SMART > Poradniki > Aktualności finansowe > Ceny żywności po podwyżce VAT

Ceny żywności po podwyżce VAT

Od 1 kwietnia wróciła 5-procentowa stawka VAT na żywność. Cenówki w sklepach nie będą już oznaczone opisem „Teraz VAT 0%”. Wszystko za sprawą Ministerstwa Finansów, które zdecydowało, że po 31 marca 2024 r. nie zostanie przedłużona zerowa stawka podatku VAT na niektóre produkty spożywcze. Za jakie produkty żywnościowe płacimy obecnie więcej po zniesieniu tarczy antyinflacyjnej?

Ceny żywności po podwyżce VAT
Spis treści
więcej Ikona strzałki


[ Twoja opinia jest ważna ] 

Na końcu artykułu znajdziesz trzy pytania o Twoje odczucia dotyczące wyższego VAT-u na żywność. Zachęcamy do podzielenia się swoją opinią. 

Dziękujemy i zapraszamy do przeczytania artykułu. 

Czy odczuliśmy skutki podwyżek cen?


Tak, odczuliśmy skutki podwyżek cen żywności, ale jak dotychczas w mniejszym stopniu niż spodziewali się tego niektórzy eksperci.


Różne frakcje polityczne, ale i eksperci rynku spierali się między sobą o skutki powrotu 5% VAT-u na żywność. 

Z jednej strony mieliśmy spodziewać się szybkiego wzrostu cen produktów takich jak mleko, pieczywo, jaja, warzywa, mięso i ryby, co miało zwiększyć miesięczne wydatki na żywność o 120 złotych. 

Z drugiej strony podwyżki miały być umiarkowane, a to ze względu na spadające ceny na rynku żywności. Co dzisiaj wiemy na pewno?

Adam Glapiński, prezes Narodowego Banku Polskiego podczas konferencji prasowej powiedział, że powrót do wyższej stawki podatku VAT na razie nie przeniósł się w „aż tak dużym stopniu” na ceny żywności, a to dobra informacja dla nas wszystkich. Niemniej „to jeszcze się może przenosić w dalszych miesiącach”, a to już nie napawa takim optymizmem.

Sprawdź: Ranking kont osobistych.

(Shutterstock/Marcos Castillo)

Skutki podwyżek cen okiem Narodowego Banku Polskiego


„(...) jeśli chodzi o podwyższenie VAT-u, nie przeniosło się w aż tak dużym stopniu na razie na ceny żywności, jak się tego obawialiśmy. Ale to jeszcze się może przenosić w dalszych miesiącach” – Adam Glapiński, prezes NBP.


Prezes Narodowego Banku Polskiego (NBP) i przewodniczący Rady Polityki Pieniężnej (RPP) Adam Glapiński wystąpił na konferencji prasowej, na której podzielił się wnioskami analityków banku centralnego dotyczącego powrotu do wyższej stawki podatku VAT na żywność.

„Zarówno jeśli chodzi o CPI, o wskaźnik cen konsumpcyjnych, jak i o inflację bazową, proces dezinflacji jest nadal kontynuowany, głównie dzięki temu, że mamy wysokie realne stopy procentowe. Co się wydarzyło ostatnio? W kwietniu wzrosły ceny żywności w porównaniu z poprzednim miesiącem, co – oczywiście – wynika z podniesienia podatku VAT na większość produktów żywnościowych z 0% do 5%. Jednocześnie wzrosły ceny paliw” – powiedział Adam Glapiński na konferencji prasowej.

„To właśnie wyższa stawka podatku VAT na żywność oraz wyższe ceny paliw odpowiadają za wzrost rocznego wskaźnika CPI między marcem a kwietniem. To zresztą, jeśli chodzi o podwyższenie VAT-u, nie przeniosło się w aż tak dużym stopniu na razie na ceny żywności, jak się tego obawialiśmy. Ale to jeszcze się może przenosić w dalszych miesiącach. Pomimo tego wzrostu inflacja utrzymuje się na poziomie zgodnym z celem” – powiedział prezes NBP.


Cel inflacyjny

Główny Urząd Statystyczny (GUS) podał wstępne dane o inflacji konsumenckiej, która wyniosła 2,4% w ujęciu rocznym w kwietniu 2024 r. wobec 2% r/r w marcu. Narodowy Bank Polski określił cel inflacyjny na poziomie 2,5% +/- 1 pkt. procentowy.

