• powiem wprost Autor: ~makler [88.199.172.*]
    MORAWIECKI sprowadzi na Polskę katastrofę
  • Re: powiem wprost Autor: ~Dedalus [87.150.126.*]
    Powiem Wprost - Nikt Cię tu nie słucha ani nie czyta.

Pozdro
  • Re: powiem wprost Autor: ~makler [88.199.172.*]
    Bo oprócz ciebie nikogo tu nie ma
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.74.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~student [89.64.58.*]
    usunięty...
    napisz jeszcze raz bo nie zdążyłem przeczytać
  • Re: powiem wprost Autor: ~komuch [31.60.109.*]
    Nie wypowiadaj się za kogoś. Ja czytam maklera, to makler jest winny temu że rządzą w Polsce populiści, głosował i wierzył kłamcom , bo nie ma rozumu. Niestety polska długo się nie podniesie po tych zdrajcach.
    Nakupili czołgów, samolotów, płacą za amerykańskie bazy, amerykański najdroższy gaz, czas zapłaty nadchodzi. Nowy ład zniszczy całkowicie polską przedsiębiorczość. Jak głosowałeś tak masz.
    PiS doszedł do władzy głosami ludzi łatwowiernych, przekupnych i otumanionych głównie katolicką ideologią. Podłość, skundlenie, nepotyzm, głupota, arogancja, ignorancja, obskurantyzm i zwykłe złodziejstwo opanowało kraj. Zniszczą Polskę, zniszczą demokrację wywalczoną z takim trudem. Skłócą nas ze wszystkimi państwami. Wyprowadzą z Unii Europejskiej
  • Re: powiem wprost Autor: ~Car [31.0.74.*]
    Nie oglądaj tyle tego TVN-u bo ci za bardzo dekiel ryje..
  • Re: powiem wprost Autor: ~komuch [31.60.115.*]
    Najwyższa inflacja, spadek wartości złotówki, drożyzna a jednocześnie rekordowe zyski Orlenu, lotosu czy firm energetycznych. Nieruchomości już niedostępne chyba że ma zadupiu. To jest ta dobra zmiana ? To ja dziękuję. Siła nabywcza od 6 lat dobrych rządów, brak słów. Mój sąsiad pracuje w corpo, 5 tys brutto wyjechał w delegację do Niemiec na przyuczenie się nowej linii, płacą mu jak Niemcowi na tym samym stanowisku 6 tys euro miesięcznie, pyta się mnie co się dzieje i jak to możliwe i w jakim zakłamaniu żył. A ceny.......podobne jak polskie a wielu produktów to nawet niższe. Polska to już skansen.
    W czasie kryzysu strzeżcie się agentów". I trzeba się ich strzec - powiedział na placu Piłsudskiego w Warszawie Jarosław Kaczyński........następne slogany dla bezmozgowców, sobie podawali podwyżki po 70 % a fanatyk tylko potrafi bełkot prawić, jedź do Niemiec jak ci źle żyć za 600 euro minus 40% podatku.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.248.166.*]
    Prezes NBP udzieli głosu członkom RPP. Muszą mieć jego zgodę na wywiady.......następna dobra zmiana, zakazać się wypowiadania, ma być taki przekaz jak na Białorusi jeden i ten wlaściwy tylko jak jeszcze TVN wyciszyć. A potem będą wmawiać dla twardogłowych że inflacja nie ma wpływu na Twój portfel.
    Waloryzacja emerytur 5 % . Składka zdrowota 9 % . Inflacja od stycznia ponad 8 % . A prąd, gaz , woda . Pokurcz matoł niszczy dorobek 30- to lecia. Co powie fanatyk PiSu.....TVN kłamie
    "PiS rządzi w czasach, gdy inflacja w Polsce jest najwyższa od 20 lat"
    To nie "PiS rządzi w czasach najwyższej od 20 lat inflacji", to PiS celowo doprowadził do najwyższej od 20 lat inflacji. Jak każda władza autorytarna PiS liczy, że jak lud musi zapieprzać za miskę ryżu, a jego wypłata traci na wartości już w trakcie drogi od bankomatu do sklepu, to nie ma czasu buntować się przeciw złodziejskiemu rządowi
  • Re: powiem wprost Autor: ~Komuch [31.60.115.*]
    Najwyższa inflacja w Europie. Największe zatrucie powietrza. Najszybszy spadek w rankingach demokracji. Najwięcej zgonów od 2 wojny światowej. Dzietność najniższa od 50 lat. Konflikty ze wszystkimi. Zaprawdę - wstajemy z kolan.
    A tak jest u innych.

