• 10 procent... Autor: ~Gallileo [188.147.64.*]
    ... tylko taki udział w rękach drobnych daje nam pełnię spokoju. Kto się dzisiaj wysypał? Pamiętajcie, że przynajmniej znaczą część z takiego sypnięcia wpada w ręcę B. Naprawdę Wam się to płaca sprzedawać po takiej cenie?
  • Re: 10 procent... Autor: ~zaxy [31.182.173.*]
    czy 50 % zysku to Twoim zdaniem słaby interes

czy masz jakikolwiek dowód na to, że akcje kupuje Buchajski
  • Re: 10 procent... Autor: ~matrix [95.40.41.*]
    Ja sprzedalem , z zyskiem 70 %....Teraz odkupie i znowu sprzedam jak dojdzie do 1.20-1.50...
  • Re: 10 procent... Autor: ~Gallileo [78.11.36.*]
    to zależy, osobiście wolę 10% od np. 100 000 niż 50-70% od 5 000
    Gallileo osobiście, to ile zarobiłeś w ciągu 2 miesięcy na Wikanie?

Moim zdaniem lepiej jest realnie zarabiać niż śnić o przyszłych zarobkach ( a w międzyczasie mieć koszmary, że ktoś może zabrać wszystkie akcje za "bezcen")
    twoim zdaniem jest lepiej tak, a moim tak, a o moje koszmary to się nie martw, śpię spokojnie
    " Naprawdę Wam się to płaca sprzedawać po takiej cenie?"

postawiłeś takie pytanie,
    dostałeś odpowiedzi o procentowych zyskach np. 70% ktoś zarobił
    czy Twoim zdaniem opłacało się czy też nie,
    pisanie o marzeniach ma się nijak do rzeczywistych zysków,
    zadajesz pytania o konkrety, a gdy dostajesz konkretne stopy zwrotu odpowiadasz o marzeniach

"Nie sprzedawać! Te zlecenia o wartości około 7500 PLN (aktualnie 8800 sztuk po 86gr), które od ponad roku się pojawiają się cyklicznie  i są przesuwane w górę lub dół w zależności od sytuacji są prawdopodobnie od B. i wszystko to trafia w jego ręce. Ja wiem, kusi, aby sprzedać po takich wzrostach, ale nie warto."

czy rzeczywiście nie było warto sprzedać z zyskiem ponad 50%,
    czy rzeczywiście dbasz o portfel innych, czy tylko boisz się o swój, a innych chcesz tylko wykorzystać do obrony własnych interesów

Ja się przede wszystkim zwracałem do starych akcjonariuszy, którym na pewno nie opłaca się sprzedawać w takich cenach i mówię to z pełnym przekonaniem. Jak komuś nowemu udało się wstrzelić i kupił na dołku, ok w porządku, aczkolwiek na pewno nie był to ani duży pakiet, ani duży zysk. Do pozostałych wątków, nie zamierzam się odnosić, bo nie mam ochoty po raz dziesiąty wałkować tego samego. Pozdrawiam
    Akcje wikany mam w portfelu od wielu lat, więc raczej podchodzę pod definicję "starych akcjonariuszy",
    opłaca mi się kupić pakiet wikany za 50 groszy i sprzedać z zyskiem,
    w portfelu pozostaje stan akcji wikany jaki był przed zakupem, ale w portfelu jest o 50% gotówki więcej,
    do tego jest jeszcze strata papierowa , dzięki czemu podatek od innych zysków nie będzie płacony w przyszłym roku,

gdzie tu jest nieopłacalność?
    A jaki jest Twój bilans tych 10 lat na Mastersie/ Wikanie? Masz zysk czy stratę? Jeśli masz plus to jesteś ewenementem.
    odpowiedz na pytanie o nieopłacalność?

nie ma znaczenia czy ktoś ma plus czy minus,
    jeśli ma plus to będzie miał po operacji jeszcze większy plus, a jak miał minus, to będzie on mniejszy( albo przejdzie w 0 lub na plus)
    zawsze jest ta operacja zyskowna

