• Zarajestrowałem Nick. Podsumowanie. Autor: whoj [77.255.6.*]
    Cześć,

Dziś zamierzam napisać dłuższy post. Z profilu, który zarejestrowałem.
    Tak, mam 3011 akcji po 242. Nadal. I zmierzam je mieć :-)

Zacznijmy od tego co to za ESPI.

Bazuję na raporcie finansowym:

https://i.ibb.co/HxG453J/image.png

Liczba głosów 9 316 865 - udział 63,15%

https://i.ibb.co/hW8xX7c/image.png

Całkowita liczba głosów 14 753 916

W grudniu umorzone zostanie 1 150 652

Wyższa matematyka:

9 316 865 / (14 753 916 - 1150 652) = 68,4899%

Co to oznacza?

art. 74 przekroczenie progu 66 % ogólnej liczby głosów w spółce publicznej nie stosuje się, z tym że w takim przypadku podmiot nabywający akcje jest obowiązany do ogłoszenia i przeprowadzenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę wszystkich pozostałych akcji spółki zgodnie z przepisami państwa członkowskiego, w którym spółka publiczna ma siedzibę, z zastrzeżeniem ust. 2.

https://arslege.pl/przekroczenie-progu-66-ogolnej-liczby-glosow-w-spolce-publicznej-z-siedziba-w-panstwie-czlonkowskim-innym-niz-rp/k383/a33254/

Oznacza to, że Wiesław Żyznowski by musiał zrobić wezwanie na resztę akcji. Nie robi tego, ponieważ zamienił 2 000 000 głosów na 1 000 000. Wracamy do matematyki:

8 316 865/ (14 753 916 - 1 150 652 - 1 000 000) = 65,9898%. Tuż pod

Podobna sytuacja jest na np. żywcu. Tam też tuż pod progiem siedzi główny akcjonariusz:

https://i.ibb.co/ZdQKmqn/image.png

.................................................................

Odnośnie skupu akcji własnych.

https://i.ibb.co/XLNgZc0/image.png

Najpierw odpowiem na pytanie które to akcje:

Imienne stan przed umorzeniem : 4 106 750 (a1 i d1 z pierwszego screena)
    Imienne stan po umorzeniu: 3 832 829
    Imienne po ESPI: 2 832 829

Na okaziciela stan przed umorzeniem: 6 497 775
    Na okaziciela stan po umorzeniu: 5 937 606
    Na okaziciela stan po ESPI: 6 937 606

Uchwała mówi o 20% kapitału zakładowego, który wyniesie 9 770 435 po umorzeniu, a więc 1 954 087 akcji (nominalnie 1 akcja, 1zl)

Póki co tutaj zebrałem fakty, którymi się manipuluje na tym forum :)

Jakie szybkie wnioski:

- Prezes musiał zrobić ten ruch, inaczej byłby zmuszony wykupić inne akcje, na chwilę obecną go nawet chyba na to nie stać :)
    - Prezes tym samym dołożył do puli skupowej 1 000 000 akcji.
    - Na forum manipuluje się, że zrobi skup pod siebie. Jest takie powiedzenie - unguilty until proven.

Powyżej same fakty, z danymi z raportu finansowego.

Swoje przemyślenia może jutro wrzucę. Techniczne i fundamentalne.

Wątek tylko dla zarejestrowanych, choć boję się, że i tak jakieś poczwary się zlecą.

Pozdrawiam,
    WHOJ :)

• Re: Zarajestrowałem Nick. Podsumowanie. Autor: cyfra_ [82.177.83.*]
    Bardzo konkretny wpis kolego.
    Szczerze powiedziawszy kiedyś się zastanawiałem dlaczego jak pod dniu 15.11.2021 tj. po publikacji oficjalnych wyników finansowych skończył się Prezesowi okres zamknięty na kupno/sprzedaż akcji dlaczego nie połakomił się zgarnąć akcji z rynku póki są po śmiesznej cenie ok 100 zł czyli ok 20% wartości tego co otrzymał ze skupu sierpniowego zbywając się po 500 zł.

