Chyba trochę za późno się spostrzegłem aby uczestniczyć ale też informacja nie jest tu za długo. Winienem sam też przeglądać monitory.
Wykup Syntosa w ostatnich dniach, jak podają za 2016 wartość księgowa to 1,41 zł za akcję; zysk na akcję 0,19 zł; cena w wezwaniu to 4,93 zł/akcja. To daje cenę w wezwaniu wyższą od wartości księgowej 3,5 krotnie; od zysku 25,95 krotnie.
Permedia kapitał własny za 2016, 22.2618.28,15 zł co daje przy liczbie akcji 1.995.000 wartość księgową 11,16 zł/akcję jeśli dobrze policzyłem.
Gdyby porównywać Permedię do Synthosu w krotnościach to 11,16 zł/akcja *3,5 = 39,06 zł/akcja; a dla zysków za 2016 w kwocie 1.517.451,09 zł co daje na akcję 0,76 zł/akcja wiec ostatecznie 0,76 zł/akcja * 25,95 = 19,72 zł/akcja.
A mówi się że dużo nie zapłacił pan chyba nazywa się Sołowow, wydaje się z mojego punktu widzenia że cena Synthosu jest w miarę uczciwa.
A Permedii winna być między przedziałem 19,70 zł/akcja a 39,06 zł/akcja, biorąc pod uwagę że spółka się intensywnie rozwija i będzie z wahaniami miała zapewne coraz lepsze wyniki to ten przedział raczej z czasem winien się przesuwać ku górze, prawdopodobnie gdy uwzględni się wyniki za miniony 2017.
Jedno jest pewne jeśli się zainteresowani nie zakrzątną przy sprawie to samo nie przyjdzie. Ważna jest treść uchwał i sposób ich wykonania oraz terminy, gdyż gdyby składać do sądu rejestrowego jak ktoś wskazywał pisma to jakie, w jakich terminach itp itd ważne szczegóły procesowe. Ogólnie nie jestem za tym by jeśli nie trzeba blokować uchwał jeżeli jednoznacznie nie będzie z nich wynikać że prowadzą do straty mniejszościowych. Ważna jest procedura ustalania wyceny, akcjonariusze winni zasugerować swoje oczekiwania we wniosku na walnym lub zarządowi, niech przekazują je kto jest decyzyjny. Panu Michalowi Wygrysowi nie stanie się krzywa gdy na odchodne wypłaci tym którzy najbardziej ukochali jego spółkę godziwą zapłatę tak aby nie wbijać igieł w kukiełki.
5% akcji przy 1995.000 akcjach to 99750 akcji gdyby pomnożyć przez środek przedziału między 20 a 40 zł/akcja czyli 30 zł/akcja to
należałoby zapłacić 2.992.500 zł a akcje. Biorąc pod uwagę że pan prezes roczne w postaci wynagrodzenia otrzymywał i zapewne otrzymuje od spółki około 700.000 zł to zapłacenie tego tylko z pensji zajmie 4 lata. A zapewne bardziej sowita dywidenda będzie mogła być zbierana w śwince bez uszczerbku.
Kwoty płacona przez pana prezesa i głównego akcjonariusza w poprzednich wezwaniach były nie na te czasy. Ale samo się nie zrobi jak ktoś coś to pisać to więcej niż nic.