Mamy TOP210, to obiecana ciekawostka a nawet kilka. Jak komuś się nie che czytać to najważniejsza na końcu, ale radzę przeczytać wstęp:
1) Od końca PAX, szczególnie w ostatnim tygodniu nie było marketingu. Mimo tego, w tym słabym okresie mamy 69 miejsce w Steam Wishlist Activity Ranking, z gier które jeszcze nie miały premiery. Czyli naturalny przyrost wishlisty jest wysoki, a przecież liczymy na playtesty, dema, trailery i różne targi:
https://steamdb.info/stats/wishlistactivity/?sort=followersgain_desc&upcoming_only=1
2) Na temat wishlisty. Najpierw wyjaśnię, jak steam ustala topkę.
Nikt nie ma dostępu do dokładnego wzoru, ale Steam preferuje gry, które według nich cieszą się większym entuzjazmem (bo zarobią im więcej $). Czyli np. gra która zbierała 200k wishlisty w 5 lat, będzie niżej niż gra która uzbierała 180k w rok. Czyli oprócz liczby wishlisty liczy się też tak zwane wishlist velocity. Obie metryki pomagają grze w marketingu. Są różne progi, dzięki którym gra jest wyświetlana w różnych sekcjach i banerach na Steam. Czyli im więcej wishlisty i im więcej jest aktywności na wishliscie w danym momencie, tym większa sznasa na dodatkową promocję, która sama się napędza.
3) Konwersja wishlisty na sprzedaż. Tutaj jest podobnie, jak wyzej. Im szybciej gra zdobywa wishlistę, tym większa jest konwersja. Gra była przebojem na Gamescom i przyrosty były piorunujące jak na nową markę od raczej nieznanego studia (globalnie).
3) Moje szacunki wishlisty: 250-300k.
Przegoniliśmy grę Macabre, która ogłosiła 300k wishlisty 04.08.2025, przy 17461 followersach i była wtedy na top202 (czyli trochę spadła). Teraz ma 17845 followersów, więc proporcjonalnie może mieć >306k. Nie twierdziłbym od razu, że VM ma ponad 300k wishlisty (ale na pewno jest blisko), ale według steam "jakość wishlisty" i potencjał sprzedazowy jest lepszy od Macabre z 300k.
4) Na temat followersów. VM plasuje się nieco powyżej średniej gier jeśli chodzi o (szacunkową) iczbę wishlisty jaką daje 1 follower. Myślę, że jak będzie więcej wiadomo o lore gry i zaczną się dyskujse związane z playtestami, to ten wskaźnik spadnie. Co to znaczy? Ludzie są zainteresowani tytułem i chcą być powiadomowi o premierze/promocji, ale na razie nie śledzą newsów i updateów na Steam. Na drugim spektrum jest np. Olden Era, gdzie deweloper non stop dzieli się każdą zmianą w grze i gracze sami sugerują co chcą dodać lub zmienić. Nie ma to jakiegoś dużego znaczenia, zauważyłem, że im bardziej znana marka, tym większe to ratio, zależy ono też od gatunku (strategie np. mają niższe ratio).