Dopiero teraz Ty mi uświadomiłeś że on balansował na granicy że nawet jakby chciał to więcej już nie mógłby kupować aby nie przekroczyć 66% ilości głosów do którego jest specjalny art. 74 który informuje z jakimi konsekwencjami by się to wiązało.
    Dodatkowo te problem tyczył się go nie tylko dziś, czy wczoraj; ale nawet jak w sierpniu sprzedał za 500 zł a kurs wynosił wtedy ok 200; to nawet wtedy nie mógł sobie podobierać 2,5x akcji z rynku za równowartość ze skupu; ponieważ wtedy też już go te % głosów trzymały.

Fajnie to wytłumaczyłeś i tym samym uspokoiłeś sytuację. Zmiana akcji uprzywilejowanych na zwykłe to jest jasny przekaz Prezesa że chce być na giełdzie jak najdłużej, i w ten sposób ratuje spółkę MRC.
    Szkoda że wczoraj trochę trolli i manipulatnów wystraszyło biednych akcjonariuszy którzy są pod kreską ze stratą 30, 50, 70, 80% którzy wahali się jak rozczytać to ESPI a dziś w strachu wyrzucili akcje za 104 zł.

Wielu z nas tu wisi od poziomów 500, 400, ale trzeba to przetrwać, mimo że wiadomo że jest trudno jak mamy wirtualnie 3/4 straty. Jednak firma Mercator Medical nie jest dziś mniejszą firmą niż nią była gdy kurs wynosił 500 zł; niedługo zdolności produkcyjne będą większe wynikające z dodatkowej fabryki. Rynek zbytu mamy w różnych częściach świata, ostatnio na konferencji wspomnieli o Walmart który ma sprzedawać rękawiczki Mercatora a Walmart jest to największa sieć handlowa na świecie.
  • Re: Zarajestrowałem Nick. Podsumowanie. Autor: michal14354 [5.173.114.*]
    Whoj,

A ja mam 150 akcji ze średnią 225 zł. Niestety nie jestem takim zarobasem jak Ty. Jestem 22 letnim studentem, który pracował od 16 roku życia w każde wakacje i gromadził kapitał - nie imprezowałem, nie chodziłem na dupy i nie rozwalałem na głupoty. Za dwa lata mam odbiór mieszkania, które kupili mi rodzice i miałem sobie je sam urządzić za oszczędności. Akcji również nie zamierzam sprzedać - chyba, że odrobię na CDP gdzie średnią mam 160 zł przy 100 akcjach albo Merc podbije do góry w co zaczynam często wątpić. Na początku swojej drogi życiowej dochodzę do wniosku, że tylko bycie nieuczciwym jest okay i jeśli do dwóch lat nie odrobię tej wtopy to będę spał na materacu w niewykończonym mieszkaniu a w drugim pokoju planuje zrobić plantacje marihuany i w ten sposób zamierzam odrobić straty na tej spółce. Świat zrobił ze mnie dziwkę, teraz ja zrobię z niego burdel!
  • Re: Zarajestrowałem Nick. Podsumowanie. Autor: zwiedzamnet [91.123.188.*]
    coraz głupsze masz pomysły.
    cdred w perspektywie kilka lat pewnie wyda kolejnego wiedzmina więc tam kiedyś kurs >300zł jest prawie pewien.
    na mercatorze moim zdaniem jak nie zarobisz w przyszłym roku to juz nie zarobisz.

wszystko się zgadza ale to negatywne info dla akcjonariuszy bo oprócz 100k akcji z fundów indeksowych które trafią na rynek do grudnia pojawi się milion akcji prezesa.

Istnieje ryzyko że ten skup ustawił pod siebie żeby spółka kupiła za kasę przeznaczona na inwestycje akcje od prezesa, nie bezpośrednio ale gdyby rzucił milion akcji to zdołowałby kurs i sprzedał tanio, a tak on będzie sprzedawał a mercator kupował. Pośrednio dla nas lepiej tylko nic z tego nie będziemy mieli bo nie kupi naszych akcji tylko swoje i nie podniesie kursu.

W przyszłym roku wejdzie nowa ustawa która będzie obligowała do skupu przy przekroczeniu 50%czy tam 53% z tego co pamiętam i co wtedy ? Może już myśli o tym i teraz chce zarobic żeby za rok czy dwa skupić akcje.

