Nie użyłem słowa „porażka” tylko „rozczarowanie”, a to ma mniejszy ciężar gatunkowy. Poza tym, pomijasz kwestię oczekiwań - jak rynek oczekuje, że coś przyniesie X, a przynosi tylko jakiś ułamek tego X, nawet jak w wielkościach bezwględnych ta wartość jest całkiem spora, to dalej oczekiwania są niespełnione. Odpowiedz sobie na proste pytanie - czy aby na pewno jesteś sam jesteś usatysfakcjonowany jak włożyłeś w coś np. 10k pln licząc, że w z góry określonym horyzoncie czasowym przyniesie to np. 3k pln, a w praktyce osiągasz z tego np. 800 pln? Obiektywnie nie jesteś stratny, dalej jesteś na plusie, ale czy oczekiwania są spełnione? Nie. I moim zdaniem dokładnie taki mechanizm działa tutaj. Miały być złote góry, a jest niewielki kopczyk.
Co do TA - tak jak pisałem wcześniej, nie liczba graczy czy oceny na Steam mają znaczenie dla inwestorów, tylko realnie wygenerowane siano. A z tym jest tak sobie. I moim zdaniem nic w tej chwili nie wskazuje na przełom w przypadku tej produkcji. I tak jak pisałem w innym wątku - jak dla mnie sukcesem komercyjnym DLC do TA będzie sprzedaż dodatkowych 100k kopii podstawy w ciągu kilku tygodni od premiery dodatku. Wszystko co poniżej moim zdaniem pozostanie bez realnego wpływu na kurs.