Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  140,35 zł , zmiana od tamtej pory: -3,74%

Wyniki - komentarze po ochłonieciu

Cześć wszystkim po długim weekendzie.
Trochę mi zajęło, żeby ochłonąć po wynikach i konferencji. Nie ma wątpliwości, że wyniki były bardzo roczarowujące. Oczywiście na konferencji Miłek nie mógł twierdzic, że jest inaczej, więc skupił sie na przyszłości. Tłumaczenia, że przychody spadły z powodu nalotu ruskich wydawały mi się absurdalne, ale kilku psychologów biznesu potwierdza taką możliwość, inni menagerowie też zauważyli tę korelację. Cóż - ja pozostaje sceptyczny, ale ja się nie znam. Poza tym marny ze mnie konsument (nowe buty kupuję ja stare mi się rozpadną - i wtedy żadne drony nie powstrzymaja mnie od zakupu :-)
Pocieszające jest, ze jednak Miłek mówił o błędach w strategii, więc chyba wiedzą w czym był problem (oprócz dronów) więc nie udają, że wszystko było super i nie ma problemu. Oby to nie była ściema. Poszlaką pozwalającą w to uwierzyć i dającą nadzieję, jest wzrost marży brutto HP w październiku. 56% to całkiem nieźle. Jeśli to utrzyma się w najważniejszym dla HP Q4 to jest szansa na wyraźnie lepszy wynik w tym kwartale.
Na konferencji Miłek dużo czasu poświęcił na plany związane z Worldbox. Dobra wiadomość to zgoda KNF na przejęcie MKRI i zapowiedź kosolidacji w ciągu trzech miesięcy. Nie wiem, czy to oznacza, że już w raporcie za Q4 Worldbox będzie ujęty jako kolejny szyld. Wg Miłka efekty inwestycji i zmiany modelu Worldbox mają byc widoczne na wiosnę, w praktyce prawdopodobnie dopiero w raporcie za Q2 2025. Ale tradycyjnie - podobnie jak w przypadku innych szyldów Miłek jest tu optymista i wierzy, że stworzy markę, która zawładnie rynkiem tego segmentu w miastach powiatowych. Zresztą, Miłek jest optymistą w kwestii wszystkich swoich brandów (a Modivo to już wogóle będzie najlepsze na świecie).
W kwestii ekspansji, Miłek potwierdził, że mocno przyśpieszyła w Q3 a w Q4 przyśpieszy jeszcze bardziej. usłyszałem na konferencji, że obecnie otwieraja cztery sklepy dziennie. Trochę nieprawdopodobne... nawet jeśli założyć, że to miało sie odnosić do wszystkich szyldów.
Co do techniki, to po większej zmienności i większym volumencie zaszło trochę zmian w interpretacjach. Ja nie znam się na technice, więc tylko podsumuję, co znalazłem w tym temacie w internetach. Co prawda, tradycyjnie wydźwięk jest taki, że jak spadnie to będzie dalej spada, a jak urośnie, to będzie dalej rosło, ale przeważają opinie, że jeśli nie spadło poniżej poprzedniego dołka, to już bardziej nie spadnie. A jeśli jednak spadnie poniżej 135, to może zejść nawet do 105 zł. Nie wiem, nie znam się, cytuje tylko najczęstsze opinie.
Podsumowując - drugi słabszy kwartał z rzędu, choć Q2 w zasadzie nie był słabszy, były tam jednak widoczne zwiastuny problemów i ujawniły sie one w wynikach Q3.
Co do sprawy raporty Ninji - byłem pewien, że to tak sie skończy. CCC złozył zawiadomienie do KNF (czy do prokuratury?) o możliwości manipulacji kursem. I moim zdaniem na 100% na tym sie skończy. Nikt z tym ni nie rozbi. A już na pewno nie CCC. Szkoda zasobów.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CCC 3,80% 135,10 2025-11-28 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.