Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 600,00 zł , zmiana od tamtej pory: 11,31%

Re: Wyliczanka

Co mamy każdy widzi. Giełdy to samonakręcająca się maszyna. Jak zwykle i spadki i wzrosty są przesadzone.
Ponieważ co niektórym główki się rozgrzały mi przez chwilę też a nazwany zostałem mitomanem to wam napiszę może jeden z ostatnich razy coś szczerego bo znów mam fazę, że się zniechęciłem trochę do pisania.
Uważam, że każdy musi przejść swoją szkołę na giełdzie aby nabrać rozumu i nie zachłysnąć się zyskami oraz nauczyć opanowywać emocje. Każdy ma dobre momenty i gorsze tak w życiu jak i na giełdzie. Jeśli wyciągniemy odpowiednie wnioski z tych gorszych okresów i czegoś nas one nauczą mamy szanse w przyszłości mieć lepszy okres.
Przygodę z giełdą rozpocząłem od funduszy chyba w najgorszym momencie bo w 2007 tuż przed szczytami. Pamiętam jak analitycy uznawali 4000 na WIG20 za coś pewnego i że to kwestia dni a nawet godzin. Uwierzyłem im i zostałem szybko skarcony. To była pierwsza lekcja jaką dostałem. Nauczyło mnie to podchodzić z dystansem do tego co piszą analitycy i inni. Słucham tego analizuję i wyciągam swoje wnioski. Sam decyduje choć liczę się z opinią innych. Ja mam tak że porażka mnie mobilizuje do myślenia i nauki a jak idzie za dobrze to mnie to rozleniwia i trochę idę na łatwiznę. Drugie czego się wtedy nauczyłem to obserwowania innych rynków, danych, faktu że można zarabiać na cyklicznych wydarzeniach. Miałem stratę na funduszach akcji polskich to naukę miałem wtedy intensywną. Fed wtedy obniżał stopy rynki wschodzące reagowały wtedy na ten fakt krótko trwałym optymizmem. Zagrałem kilka razy pod to wydarzenie funduszem rynków wschodzących odrobiłem straty. Za sukces uznałem wyjście na 0 i pożegnałem fundusze na zawsze GPW na niecałe 2 lata. Obserwowałem giełdy ale nie miałem odwagi i umiejętności żeby zacząć z GPW ale do dziś pamiętam spadki z tego okresu i dlatego boję się powtórki.
Skusiło mnie IPO PGE listopad 2009. I to był początek z akcjami na GPW. To już dłuższa historia. Jak będę miał czas i będziecie chcieli to wam kiedyś opiszę czego mnie nauczyły wpadki na poszczególnych spółkach. Moje 3 największe porażki IDM, BOS i Bogdanka. BOSia i Bogdankę dalej mam i sprzedam je chyba jako ostatnie bo małą już wartość mają a trzymam je tylko z ciekawości i po to bo są na 2 pierwszych miejscach na liście moich akcji i jako nauczkę dla mnie. A uważam że giełda to ciągła walka rozsądku z żądzą zysku i trzeba szukać równowagi między nimi. Jak zaczyna mi brakować rozsądku to spoglądam sobie na te akcje aby zejść na ziemię.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 0,84% 2 894,00 2025-10-07 17:04:49
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.