Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  138,80 zł , zmiana od tamtej pory: -7,06%

Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu

~CCC100, co do zasady masz rację. Grupa sie rozwija, rośnie. Przejęcie MKRI to dywersyfikacja ale w ramach branży (ostatnimi laty wiele spółek dywersyfikowało działalność wchpdząc w fotowoltaike, hehe). Problem w tym, że oczekiwania co do tempa tego rozwoju i wpływu na wyniki były wyższe. Porównaj sobie chociażby wskaźnik C/Z, ale nie za poprzednie kwartały, czy za 2024 rok. Policz, ile gruba zarobi w tym roku i porównaj to z kapitalizacją. I już nie robi sie tak różowo. Ale mówmy o przyszłości, więc policz o ile musiałyby się poprawic wyniki w 2026 roku, żeby C/Z zrobił się atracyjny. Ja jeszcze rok temu byłem przekonany, że w zysk netto w 2025 roku będzie w granicach 800 mln - 1 mld. Teraz wiemy, że to mrzonki. Żeby kurs wrócił powyżej 200 zł, to właśnie w taki poziom zysku w 2026 roku musi uwierzyć rynek. A nawet mnie (wiecznemu optymiście bardzo trudno w to uwierzyć). Inna sprawa, że w razie poprawy marży i przy zakładanej ekspansji oraz w przypadku sukcesu koncepty Worldbox, założenia Miłka dotyczące rozwoju do roku 2030 wciąż pozostają aktualne. Nie twierdzę, że z całą pewnością zostaną zrealizowane, ale w 2030 roku, nawet 2 mld zysku netto mogą zostać osiagnięte. Oczywiście przy urzeczywistnieniu się wszystkich optymistycznych założeń. Cieszę się, że jestem optymistą. Ja jeszcze nie zdecydowałem. Byłem optymista rok temu, bo widziałem poprawiające się wyniki, trend był świetny. Jak zobaczę duż olepsze wyniki za Q4 i pierwsze dwa kwartały 2026 roku, to będę mógł powiedzieć, czy wszystko idzie w dobrym kierunku. Te shorty które obsiadły CCC, będą musiały kiedys odkupić akcje, ale przy dalszym spadku kursu CCC może wyleciec w kolejnym kwartale z MKRI i wtedy może nastąpić prawdziwy wodospad, na którym shorty będa mogły znacząco ograniczyć krótkie pozycje. Oby do tego nie doszło.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CCC -4,52% 129,00 2025-12-01 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.