Gdyby chciał to wziąłby kredyt kupił te akcje za 760 milionów i liczył że w ciągu roku dwóch spólka zarobi tę kasę, jeśli się nie zdecydował to może nie wierzy że spółka zarobi albo jest chciwy i chce kupic po taniości czyli będzie dążył do zmniejszenia kursu.
    Moim zdaniem tu potrzebne jest dobre info za 4q żeby kurs poszedł ostro do góry albo jakiś inwestor i wtedy wyjście, długoterminowo czyli np. w perspektywie 5 lat to szkoda inwestować w ten biznes z takim prezesem i takim produktem.

Liczę że nie będą w stanie spowodować żeby kurs się po 15.01.22 nie podniósł przy dobrych wynikach, a cięzko żeby były złe bo konkurencja ma bana, dostawa idą do stanów paniki już nie ma jak rok temu ale jednak szpitale na całym świecie pracują na granicach możliwości.

Istnieje też ryzyko że prezes wygrenuje spólkę z kasy sprzedając jej swoje akcje. Nie znam się na prawie społek akcyjnych ale ciekawe od jakiego progu możliwe byłoby blokowanie większościowego akcjonariusza nie wiem czy nie 2 albo 5% wystarczy żeby akcjonariusze mieli swojego przedstawiciela w RN i możliwość blokowania niektórych uchwał wtedy dałoby się dogadać wśród drobnych i wprowadzić kreta który będzie prezesowi bruździł i być może wteyd będzie wolał wziąc kredyt i kupić za >200zł niz się szarpać.  

Dnia 2021-11-18 o godz. 20:16 zwiedzamnet napisał(a):
    > wszystko się zgadza ale to negatywne info dla akcjonariuszy bo oprócz 100k akcji z fundów indeksowych które trafią na rynek do grudnia pojawi się milion akcji prezesa.
    > >
    > > Istnieje ryzyko że ten skup ustawił pod siebie żeby spółka kupiła za kasę przeznaczona na inwestycje akcje od prezesa, nie bezpośrednio ale gdyby rzucił milion akcji to zdołowałby kurs i sprzedał tanio, a tak on będzie sprzedawał a mercator kupował. Pośrednio dla nas lepiej tylko nic z tego nie będziemy mieli bo nie kupi naszych akcji tylko swoje i nie podniesie kursu.
    > >

Dlaczego pochopnie rzucasz hasłem jak wczorajsze trolle że prezes wystawi jakieś akcje z tego miliona na sprzedaż? Snujesz czarne wizje a w pierwszym poście Whoj wytłumaczył bardzo łopatologicznie że zrzeknięcie się akcji uprzywilejowanych było zabiegiem koniecznym; aby firma mogła normalnie funkcjonować na GPW.
    Ponadto Prezes na dzień dzisiejszy ma 389 739 akcji które nie są imienne, które ma nabyte z prywatnego konta a nie przez Annabaze i jakby chciał je sprzedać to mógłby to zrobić nawet dzisiaj, lub mógł to zrobić jak kurs był np 2x, 3x wyższy.

Piszesz tak jakby oznajmił że sprzeda, a żadne takie info nie padło. Kupić nie może bo go % głosów trzymają ale sprzedawać też mu nie po drodze.

bo uważam że to dobra okazja żeby mieć powód przekształcenia tych akcji imiennych w zwykłe nie powodując spadku kursu.
    Po prostu ty wierzysz w jego dobre intencje, a ja dopatruję się podstępu.
    Kwestia podejścia. Czas pokaże kto miał rację.

• Re: Zarajestrowałem Nick. Podsumowanie. Autor: whoj [37.47.248.*]
    Powyżej wytłumaczyłem dokładnie, podałem artykuły i wyliczenia czemu tak zostało zrobione. A Ty dalej o podstępie.
    To raz

Dwa, to prezes ma ponad 300k akcji, które mógł już dawno wyrzucić bez problemu. Czemu wzięliście to, ze nagle ten milion wyrzuci ? Czemu nie sprzedał dotychczas tych 300+k akcji a teraz ma milion sprzedać ?