Jak wynika z danych opublikowanych przez TRADING ECONOMICS, w lipcu 2020 średnie wynagrodzenie w Rumunii było wyższe niż w Polsce. Średnie wynagrodzenie po lipcu wynoszą w Rumunii 5 468 lejów rumuńskich, co z przeliczeniu na złotówki po dzisiejszym kursie (0,92) daje 5 030,56 złotych. Tymczasem średnie wynagrodzenie Polaków to 5 024,48 złotych.
    Warto zaznaczyć, że jeszcze 5 lat temu to Polacy zarabiali średnio prawie dwa więcej (około 3 900 zł do 1635 zł).
    5 lat temu rząd Rumunii zdecydował się na radykalne obniżki podatków. Zlikwidowano całkowicie lub obniżono ich ponad 100. Rumuni nie zwalniają jednak tempa i po tym jak obniżyli VAT z 24% do 19%, rozważają teraz dalszą obniżkę do 16%. W 2016 obniżono również podatek od dywidend do 5% z 19%, oraz zwiększono 8-krotnie kwotę wolną od podatku
    Podatek dochodowy od 2018 roku wynosi w Rumunii zaledwie 10%. Nie dotyczy to programistów i specjalistów IT, dla których jest to… 0%. W Polsce podatek dochodowy obecnie wynosi 17% w pierwszym progu podatkowym i 32% w drugim progu podatkowym, a granica pierwszego progu podatkowego to ledwie 85 528 zł.

W POLSCE JAK W RUMUNII, POZIOM ŻYCIA RUMUNÓW ZRÓWNAŁ SIĘ Z POZIOMEM ŻYCIA POLAKÓW
    Według badań Eurostatu rzeczywista konsumpcja prywatna (AIC) mieszkańca Rumunii jest już taka sama jak mieszkańca Polski. Przez dwa lata AIC Rumunów wzrosło z 70% do 79%, Polaków z 77% do 79%.
    A tak jest u nas

"Przypomnijmy, że z ostatniego raportu "Poverty Watch 2021" przygotowanego przez Polski Komitet Europejskiej Sieci Przeciwdziałania Ubóstwu (EAPN Polska) wynika, że liczba osób, których dotyka skrajne ubóstwo w Polsce, zwiększyła się z 4,2 w 2019 r. do 5,2 proc w 2020 roku. Oznacza to, że w ciągu roku przybyło ok. 378 tys. Polaków, którzy żyją w skrajnej biedzie, czyli poniżej 640 zł w przypadku życia w pojedynkę i 1727 zł dla rodziny czteroosobowej."
    Ogółem osób żyjących poniżej minimum egzystencji, pomimo olbrzymich transferów rządowych idących w miliardy złotych, jest już około 2 mln. Tymczasem PIS uważa, że to przejściowe zjawiskoku.
    Zdaniem Marka Kłoczki wysoka inflacja pogorszy sytuację wszystkich. - Dodatkowym czynnikiem jest znak zapytania, co stanie się w dłuższej perspektywie z rynkiem pracy. Na te pytania wciąż nie znamy jednak dziś odpowiedzi - podsumowuje.
    Jeżeli chodzi o siłę nabywczą Polaka to jesteśmy na tym samym miejscu co Polska w ruinie była za Tuska.

"Pod względem siły nabywczej wciąż wypadamy ubogo na tle Europy. Siła nabywcza na mieszkańca w Polsce wynosi w tym roku średnio 8294 euro (nieco ponad 38 tys. zł). To blisko 45 proc. mniej od europejskiej średniej - wynika z ostatniego raportu GfK. Od najbardziej zamożnych krajów Europy dzieli nas przepaść"
    Natomiast średnia europejska wynosi 13 894 euro (czyli około 64 tys. zł).
    Na przykład przeciętny Hiszpan dysponuje siłą nabywczą na poziomie 14 709 euro - ok. 67,6 tys. zł
    Tymczasem w Polsce średnia siła nabywcza w tym roku wynosi 8 294 euro, czyli ok. 45 proc. poniżej średniej europejskiej, co plasuje nas dopiero na 28
    Niemcy zajęły 8. miejsce z dochodem do dyspozycji w wysokości 23,6 tys. euro na osobę.