Mhm, czyli suma sumarum też jesteś w plecy.
    A jeśli chodzi o Twoje pytanie to nie jest takie proste jak usiłujesz to przedstawić i wiele zależy od tego jak intensywnie inwestujesz, z jakim szcześciem i ile masz spółek w portfelu. Realizacja wzrostu z 50gr na 80 mnie nie interesuje z kilku powodów, aktualnie jest to już moja jedyna spółka, nie mam zatem zysków na innych spółkach, nie potrzebuję więc realizacji strat do obniżenia podatku,  mam średnią dużo wyższą, na tych poziomach potencjał wzrostu oceniam na większy niż potencjał spadków, przy którymś z kolejnych z takich ruchów kurs może uciec w górę i nie będzie mozliwości odkupienia,  każda taka transakcja powoduje że zrealizuje stratę, którą będę mógł rozliczyć jedynie w wysokości 20% rocznie przez 5 lat, każda taka transakcja spowoduje tez obniżenie pułapu od którego bede musiał zaplacić podatek od przyszłych zysków (a wierze, że takie prędzej czy pózniej sie pojawią, nawet jesli okreslasz je jedynie w kategoriach marzeń).  Myśle, że jest bardzo wiele osób w bardzo podobnej sytuacji, przynajmniej częściowo). Uwazam też, ze zlecenia o których pisałem w osobnych watkach nie są przypadkowe i kazda sprzedaż która sprawia, że się realizują przybliza nas do przymusowego wykupu. Co tez (a  może nawet przede wszystkim) nie jest w moim/naszym interesie
    tak obecnie jeśli sprzedałbym wszystkie akcje wikany miałbym stratę, (ale przy handlu akcjami wikany ta strata staje się mniejsza, średnia z inwestycji jest niższa bez akumulacji akcji)

moje pytanie jest bardzo proste, czy opłacało się kupić i sprzedać z 50% zyskiem, nie ma tu żadnej komplikacji, nawet jak ktoś ma tylko wikanę w portfelu,

pytanie nie brzmiało, czy Ciebie interesuje, tylko czy jest zyskowne,
    wmawiałeś ludziom, że im się nie opłaca

"przy handlu akcjami wikany ta strata staje się mniejsza" - jak wspomniałem to zależy, w moim przypadku niekoniecznie, a raczej tylko pozornie. Na chwilę obecną mam średnią X, ale przez to że kiedyś obracałem to podatek od zysków będę musiał zapłacić już od ceny 75% X wzwyż. Zrealizowanej wcześniej straty już nie mogę rozliczyć. 
    Twoje pytanie jest bardzo proste, ale nie ma na niej tak prostej odpowiedzi jak uważasz
    I nadal uważam, że starym akcjonariuszom, którzy maja średnią dużo wyższą się to nie opłaca, zwłaszcza w kontekście przymusowego wykupu, który nie musi, ale może nastąpić, a ryzyko jest bardzo duże
    z tymi podatkami, to zależy wszystko od tego jakie transakcje się przeprowadzi, można tak zamieszać akcjami, że straty będzie można rozliczyć (mając tylko jedną spółkę), koszty się poniesie ale nie przewyższą zysku z obrotu akcjami, a stan posiadania pozostanie bez zmian (albo będzie większy plus niezmienna gotówka zainwestowana w obrót)

problemem nie jest strategia jaką sobie obierasz do zabawy własnymi środkami,
    nakłanianie ludzi do konkretnych zachowań jest problemem,
    chciałeś bym się deklarował, że nie będzie wykupu (uznaję, że wszelkie deklaracje dotyczące przyszłości to głupota)
    a czy Ty możesz zagwarantować, że nie opłacało się sprzedać na ostatnich wzrostach i jeśli za rok będzie wciąż poniżej to zwrócisz różnicę w cenie

dopóki przekazujesz informacje, wyrażasz swoje pragnienia, obawy, argumentujesz je, wszystko jest dobrze,
    ale jak zaczynasz wywierać presję psychiczną kończy się OK,

"z tymi podatkami, to zależy wszystko od tego jakie transakcje się przeprowadzi, można tak zamieszać akcjami, że straty będzie można rozliczyć (mając tylko jedną spółkę)" - przy takim obrocie, zachowaniu kursu jakie jest na Wikanie, takim pakiecie jaki mam i przy takim kapitale jaki mam nie jest to możliwe, zapewniam Cię.