Trzy, jeśli będzie skup to jemu się należy najwiecej sprzedać. Jeśli każdy będzie miał równe szanse, to co w tym złego?
    Uważam, ze należy mu się sprzedać w skupie w jakiejkolwiek formie blisko 70% tego co maja skupić. Normalne. Tyle ma głosów w firmie. Czemu ma odkupić od ulicy wszystko i sobie nic nie spłacić ?
    spółka ma w tym roku prawie 50zł zysku na akcje pewnie będzie miała więcej, nie rozumiem dlaczego nie ogłosi wezwania i tak się nie powiedzie, a za 190zl by mógł dokupić, nie chce bo wie że to za drogo i to mnie niepokoi. Uważam, że i tak będzie chciał ją ściągnąć tylko liczy na niższą średnią.

to nie są równe szanse bo ty nie wiesz kiedy spólka będzie te akcje kupowała i po ile a on tak, poza tym kupowanie akcji za kasę spólki nic nie wnosi poza pozbyciem się gotówki. Wolałbym żeby za tą kasę jakoś dywersyfikowała działalności, nie trafia do mnie to że zamiast gotówki będzie dywersyfikowała działalność płacąć akcjami. Ty jesteś chyba ten gośc od pensjonatu wiec jak przyjeżdza do ciebie handlowiec i chce za nocleg zapłacić tym co sprzedaje i oferuje ci barter w cenie x to podejrzewam, że jednak wolisz uniwersalny środek płatniczy w postaci gotówki zamiast zapłaty tym czym handluje.

Na podstawie danych historycznych uważam, że nie można ufać temu co deklaruje główny akcjonariusz i trzeba we wszystkim szukać drugiego dna w tym uważam że drugim dnem jest skup ale po niższej średniej, a teraz jest dla niego za drogo. Obym nie miał racji bo trochę tych akcji mam i faktorów na longii.

• Re: Zarajestrowałem Nick. Podsumowanie. Autor: whoj [37.47.248.*]
    1. Osobiście uważam, ze Prezes nie dokupi żadnej akcji. Tak, historycznie jest za drogo. Kupował po kilka złotych, tez na jego miejscu bym nie kupował. Bo po co ? Ma już tyle udziałów, ze mu starczy. Na pewno zdywersyfikował portfel, ma inne spółki na giełdach, inne biznesy. Tez bym nie kupował na jego miejscu.

2. Uważam tez, ze nie będzie chciał zejść z giełdy. Tyczy się to tego samego jak pkt 1. Firma nie różni się wiele od tego jak była warta 10-20zl, poza jedna fabryka. Takie są fakty. Póki co to maszynka do zarabiania kasy, ale prawo popytu i podaży jest nieubłagane co już widzimy. My jako akcjonariusze możemy wierzyć, ze będzie 35% traktował jako dojna krowę, a za resztę ambicja będzie chciał rozwijać ten biznes.

3. To zależy co by handlowiec oferował. Wydaje mi się, ze to jest akurat słaby przykład z pensjonatem, ale gdyby przyjechał i dał mi laptopa z dyskontem 20% to pewnie bym wziął. Allegro tez przejmuje za 800 mln euro i planują wymienić akcje. A skala 4x większa niż nasza firma.

4. Pragnę zauważyć, ze były już dwa skupy z rynku, spółka wydała pieniądze, a wiesław z tego nie skorzystał.
    Uważam, ze będą równe szanse dla wszystkich. Poprzez skup z ustalona cena. Z tym, ze wtedy on nie dostanie 70% które mu się należy. Dlatego nie obrazę się jeśli zrobi skup z cena, nie zgłosi się, a resztę kupi „na fixie” od siebie.

Pozdrawiam.
    ad 1 zgadzam się
    ad 2 różni się właśnie zarobioną gotówką jeśli tę gotówkę wyda się na akcje to będzie jak napisałeś i nie będzie się różniła niczym od tej sprzed pandemii.
    ad 3 akcje firmy produkującej gumowe rękawice to jednak nie jest coś co wygląda zachęcająco jakby ci handlowiec oferował 30kg parówek to pewnie byś się obawiał że się zepsują zanim ktoś je skonsumuje.
    Allegro przjemuje kuriera który był i tak zalezny od allegro, wiec oni nie bardzo maja wyjście bo nikt za gotówkę ich nie kupi. To kurier, który jako jedyny chyba jest w allegro smart z usługa 24h dostawy w każdej chwili allegro moze go wywalić i obroty spadną mu o 90%,
    gdyby allegro kilka lat temu przejeło in post to byłaby super sprawa a tak wypromowało in post, który stał się zbyt drogi żeby go przejąć ,nie popełnią tego błędu z kurierem.
    Swoje paczkomaty oparli o umowę z ups być może docelowo ten kurier przejmie obsługę paczkomatów allegro jak sie rozwinie nieco bo na razie obsługuje duże miasta.
    Allegro to samograj takie akcje każdy weźmie to jest monopolista nic mu nie zagraża w PL bo ma wyrobioną markę to nie jest to samo co pakiet akcji firmy którą można zastąpić inną i która produkuje prosty produkt.

