Warto też spojrzeć na tą konstrukcję oczami RN, a konkretnie jej przewodniczącego (reprezentującego fundusz Total). Nie trzeba nikomu chyba przypominać co działo się z kursem w wyniku wymuszonej regulacyjnie wyprzedaży akcji przez Total w Q12021, czyli rok temu. Jeśli nie doszłoby do transakcji sprzedaży CD w Q12022 wówczas możliwa jest powtórka z rozrywki. Total ewidentnie nie chce pozbywać się akcji Scope, ale niewykluczone, że znów zostałby do tego zmuszony w Q12022. Dopięcie transakcji sprzedaży CD do tego czasu oznaczałoby, że kolejna runda skrócenia się z akcji Scope przez Total odbywałaby się już w zupełnie innych okolicznościach rynkowych i przy zupełnie innym poziomie cen. Według mnie, największy akcjonariusz (Total) chce nie tylko jak najkorzystniejszej transakcji sprzedaży PCR ONE, ale również w jego interesie jest, aby doszło do niej jak najszybciej (w pierwszych miesiącach 2022 r.).
To co ten komunikat wnosi dla nas akcjonariuszy indywidualnych odciętych od jakichkolwiek zakulisowych informacji to fakt, że Q12022 jest w tym momencie kluczowy i jeżeli ma dojść do transakcji to powinniśmy się jej spodziewać w tym właśnie okresie.
Choć swoje zdanie zaprezentowalem w rownoleglym watku i nie chce go tu dublowac, to w duchu rozmowy po długotrwałej analizie ostatniego ESPI pozwolę sobie wyłuskać z niego "coś ekstra":
TRZY FAKTY:
FAKT 1. EBI 21/2021 / Załącznik do EBI nr 20/2021 brzmialo:
..."9) nie mniej niż 22.700 (dwadzieścia dwa tysiące siedemset) i nie więcej niż 39.725 (trzydzieści dziewięć tysięcy siedemset dwadzieścia pięć) akcji zwykłych na okaziciela serii J o kolejnych numerach od 000001 do maksymalnie 0039725.” "
jednak jak wiemy w EBI 20/2021 pisze:
W związku z powyższym Spółka skierowała do Pana Szymona Ruty warunkową ofertę objęcia po cenie nominalnej 39.725 akcji serii J.
FAKT 2. Załącznik do Uchwały Nr 1/czerwiec/2021 Rady Nadzorczej Scope Fluidics S.A. z dnia 9 czerwca 2021 roku brzmial:
Warranty subskrypcyjne i kapitał docelowy § 7. 4. Zarząd decyduje o wszystkich sprawach związanych z emisją Warrantów Subskrypcyjnych, w szczególności Zarząd jest upoważniony do określenia: a) osób uprawnionych do objęcia Warrantów Substytucyjnych, przy czym osobami uprawnionymi do objęcia Warrantów Subskrypcyjnych będą członkowie Zarządu Spółki oraz pozostali kluczowi członkowie kadry menedżerskiej Spółki; b) warunków i terminów wykonywania praw z Warrantu Subskrypcyjnego,
Jak wiemy ostatecznie Warranty nie zostaly skierowane do wszystkich osob z zarzadu i pominieto "pozostalych kluczowych czlonkow kadry menedzerskiej Spółki"
FAKT 3. (Chyba byla tu o tym mowa - mysle ze warto przypomniec)
TFI ESALIENS (132.639 akcji) byl przeciwny przyjeciu Uchwały dotyczącej dodruku akcji o ktorym teraz mowimy.
MOJE WNIOSKI:
- Wydarzyło się zarówno coś co spowodowało, iż spółka zdecydowana się przekazać maksymalną liczbę warrantów (39725 zamiast 22700) ...Gdybym byl optymistą powiedzialbym ze maksymalna ilosc warrantow moze byc powiazana z osiagnieciem najwyzszego zakladanego przedzialu ceny sprzedazy...
- Zapisy wskazują na pominięcie w emisji "pozostałych kluczowych czlonkow kadry menedzerskiej (nie rozumiem czemu tak postąpiono - swego czasu myslalem ze mial to byc "program motywacyjny dla kluczowych pracownikow", a teraz sie okazuje ze całą śmietanę ma spić p. Ruta?. U kogos z Was pracodawca wynagradzal pracownikow akcjami? To standardowa procedura i teraz akcje będą dystrubuowane przez Rutę wewnątrz firmy czy de facto mu prznależą wszystkie akcje?
nie mam pojęcia, dlaczego chcą nagradzać jedynie Rutę. Ale zauważmy, że decyzję taką podjął zarząd, tzn. Garstecki + Izydorzak + Ruta we własnej osobie. Zauważmy również, że dwóch pierwszych posiada po ponad 350 tysięcy akcji każdy (prawie 14% każdy), podczas gdy Ruta posiada na pewno mniej niż 5% (czy było kiedyś publikowane ile faktycznie?). A ta nagroda, którą miałby otrzymać, to ok. 1,5% akcji spółki - tzn. bardzo dużo, ale nieporównywalnie mniej niż posiadają dwaj główni akcjonariusze spośród zarządu. Ruta jest w spółce znacznie krócej niż pozostali prezesi - może doceniając jego zasługi postanowili go mocniej w spółce zakorzenić i lekko dorównać do siebie?
@Mcg - z zestawienia ESPI, które wkleiłeś, jednoznacznie wynika, że spółce zależy na dowiezieniu sprzedaży na konkretnych warunkach przed kwietniem 2022 r. i wówczas nie będzie musiała korzystać z finansowania EBI. Nagrodą za to będą akcje dla Ruty, które w przeciwnym wypadku wziąłby EBI.
Dlaczego tak sie upadlasz Krakacz?
Juz Ci pisalem o spolkach bioracych dofinansowanie z EBI, to zmyles sie jak niepyszny. Jestes merytorycznym zerem.
Zerujesz na ludzkim strachu, siejesz niepewnosc starajac sie zniechecic inwestorow do oddania akcji po taniosci.
Jestes podlym czlowiekiem. Kiedy ostatnio patrzyles w lustro bez wstretu?