• Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: afera_hawe [89.238.134.*]
    Klub Hawe, MOBILIZACJA

Oczekuje od każdego akcjonariusza który ma akcje i chce DZIAŁAĆ i pozostaje poza PAH, o założenie stałego nicka na forum i zadeklarowania się w tym wątku do podjęcia działań.

Ma to na celu dwie rzeczy:
    a) Podliczenie ilu jest nas wszystkich pokrzywdzonych akcjonariuszy działaniem szajki. 
        Niech każdy widzi ilu nas jest! 
    b) Forma mobilizacji przed walnym które nastąpi po odrzuceniu przez sąd kłamliwego zażalenia ,,zarządu" Hawe

Pan Mariusz w tamtym roku zorganizował inicjatywę Klubu Sympatyków PAH bez zbędnych formalności, dzięki temu i waszej mobilizacji, słup i kukiełka szajki z łodzi pełniący rolę ,,prezesa" czyli paluchowski, jak zobaczył listę akcjonariuszy zrozumiał że jego mocodawcy  nie mają wystarczjąco głosów i odwołał walne na 23 godziny przed zebraniem (sic!)

Założenie stałego nicka to parę minut,musimy wiedzieć ilu nas wszystkich jest.
    Zwróćcie uwagę że np koledzy z porozumienia na elektrimie m.in dzięki swojej liczbie zostali zauważeni i nawet sam arcywałkarz Solorz-Żak,niedawno się spotkał z ich przedstawicielami.

Trzeba wspomóc chłopaków z PAH którzy wykonali jak dotąd tytaniczną pracę, świetną wiadomością jest to że dokładnie rozumieją co tutaj się wydarzyło, w świetle materiałów i dokumentów które widziałem, twierdzę że gdyby nie oni tutaj już nie było by nic.

WARTO BY TEŻ ABY KAŻDY ZADEKLAROWANY W TYM WĄTKU JEŚLI JESZCZE TEGO NIE ZROBIŁ W TAMTYM ROKU PRZY INICJATYWIE KLUBU SYMPATYKÓW PAH, WYSŁAŁ SCREEN,ZDJĘCIE Z RACHUNKU MAKLERSKIEGO (ZAMAZUJĄC WSZYSTKIE WRAŻLIWE DANE)Z POSIADANĄ LICZBĄ AKCJI HAWE, ŁATWIEJ NAM SIĘ BĘDZIE ZLICZYĆ PRZED WALNYM TYLKO RAZEM MAMY SZANSĘ COŚ ZDZIAŁAĆ!

Screeny/zdjecie/wyciąg (Z ZAMAZANYMI WRAŻLIWYMI DANYMI) ślijcie do chłopaków z PAH na adres: 
    nwzahawe@gmail.com

Jeśli ktoś nie chce wysyłać to niech chociaż założy sobie stałego nicka i tutaj pokaże swoją obecność, niech Mafia wie że będziemy walczyć i będziemy pytać do bólu odpowiednie organy w polsce co zrobiły w sprawie!
    POKAŻMY RAZEM ILU NAS JEST!

A ja tymczasem zmykam pisać kolejnego maila do CBA w sprawie kilku spółek powiązanych z szajką!
    Pozdrawiam afera_hawe@onet.pl

• Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: umoczony [188.146.33.*]
    Jestem gotowy dzialac posiadam 83500 akcji pozdrawiam zachęcam innych do rejestracji
    A nie byłoby prościej paluchowski emu zorganizować wykup akcji?
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: falenta [37.47.5.*]
    Po co mają wydawać pieniądze ,lepiej zmienić wszystko w popiół .
    Nie tym razem ..
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: brooklyn81 [82.8.227.*]
    Zglaszam swoja obecnosc i czekam na dalsze instrukcje! 97kilo na koncie!
    Pozdrawiam afera_hawe i cala ekipe PAH :)
    Nie dajmy się okraść hawe posiada mediatel a mediatel posiada HT to nasza spółka a dlaczego nie ma raportów? Chcą ukryć dochody panie Ziobro i Kaczyński do boju
    Proponuję wszystkim akcjonariusza którzy mają akcje udać się do lekarza najlepiej jakiegoś biegłego psychiatry i zaczac się leczyć że względu na inwestycje w spółkę hawe sa to będzie podkładka aby sądzić paluchowski zarząd a nawet KNF za utratę zdrowia .
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: lex250 [109.125.240.*]
    Zgłoszenie poszło.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: drobny-15 [83.10.249.*]
    Jestem z Wami.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: kazuri [37.47.214.*]
    Obecny
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: afera_hawe [89.238.191.*]
    Koledzy: 
    - Umoczony
    - Brooklyn81
    - Lex250
    - Drobny-15
    - Kazuri

Gratulacje dla was i dziękuję za to że nie jesteście bierni! 
    Wszyscy walczymy razem o swoje pieniądze, naszą własność!
    Na razie się tutaj pokazało 5 osob, pytam gdzie reszta???

