Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  136,60 zł , zmiana od tamtej pory: 19,33%

Re: Power of playing the long game

Kolega @Scp zadał mi pytanie o to co myślę o wczorajszym ESPI. Bardzo proszę, oto co myślę.

Szczerze, ESPI sam w sobie nie uważam za żaden gamechanger. Nie uważam, że sam ten komunikat zmienia cokolwiek dla nas (inwestorów indywidualnych) w ocenach prawdopodobieństwa sukcesu. Dla mnie prawdopodobieństwo to jest takie samo (wysokie) po ostatnim ESPI, jak i przed nim.

Wiem tyle co każdy, czyli niewiele, a właściwie nic na temat kulis warrantów na rzecz Szymona Ruty. To co wydaje się oczywiste to:

Szymon Ruta może być premiowany za doprowadzenie do podpisania umowy na sprzedaż CD. Wydaje się dość naturalne, że dodatkowymi warunkami muszą być minimalna kwota (ew. struktura) transakcji i z całą pewnością czas (Q12022). Nie ma tu i nie może być żadnego drugiego dna.

Bonus dla Szymona Ruty wydaje się hojny. Jeśli tak, można by na tej podstawie spekulować, że i potencjalna wartość transakcji może być również wysoka. Oceniam, że Scope dostał już co najmniej jedną konkretną ofertę kupna CD.

RN podpisuje bonus dla członka zarządu odpowiedzialnego za proces M&A, warunkując bonus sukcesem operacji.

Warto zwrócić uwagę, że jeśli transakcja dojdzie do skutku w Q12022 wówczas prawdopodobnie nie będzie potrzeby zaciągania drugiej transzy pożyczki z EBI i emisji warrantów na rzecz EBI. Brak transakcji w Q12022 oznaczałby prawdopodobnie konieczność pociągnięcia drugiej transzy finansowania, dodatkowy dług do spłacenia dla spółki i dodatkową emisję warrantów. Jeśli do transakcji dojdzie - nie będzie zadłużenia, a warranty obejmie Szymon Ruta (na zasadzie success fee). Byłoby to korzystne dla spółki.

Warto też spojrzeć na tą konstrukcję oczami RN, a konkretnie jej przewodniczącego (reprezentującego fundusz Total). Nie trzeba nikomu chyba przypominać co działo się z kursem w wyniku wymuszonej regulacyjnie wyprzedaży akcji przez Total w Q12021, czyli rok temu. Jeśli nie doszłoby do transakcji sprzedaży CD w Q12022 wówczas możliwa jest powtórka z rozrywki. Total ewidentnie nie chce pozbywać się akcji Scope, ale niewykluczone, że znów zostałby do tego zmuszony w Q12022. Dopięcie transakcji sprzedaży CD do tego czasu oznaczałoby, że kolejna runda skrócenia się z akcji Scope przez Total odbywałaby się już w zupełnie innych okolicznościach rynkowych i przy zupełnie innym poziomie cen. Według mnie, największy akcjonariusz (Total) chce nie tylko jak najkorzystniejszej transakcji sprzedaży PCR ONE, ale również w jego interesie jest, aby doszło do niej jak najszybciej (w pierwszych miesiącach 2022 r.).

To co ten komunikat wnosi dla nas akcjonariuszy indywidualnych odciętych od jakichkolwiek zakulisowych informacji to fakt, że Q12022 jest w tym momencie kluczowy i jeżeli ma dojść do transakcji to powinniśmy się jej spodziewać w tym właśnie okresie.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCPFL 2,00% 163,00 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.