"chciałeś bym się deklarował, że nie będzie wykupu" - bo Ty chciałeś, żebym przestał pisać, że (moim zdaniem) będzie wykup, była akcja, była reakcja
    przy tym czasie jaki spędziłeś na wikanie, przy wysypie funduszy nawet Tobie udałoby się zamieszać (ale to nie ma znaczenia, Ty widzisz to inaczej i to Twoja sprawa a nie moja)

"- bo Ty chciałeś, żebym przestał pisać, że (moim zdaniem) będzie wykup"
    tego nie chciałem, pisałem żebyś przestał straszyć ludzi, naganiać ich na zakupy lub namawiać do trzymania akcji

swoje wizje przedstawiasz od wielu lat, czasem coś się sprawdzi czasem nie, to nikomu nie przeszkadza - forum jest również od wymiany wizji, ale próba oddziaływania na ludzkie zachowania względem inwestycji jest niewskazana na forum, straszenie ludzi zawsze jest szkodliwe bez względu na to czy efekt będzie czasowo pozytywny czy negatywny

wykup może będzie a może nie będzie, wikana może zbankrutuje a może nie, może będą ogromne wzrosty a może nie,
    może zarobię na wikanie a może stracę - żadna z tych sytuacji nie jest powodem dla którego mam wpływać przy użyciu przemocy psychicznej (to że każdy na każdego zawsze wpływa jest oczywiste) na zachowania innych inwestorów

na tym właśnie polega między nami różnica, Ty oddajesz się przyszłości taka jaka ona będzie, a ja staram się oddziałowywać na nią , ją współtworzyć i kreować
    kreacja dotyczy zawsze rzeczywistości (dla nowynamastersie za SJP 1. to, co rzeczywiście, obiektywnie istnieje, co jest prawdziwe; realność;), dotyczy tego co jest,
    przyszłość to iluzja,

nie oddaję się żadnej przyszłości, ale widzę jak czasami mój umysł ją stwarza,

ok to bedąc precyzyjnym ... idąc Twoim tokiem myslenia powinienem był powiedzieć "staram się kreować swoja przyszłą rzeczywistość", znasz powiedzenie "jak sobie poscielesz tak się wyśpisz"?
    nie ma przyszłej rzeczywistości

"jak sobie poscielesz tak się wyśpisz"
    jaka jest odpowiedź na rzeczywistość (jak sobie pościelesz) tak się wyśpisz

co się dzieje z człowiekiem, który głodował przez dłuższy czas i nagle zje dużo
    odpowiedź na rzeczywistość człowieka, który zmarł z przejedzenia, była odpowiedzią pamięci, odpowiedzią lęków że znów może zabraknąć, wymyślił sobie przyszłość (to znaczy rzutował sobie przeszłość w przyszłość- żył w stanie iluzji, nie dostrzegał rzeczywistości)
    jak sobie zjesz tak będziesz żył (lub umrzesz)

jak mam gorącą noc to śpię pod prześcieradłem, a nie pod grubą kołdrą tylko dlatego, że kiedyś w nocy było zimno