W naszym regionie na najwięcej sobie mogą pozwolić Czesi – ich siła nabywcza wynosi 10,7 tys. euro. Na ostatnim miejscu uplasowała się Ukraina, której przeciętny mieszkaniec ma do dyspozycji tylko 1,9 tys. euro.

"Pod względem dochodów ciągle wyraźnie odstajemy od Europy Zachodniej. Nawet mieszkańcy Warszawy mają w portfelu dużo mniej niż co ubożsi Niemcy, Francuzi czy Brytyjczycy. Na domiar złego, w wyniku pandemii dochody Polaków ucierpiały znacznie bardziej niż "średnia europejska"."

Można oczywiście powiedzieć: co z tego, że przeciętne dochody Niemców są około trzy razy większe niż Polaków. Nie jest przecież ważne, ile mamy pieniędzy, ale co możemy za nie kupić, a w Niemczech jest przecież drożej. Problem w tym, że ceny w Niemczech nie są trzy razy wyższe niż w Polsce. Aby to sprawdzić, wystarczy rzut oka na dane Eurostatu.
    Nawet mieszkańcy Warszawy mają dochody dużo mniejsze niż biedni Niemcy, Francuzi czy Brytyjczycy. Bliżej nam do Rumunów.
  • Re: powiem wprost Autor: ~Komuch [31.60.115.*]
    TVN kłamie to opowiedz trochę prawdy .........posmiejemy się razem tylko bez sloganów typu odzyskalismy godność, suwerenność, narodowy, wstaliśmy z kolan czy mamy tanie państwo buhahahahaa
  • Re: powiem wprost Autor: ~student [89.64.57.*]
    po części się zgadzam,
    tak mamy rządy marionetkowe i to od dłuższego czasu..
    co najmniej od 89 bo o poprzednim systemie nie będę pisał...
    ale trzeba wiedzieć kto pociąga za sznurki...
    rodzina Rotszyldów i spółka (napisałem pisownię źle to może nie skasują)
    Tak jak PiS utopił Polskę to szybko się już nie pozbieramy. Podwoił zadłużenie, rozdmuchał socjal, nakupił uzbrojenie po każdej cenie, pozbył nas taniego rosyjskiego gazu......bank Japonii Noumura napisał że w Polsce dojdzie do wielkiego kryzysu. Ale co beton pisowski może o tym wiedzieć, przecież oni kłamią.
    judeopolonia blisko
    nawet ten portal w łapach jude
    zniszczyć polaków a potem zająć ich miejsce...
    Zawsze się tak kończy, przyszli narodowcy, populiści rządzić, nakradli, zniszczyli i krzyczą łapać złodzieja. Jedyny rząd w wolnej Polsce który ma w pełni władzę i co ja słyszę od kilku lat ...to nie my to oni.
    "Obiecaj ludziom wszystko czego chcą a później stopniowo wygaszaj ich oczekiwania..."
    Kto to powiedział???
    Ano nasz Premier kochany człowiek, który wygrał negocjacje z Czechami i zbudował obiecany milion samochodów elektrycznych tudzież pokonał wirusa. Zaczynam PiS rozumieć: nie chodziło o milion aut elektrycznych, ale o auta elektryczne za milion.
    Przestańcie analizować pisiorów pod kątem działań prospołecznych . Tu są potrzebni psychiatra i psycholog. Mamy wodza - skrajnego socjopatę, przez swoje kompleksy niezdolnego do jakiejkolwiek współpracy. Od początku było wiadomo, że UE mu przeszkadza, bo on nie potrafi być w żadnej wspólnocie.
    Premier - kliniczny przypadek zespołu Delbrucka. Mitoman, do niego nie docierają żadne sygnały z zewnątrz, wierzy tylko w świat w swojej głowie..
    W cieniu czai się mściwy, skrajnie zakompleksiony Zero, który już w liceum chodził po szkolnym korytarzu i opowiadał kolegom, że jak dorośnie, zostanie prokuratorem i wszystkich ich powsadza (był szkolnym donosicielem ,pośmiewiskiem i bardzo miernym uczniem a potem studentem).
    Nasz prezydent jest nie lepszy. Na forum pisze z ruchadlem leśnym itd.
    CO MOZE WIECEJ FACET, KTOREGO W 2003 ROKU RADA ADWOKACKA W KRAKOWIE ODMOWILA WPISANIA NA LISTE APLIKANTOW ADWOKACKICH, GDYZ UZYSKAL TYLKO 67 PUNKTOW Z TESTU PISEMNEGO, PODCZAS GDY MINIMUM WYNOSILO 85 PUNKTOW, I DO DZISIAJ NIE JEST ADWOKATEM ?? ANO, MOZE WIECEJ - BYC PREZYDENTEM POLSKI !! HE HE HE ..
    Przychodzi kukiz do dudy.
    Ten spocony, zapłakany , blady jak księżyc i ręce mu się trzęsą .
    - Adrian, co ci ?
    - Śniło mi się że długopis mi się wypisał ….
    ale ty komuchu jesteś niedoinformowany....
    sypiesz z rękawa info o płotkach...
    ale napisz o rekinach, o Rotszyldach, podpowiem napisz o Vanguard
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.248.166.*]
    TVP czy gazetki Orlenu to też nie polskie media ? A co byś chciał dzisiaj usłyszeć w tych polskich mediach. Jaką prawdę ? Mógłbyś się rozwinąć ....
    unikasz odpowiedzi, snujesz swoją narrację...
    z narracji wynika, że też jesteś jude
    chcielibyście Polskę łyknąć ale to się wam nie uda
    Rozumiem że chcecie w mediach narodowych dalej wałkować o zamachu smoleńskim czy opowieści o Jadwidze Kaczyńskiej, jako „sanitariuszce w Powstaniu Warszawskim”, w rzeczywistości Powstanie spędziła bezpiecznie w leśniczówce pod Starachowicami czy rzekomym „profesorze” Lechu Kaczyńskim. Tytułu naukowego „profesor” Lech K. nigdy nie uzyskał. A może o "Kompetencji" kadr PiS, patrz stadniny koni i spółki skarbu państwa.
    Opowieściach o mln samochodach elektrycznych, o 100 000 mieszkaniach, o działkach Morawieckich, o „Kryształowych” Banasiu, Kamińskim i Wąsiku.
    Kulturze parlamentarnej, czyli usunięcie Biejat, środkowy palec Lichockiej po przeforsowaniu 2 mld zł na propagandową TVPiS zamiast proponowanego przez senat wsparcia onkologii.