HALO RESZTA!? 
    BIAŁE KOŁNIERZYKI CHCĄ ZROBIĆ PAPIER TOALETOWY Z WASZYCH AKCJI MIMO ŻE HAWE TELEKOM TO WARTOŚĆ OKOŁO 300 MLN ZŁ, CO Z WAMI???
    GDZIE WASZA ZŁOŚĆ??? GDZIE WASZ BUNT???
    Jak Bandyta wejdzie wam do domu i na waszych oczach zacznie z szuflady wyciągać wasze pieniądze, też będzie stali i się biernie przyglądali???

P.S w związku z niektórymi pytaniami do mnie na maila Klub Hawe to w inicjatywa TOŻSAMA do klubu sympatyków Pah.
    Także sympatycy klubu też jak chcecie zakładajcie swoje stałe nicki i pokazujcie w wątku że jesteście i razem DO BÓLU BĘDZIEMY PYTAĆ, DRĄŻYĆ, SŁAĆ PISMA,ZADAWAĆ PYTANIA I OCZEKIWAĆ NA ODPOWIEDZI I DZIAŁANIA
    Chodzi też o zliczenie się i wzajemną moblizację przed walnym!!! 
    Tylko wczoraj znalazło się kolejne 400 tyś akcji !!!

Pozdrawiam

• Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: kazuri [37.47.214.*]
    Muszę napisać do tych wszystkich, którzy jeszcze się nie zarejestrowali na bankierze i nie dołączyli do Klubu Sympatyków PAH.
    Jako akcjonariusz HAWE zawsze byłem pozytywnie nastawiony do inicjatywy PAH, ale nie czułem potrzeby angażowania się w to wszystko. Uważałem po prostu, że co ma być to i tak beze mnie się stanie. Chłopaki dobrze działają i moje akcje zbyt wiele nie zmienią, zbyt wiele nie pomogą. Dziś mam trochę więcej czasu i postanowiłem założyć konto na bankierze i mieć stały nick, trwało to 2minuty. Później wysłałem zdjęcie z konta DM na maila PAH i powiem Wam, dziwna sprawa, po prostu poczułem się tak jakbym komuś pomógł w bardzo trudnej sprawie, a to przecież sobie pomagam. Z jakiegoś powodu poczułem się po prostu świetnie.
    Chodzi o to, żeby poświęcić marne kilka minut i nie pluć sobie kiedyś w twarz, że mogłem zrobić więcej albo że mogłem zrobić cokolwiek. Teraz nie chodzi tylko o ilość akcji jaką mamy razem, ale też o ilość osób popierających PAH żeby zobaczyli że jest nas wielu i trzeba się z nami liczyć.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: afera_hawe [89.238.166.*]
    Dnia 2018-04-07 o godz. 12:02 kazuri napisał(a):
    > Muszę napisać do tych wszystkich, którzy jeszcze się nie zarejestrowali na bankierze i nie dołączyli do Klubu Sympatyków PAH.
    > Jako akcjonariusz HAWE zawsze byłem pozytywnie nastawiony do inicjatywy PAH, ale nie czułem potrzeby angażowania się w to wszystko. Uważałem po prostu, że co ma być to i tak beze mnie się stanie. Chłopaki dobrze działają i moje akcje zbyt wiele nie zmienią, zbyt wiele nie pomogą. Dziś mam trochę więcej czasu i postanowiłem założyć konto na bankierze i mieć stały nick, trwało to 2minuty. Później wysłałem zdjęcie z konta DM na maila PAH i powiem Wam, dziwna sprawa, po prostu poczułem się tak jakbym komuś pomógł w bardzo trudnej sprawie, a to przecież sobie pomagam. Z jakiegoś powodu poczułem się po prostu świetnie.
    > Chodzi o to, żeby poświęcić marne kilka minut i nie pluć sobie kiedyś w twarz, że mogłem zrobić więcej albo że mogłem zrobić cokolwiek. Teraz nie chodzi tylko o ilość akcji jaką mamy razem, ale też o ilość osób popierających PAH żeby zobaczyli że jest nas wielu i trzeba się z nami liczyć.
    ____________________________________________________________________________________________________
    Bardzo Ci dziękuję za tą szczerą i mądrą wypowiedź.
    Dokładnie o mobilizację takich ludzi jak Ty mi chodzi, którzy uważali że ich głos nic nie zmieni.