patrzenie oparte na lęku zawsze jest iluzoryczne,

zmieniam zdanie, jednak różnica miedzy nami jest dużo większa niż ta o której wspomniałem powyżej
  • Re: 10 procent... Autor: ~oxfordczyk [89.68.177.*]
    @zaxy. Masz wikanę czy nie? Nie rozumiem Twojego zachowania. Jeśli masz to powinieneś dziękować Galileo za jego robotę. ( Ja jestem). Jeżeli nie masz to lepiej dla Ciebie będzie jak o niej zapomnisz Czas leczy rany, a Ty cały czas je rozdrapujesz.
    Poza tym staram się być w tym wszystkim szczery i jeśli piszę, że moim zdaniem grozi nam wezwanie i każda sprzedaż zwiększa to ryzyko to trudno ze miałbym wbrew temu co piszę sprzedawać i zadowolić się kilkoma tysiącami złotych zysku (nawet jeśli byłoby +50%) jeśli w tym samym czasie zwiększam ryzyko tego przed czym przestrzegam i co jest dużo bardziej dla mnie niebezpieczne niż ten wspomniany wcześniej zysk jako korzyćć.
  • Re: 10 procent... Autor: ~matrix [95.40.41.*]
    Panowie....Tam gdzie sie dwoch bije,trzeci korzysta...Akcje teraz spadna do 0.50 gr,a ja znow odkupie i sprzedam po okolo 0,80 gr,Kocham Wikane,
  • Re: 10 procent... Autor: ~harry [188.146.128.*]
    Spadnie do 50gr bo sie jakiś leszcz wysypał??? Chyba zartujesz
  • Re: 10 procent... Autor: ~matrix [95.41.35.*]
    Wiem ze chcialbys pump and dump.ale to tylko mozliwe w matrixie
  • Re: 10 procent... Autor: bankier55 [77.65.88.*]
    Siedzi sobie dwóch pijaczków, siorbią wódeczkę. Jeden czyta gazetę. Nagle się odzywa:
    - Słuchaj! Tu piszą, że picie alkoholu skraca życie o połowę... Ile masz lat Stefan?
    - 30.
    - No widzisz, jakbyś nie pił to miałbyś teraz 60!
  • Re: 10 procent... Autor: ~Gallileo [188.146.224.*]
    szczerze? nie wiem ile miałes ale nie wierzę ze uda ci się odkupić po 50gr znaczace ilosci, a przynajmniej będę trzymał kciuki aby CI się nie udało ps. a ten żart bankierze to apropos czego i jak należy go rozumiec? bo chyba nie łapię kontekstu:) czy to po prostu tak na rozluznienie atmosfery?
  • Re: 10 procent... Autor: ~Gallileo [188.146.129.*]
    matrix, a podzielisz się chociaz informacją kiedy dokladnie sprzedawales (czy tylko dzisiaj czy tez w poprzednich dniach) i jaki wygenerowales obrot?
    Przebiegly gracz trzyma lejce na wodzy.
    no jak uwazasz, jesli to dla Ciebie taka tajemnica to zachowaj to dla siebie, chcialem jedynie oszacowac czy to syplaes tylko Ty czy na przyklad B. Jak rozumiem juz wyszedles ze wszystkim i teraz jako przebiegly gracz "przebiegle" czekasz na 50gr?
    Jak na takiego przebiegłego gracza to jednak coś Ci nie do końca pykło.... W lipcu 2017 to przesiaść na Wikanie z Playa mogłeś się jedynie po 1,58 zł a prawdopodobnie zrobiłeś to kilak dni wcześniej czyli jeszcze drożej... trochę słabo :-/

Autor: ~MATRIX [31.175.178.*] 2017-07-31 15:13
    Opublikowano przy kursie:  36,73 zł , zmiana od tamtej pory: -48,16%
    Przesiadka z Play na Wikanę

Polecam Wikanę i jedziemy......

Źródło: https://www.bankier.pl/forum/temat_przesiadka-z-play-na-wikane,5471023,1.html
    pewnie te 5760 sztuk z 25 lipca to Twoje, dobrałeś za pewne drugie tyle (może trochę więcej) jak spadło na 50gr i wyskoczyles teraz po kosztach albo z małym zyskiem, to by się nawet wolumenowo zgadzało, taka to historia,
    5760 sztuk z lipca 2017 po 1,66zł
    szczerze? nie wiem ile miałes ale nie wierzę ze uda ci się odkupić po 50gr znaczace ilosci, a przynajmniej będę trzymał kciuki aby CI się nie udało 

Jak na takiego przebiegłego gracza to jednak coś Ci nie do końca pykło.... 

pewnie te 5760 sztuk z 25 lipca to Twoje, dobrałeś za pewne drugie tyle (może trochę więcej) jak spadło na 50gr i wyskoczyles teraz po kosztach albo z małym zyskiem, to by się nawet wolumenowo zgadzało, taka to historia,