Ty co byś chciał oglądać w tych mediach narodowych ? Napisz ......może ja błądzę
    kumuchu od dłuższego czasu jesteś monitorowany
    jeśli masz trochę rozumu to powinieneś to wiedzieć
    robisz robotę tfu judeaszową
    ale to nic..
    jak wybuchnie wojna to wiesz jak to się skończy..
    Historia kołem się zatacza. Nic ludzie się nie uczą. Ja już jestem spakowany, czekam.

Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.
    Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą.
    Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem.
    Nie byłem przecież socjaldemokratą.
    Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.
    Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było.

Morawiecki o widmie "trzeciej wojny światowej": UE przystawia Polsce pistolet do głowy
    Sanacja przed wojną też wydawała kupę szmalu na zbrojenia. Hitler to dziadostwo w 3 dni rozpędził.
    wyjedź do swojej prawdziwej ojczyzny i tam ją szanuj....
    Polacy nie plują na innych...chcę być szczęśliwi w swojej Ojczyźnie, bo Ojczyzna jest jak matka...
    Ty nie jesteś Polakiem....wpis w dowodzie nic nie znaczy
  • Re: powiem wprost Autor: ~JM [185.93.2.*]
    Dramatyczne relacje z granicy. Dlaczego premier zwleka z wezwaniem NATO?
    Jakub Mielnik