(Shutterstock/NDAB Creativity)

Ministerstwo Finansów o podwyżce cen w sklepach


„Skoku cen żywności nie będzie”zapewnił minister finansów Andrzej Domański.


Powyższy cytat pochodzi z wystąpienia szefa Ministerstwa Finansów jeszcze przed wprowadzeniem wyższego VAT-u na żywność. Minister dodał, że „Podwyżki będą umiarkowane, wiemy, jaka jest sytuacja na rynku żywności, na świecie ceny żywności spadają”.

Wróćmy do danych GUS i sprawdźmy, jak te prognozy mają się do rzeczywistości. „Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2024 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 2,4 proc. (przy wzroście cen usług – o 6,2 proc. i towarów – o 1,1 proc.). W stosunku do poprzedniego miesiąca ceny towarów i usług wzrosły o 1,1 proc. (w tym towarów – o 1,1 proc. i usług – o 0,9 proc.)” – podał GUS (15 maja 2024 roku).

Patrząc na powyższe dane, można stwierdzić, że skutki podwyżki VAT-u, przynajmniej dotychczas, nie są dotkliwe dla naszych portfeli. 

Ceny żywności i inflacja

„W kolejnych miesiącach oczekujemy dalszego wzrostu inflacji” – Polski Instytut Ekonomiczny.


Polski Instytut Ekonomiczny (PIE) napisał w swoich mediach społecznościowych, że „w II połowie roku inflacja wzrośnie do poziomu ok. 5,5 proc.”. „Główną zmianą będzie odmrożenie cen energii” – czytamy w komunikacie.

PIE dodał też: „GUS potwierdził, że inflacja w kwietniu wzrosła z 2,0 do 2,4 proc. To efekt min. wyższych cen żywności – powrót do standardowej stawki VAT oraz rosnących cen paliw. W kolejnych miesiącach oczekujemy dalszego wzrostu inflacji”.

W najbliższych miesiącach będziemy najpewniej wydawać na żywność więcej niż dotychczas. Jak dotychczas podwyżki cen żywności były łagodne (1,1%) i wyraźnie niższe niż 5%. O trzech zasadniczych przyczynach tej sytuacji przeczytasz więcej w artykule głównego analityka Bankier.pl, Krzysztofa Kolanego o nieśmiesznym prima aprilis.

(Shutterstock/sweet marshmallow)

[ Podziel się swoją opinią ]

  • Jak Wy oceniacie podwyżkę VAT-u i w efekcie cen?

  • Odczuliście w swoich portfelach zwiększone wydatki na żywność?

  • Jak Waszym zdaniem będą kształtowały się ceny w najbliższych miesiącach?

Zostaw opinię w komentarzu lub w naszych Social Mediach.


DODATEK

Na te produkty żywnościowe wrócił 5% VAT

Poniżej znajdziecie tabelę produktów żywnościowych, które przed tegorocznym Prima Aprilis były objęte stawką 0% VAT, a od 1 kwietnia 2024 r. wróciła na nie 5% stawka VAT. Lista produktów wymieniona jest na poz. 1-18 załącznika nr 10 do Ustawy o VAT.

Poz.

CN lub PKWiU

Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług)

 

CN

Towary spożywcze

1

02

Mięso i podroby jadalne

2

ex 03

Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne – z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 – CN 0308

3

04

Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

4

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

5

07

Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne

6

08

Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów

7

10

Zboża

8

11

Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny

9

ex 12

Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza – wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi

10

ex 15

Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mikrobiologicznego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego – wyłącznie jadalne

11

ex 16

Przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub z owadów – z wyłączeniem:

1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,

2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605

12

19

Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze

13

ex 20

Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części

roślin – z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%

14

2104

Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

15

2105 00

Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

16

ex 2106

Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

17

ex 2202

Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 – wyłącznie produkty:

1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 – z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,

2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,

4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:

a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),

b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15)

18

bez względu na CN

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia





Publikacja zawiera linki afiliacyjne.

Komentarze

Potwierdź że nie jesteś robotem!
Dziękujemy za zadanie pytania!
Nasi Redaktorzy odpowiedzą tak szybko jak to możliwe a informację o udzieleniu odpowiedzi prześlemy na podany adres e-mail .
Coś poszło nie tak. Prosimy spróbować ponownie później.

Poradniki