Typowe zachowania polskiego zawistnego nieudacznika.
    hahaha no teraz to pojechałeś :) zawistne to by było gdyby jego zysk nie zależał od mojej straty (albo niekorzystnej sytuacji)  i wynikałoby to tylko ze zlej woli, mi chodziło jedynie o to. No i dodatkowo o naukę polegająca na tym, że cwaniactawo i naganiactwo nie zawsze popłaca.
  • Re: 10 procent... Autor: ~pedro [5.173.144.*]
    Trzyma kciuki, zeby komus sie nie udalo bo sam wtopil. Poziom nizej mulu.
    nic a nic z tego nie zrozumiałes
    a Polski to ty do tego nie mieszaj
    Generalnie trochę przykre zaxy, że brakuje Ci zupełnie obiektywizmu, mimo ze znamy się długo i kiedyś dzialaliśmy po tej samej stronie, a potem cos Ci się poodmienialo to czepiasz się bez powodu jakiś bzdur. Tymczasem zupelnie nie widzisz perfidnego naganiania przez matrixa (najpierw na Playu na Wikane, pisze o 70% zysku co prawdopodobnie jest jedynie bujną wyobraznią, a teraz nagania na Wikanie na 50gr)
    zarzucasz mi granie na emocjach i straszenie wezwaniem, tymczasem strasznie ze spadnie na 50gr to co to jest jak nie granie na emocjach?
    "zarzucasz mi granie na emocjach i straszenie wezwaniem, tymczasem strasznie ze spadnie na 50gr to co to jest jak nie granie na emocjach"

nikt nikogo nie straszy, że spadnie na 50 gr. tylko wyraża nadzieję że spadnie a później urośnie, pisze że spodziewa się ceny wyższej niż jest obecnie, nie pisze sprzedawać bo spadnie, a Ty piszesz kupować, nie sprzedawać
    co do Polski to tak zacytuję poetę:

"jestem polakiem mam na to papier
    i cały system zachowań"

zawistne to by było gdyby jego zysk nie zależał od mojej straty

jego zysk nie zależy od Twojej straty (ciągle podkreślasz, że dopóki nie sprzedaż to nie masz straty)
    człowiek chce kupić za 50 groszy i sprzedać za 90 groszy, cena jest na poziomie 80 groszy, w krótkim czasie chce żeby było wyżej niż obecnie, jest to raczej korzystna sytuacja dla tego kto chce sprzedać drożej, ale skoro ja nie zarabiam, to dlaczego ktoś w międzyczasie ma zarobić,

perfidne naganianie widzę z Twojej strony, chociaż w ogóle mnie ono nie dziwi, jest reakcją obronną dla rozchwianego stanu umysłu

co do obiektywizmu, to raczej nie masz podstaw by nawet o nim myśleć, żaden zafiksowany stan nie ma możliwości na obiektywizm
    no to jeśli tak to nie mamy o czym rozmawiać bo to nie ma sensu, nie zamierzam już z Toba dlużej dyskutować i mam prosbe do Ciebie, już ze trzy razy zarzekales się ze nie będziesz już komentowal moich postow to przynajmniej w tym bądź konsekwentny
    Gallileo o konsekwencje zwróć się do siebie, wiele razy pokazywałeś, że nie masz,
    a co do mojego pisania, to zawsze kiedy deklarowałem, że nie będę pisać odpowiadałeś żebym pisał, a teraz jednak chcesz bym zamilknął ponieważ jest to mocno niewygodne dla Ciebie

zamilknę gdy przestaniesz naganiać i straszyć ludzi,
    w takim razie pisz sobie proszę do woli
  • Re: 10 procent... Autor: ~belkowe_musi_odejś [195.117.218.*]
    Do ZAXY ,- echo jest zawsze ostatnie !
    jak jest ostatnie, to coś musi być pierwsze
    może pierwsze jest ostatnim?
    a co się dzieje gdy nie ma pierwszego?
    Ja nigdy nie mialem Play....Co Ty bawisz sie w inwigilacje?Matrixow moze byc wielu na bankierze.
[x]
WIKANA -1,23% 8,00 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.