ad 4 jestem od niedawna akcjonariuszem nie znam wszystkich meandrów. Może te skupy były w niskich cenach i go nie satysfakcjonowały. Zgadza się mógł ogłosić skup i sprzedać swoje akcje a drobni swoje ma ich więcej więc mu się nalezy.
  • Jestem na GPW od 1991 r. - Problemem spółki jest to, że wpisała się, a Autor: emeryt_giełdowy [178.42.193.*]
    Żyznowski poszedł w ślady Karkosika, Solorza, Sołowiowa, Krauze i wielu innych "inwestorów" naszej GPW, w tym Skarbu Państwa reprezentowanego przez Zjednoczoną Prawicę i jej Strategię Rozwoju Rynku Kapitałowego.
    Zainwestowałem kontrolnie - niedużo 10% z kapitału, który przeznaczyłem na inwestycje w Mercatora po 135 zł.
    Pierwszy skup wykonany przez Mercatora po 500 zł. oraz zamiana akcji uprzywilejowanych na akcje zwykłe można byłoby przełknąć, ale to co spółka zaprezentowała w projektach uchwał na NWZ (skup akcji przez podmioty zależne) w grudniu wyklucza spółkę z kręgu podmiotów do inwestowania przez pokolenie 70+ oraz tych inwestorów, którzy przez następnych 5 lat będą patrzyli ile, kiedy nastąpi skup akcji w przedziale 1 - 200 zł.
    Informacja, że spółka przekształciła milion akcji uprzywilejowanych w zwykłe i perspektywa, że następne 3 mln następnych akcji uprzywilejowanych zostanie zamienione w akcje zwykłe pokazuje wyraźnie jaka jest strategia P.Żyznowskiego.
    Wyniki finansowe i wskaźniki po umorzeniu akcji np. C/Z i EPS nie wyglądają źle, ale zaprezentowana strategia i sposób wyciągnięcia kapitału kosztem spółki i kosztem inwestorów indywidualnych wystawia głównemu akcjonariuszowi jak najgorsze świadectwo.
    Oczekiwałem, że Spółka podczas ostatniej konferencji zapowie, że nie będzie skupu akcji własnych za pieniądze Spółki (w tym spółek zależnych) - zapowie, że przyjmuje strategię dzielenia się zyskami z akcjonariuszami w proporcji 50/50 na dywidendę i rozwój.
    Przy takich warunkach można byłoby oczekiwać, że nawet przy spadających zyskach netto stopa dywidendy pozwoli na zwrot z inwestycji w ciągu 5-10 lat. Ponieważ nic takiego nie nastąpiło to będę musiał przełknąć ewentualną stratę finansową.
    Współczuję tylko tym, którzy nie trafili z inwestycją, np. michal14354.

Ps.
    Ad/ "W przyszłym roku wejdzie nowa ustawa która będzie obligowała do skupu przy przekroczeniu 50%czy tam 53% z tego co pamiętam i co wtedy ? Może już myśli o tym i teraz chce zarobić żeby za rok czy dwa skupić akcje."

To jest jeszcze bardziej szatański pomysł Zjednoczonej Prawicy. 
    Zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami przekroczenie progów 5%, 10%, 20%, 30%, 50%, 66%, 95% wymaga ujawnienia podmiotu, który nabywa akcje i przekracza te progi.
    Nowy pomysł mający rozwinąć Strategię Rozwoju Rynku Kapitałowego polega na tym, aby podmioty nabywające akcje spółek nie musiały ujawniać przekroczenia tych progów.
    To jest demolka rynku kapitałowego i szatański pomysł naszych rządzących, aby Skarb Państwa mógł bez żadnej kontroli po cichu przejmował wybrane podmioty bez informowania inwestorów o tym fakcie.
    Jeżeli ten ogólny przepis wejdzie w życie dowolne podmioty z dużym kapitałem, będą w ten sam sposób mogły przejmować dowolne spółki.
    To już nie będzie ani formalny, ani nieformalny delisting ograniczony czasowo, to będzie bandytyzm i chamskie eliminowanie inwestorów mniejszościowych-indywidualnych z rynku.