Uruchomcie wyobraźnię i pomyślcie teraz sobie że mogłoby nam braknąć np 10 tyś akcji na walnym żeby przegłosować szajkę bo jakiś drobny akcjonariusz sobie machnąl ręką na wszystko i pomyślał ,,co ma być to będzie, niech PAH działa".
    I tego jednego drobnego akcjonariusza braknie!?

Nie walczycie o pieniądze dla PAH i afera_hawe , tylko KAŻDY AKCJONARIUSZ WSPÓLNYMI DZIAŁANIAMI WALCZY O SWOJE PIENIĄDZE A INNYCH PRZY OKAZJI! Nie można myśleć na zasadzie ,,PAH ma 9 % to skoro ich było stać tyle nakupić, to stać ich żeby doprowadzić sprawę do konca", to jest najgorszy rodzaj myślenia, bo uzasadnia bezczynność pozostałych!! 
    A tylko wspólne działanie przyniesie rezultat!

Kolega Mariusz od 2 lat toczy walkę o prawdę, narażając swoją rodzinę, swoje zdrowie, swoje nerwy! 
    Czy nie nalezy mu się nasz wspólny głos poparcia? Zaoferowanie pomocy? 
    PRZECIEŻ POMAGAJĄC NAWZAJEM, POMAGAMY DE FACTO SOBIE SAMYM, każdemu z nas PRAWA Z AKCJI WYNIKAJĄCE Z KODEKSU SPÓŁEK HANDLOWYCH NALEZĄ SIĘ JAK PSU BUDA!?

Dlaczego mamy być traktowani jak ŚMIECI i sobie na to pozwalać??? 

Przez zarząd spółki której jesteśmy NAJWIĘKSZYMI UJAWNIONYMI AKCJONARIUSZAMI???

Przez zarząd i radę nadzorczą która nie ma naszego poparcia i której nie możemy odwołać MIMO ŻE JESTEŚMY NAJWIĘKSZYMI UJAWNIONYMI AKCJONARIUSZAMI???

MIMO ŻE TO MY POWINNIŚMY MIEC WPŁYW NA HAWE TELEKOM O WARTOŚCI 300 MLN ZŁ???

A dążą do tego żeby uczynić NASZE AKCJE TO MAKULATURĄ???

CZY MY ŻYJEMY W ZIMBABWE??? W JEMENIE??? W TADZYKISTANIE? CZECZENI???  

W IMIĘ CZEGO NIE MAMY PRAWA DO SWOJEJ WSPÓŁWŁASNOŚCI???

W IMIĘ CZEGO MAMY DAROWAĆ SWOJE PIENIĄDZE??? 

Czy my jesteśmy frajerami którzy mają na plecach napisane ,,Paluchowski,Kawczyńscy, Brocki - weźcie sobie moją własność za darmo"???

RAZ JESZCZE PYTAM, DLACZEGO MAMY POZWOLIĆ SOBIE BY BYĆ TRAKTOWANI JAK ŚMIECI???

Niech wam dzwonią te pytania w głowie, niech każdy idzie do lustra, spojrzy w oczy i zada pytania, czy na pewno zrobił wszystko w sprawie.

Pozdrawiam i przy okazji Serdecznie Witam kolejnego akcjonariusza, kolegę stef1 !

• Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: solidarni2010 [79.184.171.*]
    Hej,
    Jestem również ja...
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: stef1 [83.31.137.*]
    49k jestem
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: zibivip [46.169.153.*]
    Jestem z Wami chociaż mam tylko 20 kilo. I tu nie tylko o kasę chodzi ale o fakt że cwaniaków którzy wykorzystują niedoskonałość prawa i niekompetencje urzędników w państwowych urzędach trzeba tępić na każdym kroku.Pozdrawiam.
    Dnia 2018-04-07 o godz. 13:37 zibivip napisał(a):
    > Jestem z Wami chociaż mam tylko 20 kilo. I tu nie tylko o kasę chodzi ale o fakt że cwaniaków którzy wykorzystują niedoskonałość prawa i niekompetencje urzędników w państwowych urzędach trzeba tępić na każdym kroku.Pozdrawiam.
    _____________________________________________________________________________________________________
    Witaj!

To nie jest tylko 20 kilko, ale to jest aż 20 kilo, bo każdy głos jest na wagę złota.
    Twoje akcje i pieniądze są tak samo ważne jak moje czy kogokolwiek innego.

