Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Witam. Czuję się w obowiązku poinformować Was, że znacząco zmniejszy

Mnie dynamika zysków aż tak nie przeraziła. Raport który przekazał Graal wydłużył po prostu oczekiwanie na kolejne wzrosty. Przeraziło mnie to, że Graal zawyżył w II kwartale przychody o prawie 5 mln zł i o tyle zawyżył swoje zyski. Innymi słowy, w tym roku Graal żądnego zysku jeszcze nie osiągnął. Teoretycznie jest te 4,8 mln ale tylko teoretycznie. II kwartał to 4 mln straty netto i to mnie przeraża. Bo pokazuje, że spółka wcale nie wychodzi na prostą. Zastanawiam się tylko kiedy oni zamierzają ten wynik skorygować, pewnie w IV kwartale na który wszyscy na Graalu liczą, ale wtedy i w owym kwartale zysku nie będzie. Tak czy siak, bez względu ile Graal zarobi w tym roku trzeba będzie od tego odjąć 4,9 mln zł. A to znaczy, że nawet jak Graal będzie miał dobry IV kwartał to cały rok zamknie 4 góra 5 mln zysku netto, a jest to warian optymistyczny. Biorąc pod uwagę że jak na razie w tym roku Graal zysku de facto nie ma, a w II kwartale miał aż taką stratę, to można się spodziewać że 3 kwartał będzie tylko niewiele lepszy (minimalna strata/zysk). No i oczywiście wiarygodność spółki znów baaaaardzo nadszarpnięta. Ja wolę stać z boku, tymbardziej że byłem mocno zapakowany w spółkę. No i zgadzam się z Marco odnośnie porduktów Graala. Pisałem też o tym jakieś 2 miesiące temu. U mnie w mieście poza typowo rybnymi sklepami produktów Graala nie znajdziesz (ani spółek córek). W marketach dominują marki Wilbo i przede wszystkim Seko. Pomimo wszystko cieszę się, bo jednak ładnie na Graalu zarobiłem.

PS. Pytanie do Rozsądnego. Graal ogłasza dziś, że na wskutek pomyłki musi skorygować swój wynik netto za I półrocze o 4,9 mln zł w dół. Na jakim poziomie zatrzymuje się kurs ?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.