Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,55 zł , zmiana od tamtej pory: -9,91%

Re: uchwalona emisja z pp brawo!

Wkleję swój wpis również do tego wątku aby była ciągłość kalkulacji

Z doświadczenia wiem, że najgorszą rzeczą jaką może zrobić inwestor giełdowy to zaprzeczanie faktom i dlatego w swej kalkulacji wyrok z I instancji (choć kwota nie jest wymagalna) przyjmuję jako fakt a ew. pomniejszenie kwoty potraktuję jako coś ekstra (myślę, ze tutaj ważne jest wytłumaczeni sądowi specyfiki funkcjonowania tego rynku jego sezonowości przez co nierealne byłoby osiągnąć takie zyski (przychód z racji obowiązków jakie ma tego typu obiekt to nie zysk dlatego podświadomie jestem pewien, że kwota znacząco się obniży, ale na potrzeby kalkulacji zakładam 6.6 mln plus ok. 1.2 mln odsetek)

1. W związku z tym w sytuacji gdy zakładałem 12 mln w papierach wartościowych jakie ma ulokowane na 5.5% Efekt co miało dać ok. 670 tys zysku odejmuję 7.8 mln ( 6.6 +1.2) mln i z tej kwoty 330 tys odsetek (odsetki ustawowe 5% od kwoty ok. 6.6 mln)
Tym samym zakładam sobie, że realnie w papierach wartościowych ulokowane jest 12 minus 7.8= 4.2 mln

Natomiast gdy chodzi o odsetki to zamiast od zysku z odsetek 670 tys odejmuje 330 tys (odsetki ustawowe które będą w roku 2020) tym samym zysk z odsetek od papierów wartościowych co prawda kryje potencjalne koszty odsetek ustawowych z nawiązką ok. 340 tys ale jednak się pomniejsza.

1. 12 mln -7.8 mln= 4.2 mln tyle przyjmuję, że dziś ma Efekt ulokowane w papierach wartościowych
2. zysk z odsetek spada z 670 tys do 340 tys z racji, że uwzględniam odsetki ustawowe w kwocie ok. 330 tys z 6.6 mln (5%)
3. Pozytywem jest to, że koszty tego nie wpływają na podstawową działalności choćby z racji zatrzymanego zysku za rok 2018 przez co dziś są kryte z papierów wartościowych
4. Uzyskałem odpowiedź z czego wynikało dyskonto i patrząc z dzisiejszej perspektywy obniżenie dywidendy wpłynęło na kurs, ale pozwoliło zabezpieczyć tą sprawę
5. Istotne jest też dla mnie to, że jest to sprawa stara a nie stworzona przez obecny zarząd przez co nie powoduje u mnie poczucia braku zaufania do obecnego zarządu.

Nie wiem jak zareaguje rynek, ale uważam, że sporo zdyskontowane a duzi inwestorzy wiedzieli o tym sporze natomiast dziś rynek zna skalę i może sobie to skalkulować.

Nie wpływa to na zmianę planów zagospodarowania dla Rybitw a więc potencjalny wzrost wartości nieruchomości ani tez na 100 mln aktywa w hotelach natomiast mocno uszczupliło z 12 mln do 4.2 mln kwotę ulokowaną w papierach wartościowych (odsetki neutralne, bo Efekt ma ulokowane na 5.5% a odsetki ustawowe wynoszą 5%)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
EFEKT -0,99% 5,00 2025-10-27 15:05:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.