Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  102,80 zł , zmiana od tamtej pory: -59,34%

Jestem na GPW od 1991 r. - Problemem spółki jest to, że wpisała się, a

Żyznowski poszedł w ślady Karkosika, Solorza, Sołowiowa, Krauze i wielu innych "inwestorów" naszej GPW, w tym Skarbu Państwa reprezentowanego przez Zjednoczoną Prawicę i jej Strategię Rozwoju Rynku Kapitałowego.
Zainwestowałem kontrolnie - niedużo 10% z kapitału, który przeznaczyłem na inwestycje w Mercatora po 135 zł.
Pierwszy skup wykonany przez Mercatora po 500 zł. oraz zamiana akcji uprzywilejowanych na akcje zwykłe można byłoby przełknąć, ale to co spółka zaprezentowała w projektach uchwał na NWZ (skup akcji przez podmioty zależne) w grudniu wyklucza spółkę z kręgu podmiotów do inwestowania przez pokolenie 70+ oraz tych inwestorów, którzy przez następnych 5 lat będą patrzyli ile, kiedy nastąpi skup akcji w przedziale 1 - 200 zł.
Informacja, że spółka przekształciła milion akcji uprzywilejowanych w zwykłe i perspektywa, że następne 3 mln następnych akcji uprzywilejowanych zostanie zamienione w akcje zwykłe pokazuje wyraźnie jaka jest strategia P.Żyznowskiego.
Wyniki finansowe i wskaźniki po umorzeniu akcji np. C/Z i EPS nie wyglądają źle, ale zaprezentowana strategia i sposób wyciągnięcia kapitału kosztem spółki i kosztem inwestorów indywidualnych wystawia głównemu akcjonariuszowi jak najgorsze świadectwo.
Oczekiwałem, że Spółka podczas ostatniej konferencji zapowie, że nie będzie skupu akcji własnych za pieniądze Spółki (w tym spółek zależnych) - zapowie, że przyjmuje strategię dzielenia się zyskami z akcjonariuszami w proporcji 50/50 na dywidendę i rozwój.
Przy takich warunkach można byłoby oczekiwać, że nawet przy spadających zyskach netto stopa dywidendy pozwoli na zwrot z inwestycji w ciągu 5-10 lat. Ponieważ nic takiego nie nastąpiło to będę musiał przełknąć ewentualną stratę finansową.
Współczuję tylko tym, którzy nie trafili z inwestycją, np. michal14354.

Ps.
Ad/ "W przyszłym roku wejdzie nowa ustawa która będzie obligowała do skupu przy przekroczeniu 50%czy tam 53% z tego co pamiętam i co wtedy ? Może już myśli o tym i teraz chce zarobić żeby za rok czy dwa skupić akcje."

To jest jeszcze bardziej szatański pomysł Zjednoczonej Prawicy. 
Zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami przekroczenie progów 5%, 10%, 20%, 30%, 50%, 66%, 95% wymaga ujawnienia podmiotu, który nabywa akcje i przekracza te progi.
Nowy pomysł mający rozwinąć Strategię Rozwoju Rynku Kapitałowego polega na tym, aby podmioty nabywające akcje spółek nie musiały ujawniać przekroczenia tych progów.
To jest demolka rynku kapitałowego i szatański pomysł naszych rządzących, aby Skarb Państwa mógł bez żadnej kontroli po cichu przejmował wybrane podmioty bez informowania inwestorów o tym fakcie.
Jeżeli ten ogólny przepis wejdzie w życie dowolne podmioty z dużym kapitałem, będą w ten sam sposób mogły przejmować dowolne spółki.
To już nie będzie ani formalny, ani nieformalny delisting ograniczony czasowo, to będzie bandytyzm i chamskie eliminowanie inwestorów mniejszościowych-indywidualnych z rynku.

Ale to już nie mój problem. Jak sobie pościelicie tak się wyśpicie.
Pozdrawiam

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MERCATOR 0,84% 41,80 2025-10-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.