Ale to już nie mój problem. Jak sobie pościelicie tak się wyśpicie.
    Pozdrawiam

dla pierwszego postu podbijam temat
  • Re: Zarajestrowałem Nick. Podsumowanie. Autor: whoj [91.233.159.*]
    Ilość bzdur, które czytam na tym forum sprawia, ze musze podbic...
  • Halo , @emeryt_giełdowy , ciekawa dyskusja Autor: zosia3005 [77.255.85.*]
    Widzę , że pojawiłeś się , chociaż mówiłeś , że przez pewien czas nie chcesz komentować.

Mam nadzieję , że to nikomu nie przeszkodziło
    i merytoryczna dyskusja będzie kontynuowana .
    Pozdrawiam Wszystkich
  • Re: Zarajestrowałem Nick. Podsumowanie. Autor: whoj [77.255.6.*]
    up
  • @whoj : mam ci wypunktować ilość bzdur jaką wypisałeś w roku 2021 Autor: emeryt_giełdowy [178.42.101.*]
    Dnia 2021-11-18 o godz. 18:45 whoj napisał(a):
    > Cześć,
    > > Tak, mam 3011 akcji po 242. Nadal. I zmierzam je mieć :-)
    > > Pozdrawiam,
    > > WHOJ :)

Mija prawie rok. Teraz już nie podbijasz dla pokazania tych bzdur.
    Mam ci je wypunktować.

• Mija dokładnie 2 lata, gdy michal14354 napisał: Autor: emeryt_giełdowy [83.9.154.*]
    "A ja mam 150 akcji ze średnią 225 zł. Niestety nie jestem takim zarobasem jak Ty. Jestem 22 letnim studentem, który pracował od 16 roku życia w każde wakacje i gromadził kapitał - nie imprezowałem, nie chodziłem na dupy i nie rozwalałem na głupoty. Za dwa lata mam odbiór mieszkania, które kupili mi rodzice i miałem sobie je sam urządzić za oszczędności. Akcji również nie zamierzam sprzedać - chyba, że odrobię na CDP gdzie średnią mam 160 zł przy 100 akcjach albo Merc podbije do góry w co zaczynam często wątpić. Na początku swojej drogi życiowej dochodzę do wniosku, że tylko bycie nieuczciwym jest okay i jeśli do dwóch lat nie odrobię tej wtopy to będę spał na materacu w niewykończonym mieszkaniu a w drugim pokoju planuje zrobić plantacje marihuany i w ten sposób zamierzam odrobić straty na tej spółce. Świat zrobił ze mnie dziwkę, teraz ja zrobię z niego burdel!"
    Re: Jestem na GPW od 1991 r. - Problemem spółki jest (...) - 12 - Forum - Bankier.pl