Pozdrawiam!
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: brooklyn81 [82.132.185.*]
    Podoba mi się ten post, same zielone łapki
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: jerry44 [83.24.29.*]
    Jestem 40 k
    Pozdrawiam
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: jmlampy [83.30.187.*]
    dodaje 80k
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: alex93 [212.180.231.*]
    42 500... ja już tu w zasadzie byłem :)
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: haweliusz [79.184.252.*]
    Witam
    Chciał bym zaakcentować swoją obecność w tym wątku a tym samym wyrazić swoje poparcie dla akcji przeciw oszukańczym ,podłym ,haniebnym praktykom jakim dopuścili się zarówno Prezesi jak i Zarząd. Z braku czasu nie śledziłem tego bandyckiego procederu wiec nie wiem ile osób się przyczyniło do tego że działalność którą prowadziła spółka okazała się wielkim przekrętem kilku cwaniaków .Jak to możliwe że w dobie rozwoju sieci szybkich usług teleinformatycznych spółka dotowana z dofinansowania przez Unie Europejską wielkich projektów światłowodowych okazała się folwarkiem kilku cwaniaków którzy chyba już w założeniu mieli plan wyprowadzenia pieniędzy ze spółki. Jesli sie myle prosze mnie poprawić ,,,spółka zakładała wybudowanie dwóch ringów światłowodowych o długości 4000km z czego 3000km światłowodów pracuje i przynosi zysk wiec jak to możliwe aby na wniosek tychże oszustów GPW KNF przychyliły się do dematerializacji naszych akcji .Jestem zbyt mało elokwentny aby napisać pismo do Pana Ziobry z zapytaniem czy nie powinny zająć się naszym przypadkiem odpowiednie służby i kompetentni Prokuratorzy.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: mikolajf [37.47.163.*]
    No cóż jak to mówią raz nad wozem raz pod wozem :-) Witam wszystkich i zachęcam do walki o swoje
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: wk50 [91.231.122.*]
    jestem z wami 50k
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: ferek69 [88.199.11.*]
    Witam, popieram Waszą inicjatywę i jestem gotów wspomóc akcję swoimi 12500 akcji.Pozdrawiam.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: ddddddd [193.93.159.*]
    Ddd się melduje. Niestety musiałem dodać trochę literek d ponieważ tamten Nick zajęty.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: dorp [31.134.60.*]
    Pragnę dołączyć się do "Klubu Sympatyków PAH" posiadam 8140 akcji spółki Hawe.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: afera_hawe [89.238.191.*]
    Rośniemy w siłę!
    Już 17 osób zaakcentowało swoją obecność w wątku
    Liczę że znajdzie się nas z 30-50 osób i wesprzemy działaniami kilkudziesięciu chłopaków z PAH.
    Wtedy tchórz paluchowski nawet na walne nie przyjdzie ze strachu, ale to nic nie szkodzi, ODBĘDZIE SIĘ BEZ NIEGO I ZGODNIE Z PRAWEM!
    Liczę że każdy POKRZYWDZONY działaniami szajki dołączy się w tym wątku!

Póki co dołączyli się i nie będą siedzieć cicho koledzy/koleżanki:

1. umoczony
    2. brooklyn81
    3. lex250 
    4. drobny-15
    5. kazuri
    6. solidarni2010
    7 stef1
    8 zibivip
    9 jerry44
    10 jmlampy
    11 alex93
    12 haweliusz
    13 mikolajf
    14 wk50
    15 ferek69
    16 ddddddd  
    17 dorp

Tylko wczoraj kolejne kolejne zdjecia i screeny dokumentujące ćwierć miliona akcji się dołączyło
    KOLEJNE ĆWIERĆ MILIONA GŁOSÓW PRZECIWKO PALUCHOWSKIEMU I JEGO MOCODAWCOM!
    I wciąż spływają kolejne

Pozdrawiam i zachęcam pozostałych do przyłączania się!

• Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: peter64 [77.65.11.*]
    Melduję się . 20000 Peter64
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: inwestor05 [94.254.231.*]
    3000szt.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: vovoza [77.136.87.*]
    Jestem 20k
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: fabrykakrajobrazu [188.146.224.*]
    130k
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.254.231.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: jan44 [46.186.15.*]
    Witam! Skromne 5k.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: prawy [83.7.87.*]
    posiadam 520000 i jestem z wami
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: afera_hawe [89.238.176.*]
    Kolejni pokrzywdzeni akcjonariusze akcentujący swoją obecność na pokładzie gotowi walczyć:

peter64
    inwestor05
    jan44
    prawy

Jest nad już ponad dwudziestu! 
    Aktualna lista: 

1. umoczony
    2. brooklyn81
    3. lex250 
    4. drobny-15
    5. kazuri
    6. solidarni2010
    7. stef1
    8. zibivip
    9. jerry44
    10 jmlampy
    11 alex93
    12 haweliusz
    13 mikolajf
    14 wk50
    15 ferek69
    16 ddddddd  
    17 dorp
    18 peter64
    19 inwestor05
    20 jan44
    21 prawy

OBY TAK DALEJ!

• Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: saxo. [94.254.159.*]
    Witam,
    screen wysyłałem podczas zakładania PAH pod nazwą "colls"czy mam jeszcze raz wysłać?
    Pozdrawiam
    Technicznie ,te osoby które nie są w PAH ani w klubie mimo że kiedyś przy tworzeniu PAH wysłały print screena a z jakiś względów wtedy nie dołączyły ani do PAH ani klubu powinny teraz wysłać print screena ponieważ nie były obecne na żadnej liście akcjonariuszy od tamtego czasu.
    Na jaki adres wysłać screen?
    nwzahawe@gmail.com
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: becher [159.205.114.*]
    Nie wiem czy muszę drugi raz zgłaszać się?
    Screen wysłałem na początku PAH, aktualny, 60.000.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: falenta [37.47.10.*]
    Becher Ty jesteś w klubie od dawna ,nie musisz.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: takas [83.20.167.*]
    Witam
    Dołączam kolejne 112K i 53 K

• Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: gardenist [87.207.104.*]
    Zgłaszam 102 000 akcji.
    Pozdrawiam
    Kolejni akcjonariusze gotowi walczyc o swoje:

saxo.
    becher
    takas

Witamy!
    Jednocześnie apeluję do tych którzy jeszcze tego nie uczynili o wysłanie Zdjęcia/Print screena/Wyciągu z rachunku maklerskiego z posiadaną liczbą akcji Hawe (ZAMAZUJĄC WSZYSTKIE WRAŻLIWE DANE WIĘC JEST TO TOTALNIE DLA WAS ANONIMOWE!) do chłopaków z PAH na adres: nwzahawe@gmail.com

Każdy który poświęcił kilka minut na założenie nicka, myślę że może poświęcić kilka minut na zrobienie tego.
    Panowie z PAH m.in złożyli juz dawno zawiadomienie do prokuratury w sprawie Hawe, uzyskali też sądowe upoważnienie do zwołania walnego które po odrzuceniu kłamliwego zażalenia ,,zarządu" hawe, zostanie zwołane więc jak widzicie DZIAŁAJĄ!
    Dlatego każdy print screen/zdjęcie jest ważny, będzie o wiele łatwiej podliczyć się czym dysponujemy przeciwko szajce!

Aktualna lista:

1. umoczony
    2. brooklyn81
    3. lex250
    4. drobny-15
    5. kazuri
    6. solidarni2010
    7. stef1
    8. zibivip
    9. jerry44
    10 jmlampy
    11 alex93
    12 haweliusz
    13 mikolajf
    14 wk50
    15 ferek69
    16 ddddddd  
    17 dorp
    18 peter64
    19 inwestor05
    20 jan44
    21 prawy
    22 saxo.
    23 becher
    24 takas

Akcjonariuszu który czytasz tą listę i który tu jeszcze nie jesteś: HALO BUDŹ SIĘ TWÓJ GŁOS NIECH BĘDZIE SŁYSZALNY!?

• Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: adamcha [89.229.117.*]
    14000 akcji
    Właśnie dokończyłem filiżankę czarnej w kawiarni i idę działać, a w tym krótkim odstępie czasu pokazują że są razem z nami kolejni akcjonariusze którzy mówią DOŚĆ i dokładają kolejne ponad sto tysięcy akcji PRZECIWKO paluchowskiemu i jego mocodawcom

gardenist
    adamcha

Witajcie! Jesteście tu bardziej, niż mile widziani

P.S dzisiaj prawdopodobnie pojawi się już ponad trzydziestka pokrzywdzonych akcjonariuszy którzy z podniesiona głową powstają naprzeciwko haniebnemu ,,zarządowi" i haniebnej ,,radzie nadzorczej" NASZEJ SPÓŁKI Hawe SA.

Dobrego dnia wszystkim!
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: giwera [80.52.196.*]
    Dołączam 20.000 akcji.
    Pozdrawiam i dziękuję za Wasze zaangażowanie.
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: piotr66666 [79.72.220.*]
    Witam,

26401

Pozdrawiam
  • Re: Klub Hawe, MOBILIZACJA Autor: onejromanta [94.254.145.*]
    Melduję się na pokładzie i dokładam 14 411 akcji
[x]
HAWE 3,45% 0,30 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać