Nie, chodzi o to, że zastanawiałem się w tym tutaj na forum z czego wynika dyskonto wyrażone w wycenie Efektu na poziomie 25 mln przy aktywach wartych 150 mln i ekwiwalencie gotówki z zatrzymanych zysków z lat ubiegłych na poziomie 12 mln przy tym spółka jest rentowna.
1. Jedną z oczywistych odpowiedzi było obniżenie dywidendy - rynek zareagował na obniżenie dywidendy - i to jest jeden z głównych powodów dyskonta in minus - o tym wiedziałem
2. Drugą przyczyną moim zdaniem (i w tym sensie dziś uzyskałem odpowiedź a wcześniej tego nie wiedziałem) był spór o którym wiedzieli duzi akcjonariusze, ale nie znali skali i dziś ją już znają.
Kwota jest ogromna, bo odbywa się to kosztem akcjonariuszy, którym nie została wypłacona odpowiednia dywidenda za rok 2018. Jednak, że mamy rok 2020 i obniżenie dywidendy zostało już zdyskontowane dziś potencjalne roszczenie wynikające z komunikatu jest zabezpieczone z zysku lat ubiegłych natomiast koszty (potencjalne odsetki ustawowe są kryte z tych samych pieniędzy a więc z zysku zatrzymanego z lat ubiegłych, bo Efekt ulokował te pieniądze na 5.5%)