„Rozważanie" zaczyna wypierać „głębokie zaniepokojenie” w roli ulubionego zwrotu w języku europejskiej dyplomacji. Unia rozważa więc od kilku dni wprowadzenie nowych sankcji, mających ukrócić przemyt ludzi z Bliskiego Wschodu na Białoruś. Dobrze choć, że ich szczegóły mamy poznać już w poniedziałek. 
    W refleksyjnym nastroju wydają się być także nasi politycy, mimo, że groźba sprowokowania jakiegoś groźnego w skutkach incydentu granicznego rośnie z dnia na dzień. 
    Nasz rząd ciągle rozważa więc, czy dopuścić media do relacjonowania konfliktu z naszej perspektywy. W tym czasie reżim Łukaszenki uprawia już propagandę na międzynarodową skalę, i to rękami ekip CNN i BBC, które nie dostały polskiej akredytacji.
    Rozważania dotyczą także oczywistych wydawałoby się strategicznych działań. Premier Mateusz Morawiecki ogłasza więc, że rozważa możliwość wezwania na pomoc NATO a jego ministrowie od kilku dni rozważają możliwość zablokowania terminala kolejowego w Małaszewiczach, który jest kolejową bramą dla chińskich towarów, wysyłanych przez Rosję i Białoruś do UE. 
    Patrząc na dramatyczne relacje, spływające z atakowanej od wschodu granicy aż trudno uwierzyć, że te rozważania nie zamieniły się jeszcze w realne działania. 

Zwłokę UE można zrozumieć. Nie jest to instytucja reagująca energicznie na tego typu wyzwania, szczególnie, gdy wymagają one podjęcia działań uderzających w interesy Rosji i jej europejskich sojuszników. Ale dlaczego np. polski premier zwleka z wezwaniem na pomoc NATO, tego nie wiadomo. Przecież mowa jest nie o jakiejś mobilizacji wojsk sojuszniczych na granicy Polski i Białorusi, tylko o konsultacjach w obliczu zagrożenia państw członkowskich, takich jak Polska, Litwa czy Łotwa. To dosyć bezbolesny i mało agresywny wobec przeciwnika ze wschodu sposób na wyciągnięcie od NATOczegoś więcej, niż tylko wyrazy poparcia i głębokiego zaniepokojenia. 
    Podobnie rzecz ma się z Małaszewiczami. Terminal znajduje się po stronie polskiej. Nie ma więc większego problemu, żeby pod byle pretekstem wstrzymać czasowo ruch kolejowy i poczekać, aż Ali Express zacznie domagać się od rządu w Pekinie interwencji w Mińsku i w Moskwie w sprawie wymiernych strat na rynku europejskim. Nie potrzeba do tego mieszać ani Komisji Europejskiej, ani rządów państw członkowskich. Przecież PKP w swoim remontowym szale jest w stanie wstrzymać lub spowolnić ruch kolejowy w dowolnym zakątku Polski. 
    Czy nie można spróbować zrobić to w Małaszewiczach, a potem w znanym Rosjanom stylu udawać, że to nie my? 

Przecież to jest narzędzie nacisku znacznie skuteczniejsze niż ewentualne sankcje UE. Jak uczą poprzednie doświadczenia, spełnią one niezbędne minimum przyzwoitości, nie wyrządzając odpowiedzialnym za agresję na Polskę i całą UE, żadnej większej krzywdy. Zamiast rozważać, trzeba działać. Poddaję to pod rozwagę wszystkim tym, którzy tak cieszą się i chwalą wyrazami wsparcia dla naszych działań na granicy, płynącymi z całej Europy. One nic nikogo nie kosztują. I w niczym nie pomogą.
  • Re: powiem wprost Autor: ~Wolny [89.64.59.*]
    Nie martw się, takiej wojny o jakiej myślisz nie będzie,
    To tylko przykrywka...
    Tu chodzi o zamordyzm jaki ciebue spotka.
    Otwórz oczy....
  • Re: powiem wprost Autor: ~komuch [5.184.244.*]
    Wczoraj pisowski przygłup w tvpis powiedział że jak polska ochroni granice przed uchodźcami to unia odblokuje im 34 mld euro kredytów co Morawiecki się chwalił na bilbordach że rząd daje. Gdyby PiS miał rozum to od razu tą pierwszą fale uchodźców by przepuścił swobodnie przez Polskę i to Niemcy z Francją by miały problem i szybko by zadziałały u Putina i już mogło by być po temacie. Żaden arab nawet nie bierze pod uwagę żeby żyć w pisowskie eldorado gdzie pensje są mniejsze od socjalu na zachodzie
[x]
PMPG 4,44% 1,88 2025-11-10 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.