Po dwóch latach otrzymaliśmy:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/MERCATOR-MEDICAL-S-A-Wyrok-sadu-pierwszej-instancji-w-sprawie-o-stwierdzenie-niewaznosci-ewentualnie-uchylenie-uchwal-Nadzwyczajnego-Walnego-Zgromadzenia-Mercator-Medical-S-A-z-dnia-27-lipca-2022-r-8660551.html 
    uchwalonych w brzmieniu poniżej:
    Microsoft Word - 2022_28_UchwaBy_podjˇte_przez_NWZ_ZAA CZNIK (bankier.pl)
    Po dwóch latach powróciliśmy do punktu wyjścia czyli do dyskusji o konsekwencjach braku reakcji na to o czym dyskutowaliśmy przez 2 lata i co obserwowaliśmy jako realizację Strategii Rozwoju Rynku Kapitałowego
    Żyznowski rżniesz głupa - zapłać 200 zł./1A i (...) - Forum - Bankier.pl
    "Fakt, facet jest szczerą i prostolinijną antyreklamą (...) - Forum - Bankier.pl
    Mam nadzieję, że decyzja Sądu spowoduje, że do pracy wezmą się:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_mam-nadzieje-ze-decyzja-sadu-spowoduje-ze-do-pracy-wezma-sie,63893785.html 
  • Mija 4 lata, gdy student michal14354 napisał Świat zrobił ze mnie .... " Autor: emeryt_giełdowy [83.28.143.*]
    Dnia 2023-12-10 o godz. 19:22 emeryt_giełdowy napisał(a):
    > "A ja mam 150 akcji ze średnią 225 zł. Niestety nie jestem takim zarobasem jak Ty. Jestem 22 letnim studentem, który pracował od 16 roku życia w każde wakacje i gromadził kapitał - nie imprezowałem, nie chodziłem na dupy i nie rozwalałem na głupoty. Za dwa lata mam odbiór mieszkania, które kupili mi rodzice i miałem sobie je sam urządzić za oszczędności. Akcji również nie zamierzam sprzedać - chyba, że odrobię na CDP gdzie średnią mam 160 zł przy 100 akcjach albo Merc podbije do góry w co zaczynam często wątpić. Na początku swojej drogi życiowej dochodzę do wniosku, że tylko bycie nieuczciwym jest okay i jeśli do dwóch lat nie odrobię tej wtopy to będę spał na materacu w niewykończonym mieszkaniu a w drugim pokoju planuje zrobić plantacje marihuany i w ten sposób zamierzam odrobić straty na tej spółce. Świat zrobił ze mnie dziwkę, teraz ja zrobię z niego burdel!"
    >Re: Jestem na GPW od 1991 r. - Problemem spółki jest (...) - 12 - Forum - Bankier.pl
    https://www.bankier.pl/forum/temat_psychiatra-lecz-sie-warunki-naszego-kodeksu-dobry-praktyk,71009003.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_miszczu-moniczko-mozna-mozna-da-sie-zrobic-skup-z-wylaczeniem,71161839.html 
    https://www.bankier.pl/forum/temat_kodeks-dobrych-praktyk-realizowany-przez-emitentow-gieldowych,70266619.html 

Co miszczu Wiesio uchwalił/ nie uchwalił na ZWZ w dniu 27.06.2025r., że forum Mercatora pisze: będzie dywidenda, jeden lub dwa skupy dywidendowe, że zamiast pisać o Kasynie, perfumerii pisze się o ........ informacyjnym i tego co jest zawarte w ESPI, PAP i pozostałe portale ekonomiczne, o warunkowej deweloperce i nieruchomościach Krakowa i Garbarni.
    Studencie błagam nie rób tego co obiecałeś. Jak nie wiesz jak się zachować, zachowaj się przyzwoicie.
    B ........ to my już mamy, nie rób konkurencji. Czas na dobrą zmianę.
    A teraz można przejść do czytania komunikatów i wyciągniecie wniosków z tego co polski "Buffett" uchwali na ZWZ.

