Artimar... LOP wskazuje ile jest zawartych "zakładów" ogółem czyli lop 1500 oznacza że jest 1500 ludków za wzrostem i 1500 ludków za spadkiem, natomiast kluczowa jest koncentracja pozycji u dobrze poinformowanych, bo jeśli prezes mi powie że jutro pkn oglosi jakąś niesamowitą stratę, to ja będę sprzedawał kontrakty otwierał ogromną pozycję S a leszcze będą się zakładać ze mną ze wzrośnie tyle że ja będę miał całe 500 kontraktów na S w jednej dobrze poinformowanej osobie a po drugiej stronie będzie 500 oddzielnych nazwisk leszczy i kazdy będzie miał po jednym na L, ale to ten z koncentracją jest dobrze poinformowany. Dlatego tak istotna była koncentracja pozycji podawana przez gpw. Bo jak był trend spadkowy... i koncentracja jeszcze narastała to znaczy że gruby wie że będzie dalej spadac, a jak pozycja skoncetrowana pomimo zgodnego trendu nagle zaczeła maleć... to mogłeś przepuszczać że trend się kończy bo dobrze poinformowany wychodzi likwidując koncentrację.
Dlatego też czasami piszę o uciekającym krótkim LOP-ie pomimo tego że ubywa tyle samo byków co niedzwiedzi, aleeeeeee spada koncentracja na S u dużego gracza.