• Wystarczył godzina i wszystko jasne: Autor: emeryt_giełdowy [83.28.143.*]
    1/ Jakim cudem Komunikaty ESPI, PAP i Bankiera.pl. mówią o uchwaleniu dywidendy tego nie rozumiem.
    Oni chyba szybciej piszą niż myślą.
    Zgodnie z komunikatem https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2025-06/2025-13-Uchwaly-podjete-na-WZA-ZALACZNIK_202506270857201515.pdf 
    Uchwała Nr 6 dot. Podziału zysku i wypłaty dywidendy nie została podjęta.
    Została za to uchwalona Uchwała Nr 23 upoważnienia Zarządu do nabycia akcji własnych w celu ich umorzenia i wykorzystania kapitału rezerwowego na sfinansowanie nabycia akcji, która zmienioną wersją uchwały Nr 22 w ww. komunikacie.
    Trzeba mieć nieźle pod sufitem, aby stwierdzić, że nie pojęto uchwały Nr 22 w wersji projektu uchwały na ZWZ, a podjęto uchwałę Nr 23 w wersji zaprezentowanej jako uchwalonej. Na ZWZ można dokonać zmian w projektach uchwał wniesionych pod obrady to dlaczego pisze się, że nie została uchwalona Uchwała na Nr 22 w sytuacji, gdy ta Uchwała de fakto została podjęta.
    Analiza porównawcza: uchwały Nr 22 i 23 ust 1 pkt 1/ dot. skupu akcji własnych.
    2) łączna liczba nabywanych akcji Spółki nie może przekroczyć 200.000 (dwieście tysięcy) sztuk,
    2) łączna liczba nabywanych akcji Spółki nie może przekroczyć 125.000 (sto dwadzieścia tysięcy) sztuk,
    - ust 1 pkt 4/ dot. skupu akcji własnych
    4) cena nabycia nie może być niższa niż 75,00 zł (siedemdziesiąt pięć złotych zero groszy) i wyższa niż 100,00 zł (sto złotych zero groszy) za akcję; cena nabycia powinna być taka sama dla wszystkich akcji nabywanych na podstawie niniejszej uchwały;
    4) cena nabycia wynosić będzie 100,00 zł (sto złotych zero groszy) za akcję; cena nabycia powinna być taka sama dla wszystkich akcji nabywanych na podstawie niniejszej uchwały; 
    - ust 1 pkt 5/ dot. skupu akcji własnych
    5) łączna cena nabycia akcji, powiększona o koszty ich nabycia nie może być wyższa niż 15.000.000,00 zł (piętnaście milionów złotych zero groszy);
    5) łączna cena nabycia akcji, powiększona o koszty ich nabycia nie może być wyższa niż 12.500.000,00 zł (dwanaście milionów pięćset tysięcy złotych zero groszy);
    - ust 1 pkt 7/ dot. skupu akcji własnych w obu wersjach pozostał bez zmian  "...przy czym w ramach tej dodatkowej alokacji nie będą brane pod uwagę oferty sprzedaży złożone przez akcjonariusza, który posiada akcje zapewniające ponad 50% w ogólnej liczbie głosów w Spółce;
    Odpowiednio § 2 uległy zmianie
    "Postanawia się wykorzystać kapitał rezerwowy w kwocie 15.000.000,00 zł (piętnaście milionów złotych zero groszy), utworzony z zysku osiągniętego w roku 2024 na sfinansowanie nabycia akcji własnych wraz z kosztami nabycia, na nabycie akcji własnych oraz na pokrycie kosztów nabycia na podstawie upoważnienia wynikającego z niniejszej uchwały."
    "Postanawia się wykorzystać kapitał rezerwowy w kwocie 12.500.000,00 zł (dwanaście milionów pięćset tysięcy złotych zero groszy), utworzony z zysku osiągniętego w roku 2024 na sfinansowanie nabycia akcji własnych wraz z kosztami nabycia, na nabycie akcji własnych oraz na pokrycie kosztów nabycia na podstawie upoważnienia wynikającego z niniejszej uchwały."

2/ Sprzeciwy do uchwał:
    - z uchwał wynika, że sprzeciwy zostały wniesione przez z wyjątkiem Uchwał Nr 1 i 2 (uchwały porządkowe)
    1) spółkę Central Fund of Immovables sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi,
    2) spółkę Goodmax sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie,
    3) spółkę Gdyńskie Przedsiębiorstwo Handlowe Surtex sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni
    które dysponowały 356.678 głosami do wszystkich Uchwał!!
    Co ww. podmioty zrobią z wniesionymi sprzeciwami nie wiem. To jest ich problem.

3/ Komunikaty dot. Nieruchomości są dwa i dotyczą różnych podmiotów i terminów realizacji oraz warunków realizacji.
    - Mercator Estates II sp. z o.o. Ustalona cena sprzedaży Nieruchomości wynosi 65.000.000,00 zł netto i powiększona zostanie o należny podatek VAT. Zawarcie Umowy Sprzedaży powinno nastąpić w terminie do dnia 30 czerwca 2027 r.
    - Mercator Estates III sp. z o.o. prawa własności nieruchomości położonych w Krakowie, Ustalona cena sprzedaży Nieruchomości oraz praw autorskich do dokumentacji projektowej wynosi łącznie 25.000.000,00 zł netto i powiększona zostanie o należny podatek VAT. Zawarcie Umowy Sprzedaży powinno nastąpić w terminie do dnia 8 sierpnia 2025 r.
    Efektyz tych inwestycji będzie można oglądać za co najmniej 2/3 lata, jeżeli nie 2x2/3 lata.

Wnioski dot. co do inwestowania swojego kapitału w grupę "Baffetta" i jego dobrych praktyk oraz Kodeksu Dobrych Praktyk Emitentów Giełdowych każdy wyciąga sam. Osobiści już wrzuciłem zainwestowany kapitał w straty nadzwyczajne i mam przygotowane 3 warianty wyjścia z inwestycji z zastosowanie metody optymalizacji podatkowej i nie płacenia podatku Belki.
    Pozdrawiam.

[x]
MERCATOR -0,36% 41,70 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.