Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  8,00 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

Re: Do Optimianin

Wypisałem z jedną stronę ale mi się skasowało więc teraz krótko. Rejestrować na walne ostatni dzień 9 stycznie.

Jak pan będzie miał uwierzytelniony protokół z walnego to miło by jak by pan przesłał na powyższego komentarza adres. Ktoś ma mi przysłać ale nigdy nie wiadomo jak będzie.

3. Stwierdzenie prawidłowości zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia i jego zdolności do podejmowania uchwał.
4. Przyjęcie porządku obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki. (i tu jest czas na wkroczenie Art. 401.)
5. Podjęcie uchwały w sprawie przymusowego wykupu wszystkich akcji akcjonariuszy mniejszościowych Z.CH.PERMEDIA S.A. na podstawie art. 418 Kodeksu spółek handlowych.
6. Podjęcie uchwały w sprawie wyboru biegłego do sporządzenia wyceny akcji Z.CH. PERMEDIA S.A.
7. Wolne wnioski.

Art. 401. § 5. Każdy z akcjonariuszy może podczas walnego zgromadzenia zgłaszać projekty uchwał dotyczące spraw wprowadzonych do porządku obrad. (nawet 1 akcyjny)

Uchwała nr? Rewident bierze do porównania również sprawozdanie za 2017.
Uchwała nr? Uwzględnić praktykę w wycenie tej wielkości przedsiębiorstw gdy sprzedaż dokonuje się na rynku.
Uchwała nr? Wycenić w metodzie porównawczej do innych metod przepływy finansowe z uwzględnieniem kosztów zarządzania.( Koszty które od czasów poprzedniego prezesa wzrosły znacząco zamiast stanowić zysk po opodatkowaniu pompują kieszeń głównego akcjonariusza bocznym torem i nie zwiększa to kapitałów własnych.

Musi pan postępować według własnego wyczucia i interesu. Trochę się przygotować jeśli pan nie blefuje jak wielu przez te kilka minionych lat odnośnie pojawiania się na ZWZ.

Ważne są terminy aby, były określone terminy ustalenia ceny czy od razu na walnym czy rewident i kiedy, bo od tego liczy się terminy wniosku o powołanie rewidenta do Sądu Rejestrowego. Jak nie wiadomo jaki termin to trzeba założyć że do 7 dni od zajścia zdarzenia.

WYKUP jest przesądzony chodzi o CENĘ, ustalenie odpowiedniej ceny.

Art. 418.
§ 2. Uchwała, o której mowa w § 1, powinna określać akcje podlegające wykupowi oraz akcjonariuszy, którzy zobowiązują się wykupić akcje, jak również określać akcje przypadające każdemu z nabywców. Akcjonariusze, którzy mają nabyć akcje i głosowali za uchwałą, odpowiadają solidarnie wobec spółki za spłacenie całej sumy wykupu.
§ 3. Przepisy art. 417 § 1–3 stosuje się odpowiednio. Po uiszczeniu ceny wykupu, obejmującej również akcje, o których mowa w § 2b, zarząd powinien niezwłocznie przenieść wykupione akcje na nabywców. Do dnia uiszczenia całej sumy wykupu akcjonariusze mniejszościowi zachowują wszystkie uprawnienia z akcji.

Art. 417. § 1. Wykupu akcji dokonuje się po cenie notowanej na rynku regulowanym, według przeciętnego kursu z ostatnich trzech miesięcy przed powzięciem uchwały albo też, gdy akcje nie są notowane na rynku regulowanym, po cenie ustalonej przez biegłego wybranego przez walne zgromadzenie. Jeżeli akcjonariusze nie wybiorą biegłego na tym samym walnym zgromadzeniu, zarząd zwróci się w terminie tygodnia od dnia walnego zgromadzenia do sądu rejestrowego o wyznaczenie biegłego celem wyceny akcji będących przedmiotem wykupu. Przepisy art. 312 § 5, 6 i § 8 stosuje się odpowiednio. Wykupu akcji dokonuje się za pośrednictwem zarządu.
§ 2. Osoby, które zamierzają wykupić akcje, powinny wpłacić należność równą cenie wszystkich nabywanych akcji (cena wykupu) na rachunek bankowy spółki w terminie trzech tygodni od dnia ogłoszenia ceny wykupu przez zarząd. Cena wykupu może zostać ogłoszona również na walnym zgromadzeniu.
§ 3. Zarząd powinien dokonać wykupu akcji na rachunek akcjonariuszy pozostających w spółce w terminie miesiąca od upływu terminu złożenia akcji, o którym mowa w art. 416 § 4, jednakże nie wcześniej niż po wpłaceniu ceny wykupu.

1.rewident rzez walne 2.rewident przez zarząd do sądu rejestrowego ( zarząd proponuje własnego rewidenta) 3. ustalenie ceny na walnym.

I gdy wariant trzeci jest tylko tydzień od walnego na złożenie o wyznaczenie biegłego rewidenta aby niezależnie zbadał sprawę możemy go sami wyznaczyć. Koszt 300, uwierzytelnienie wyciąg z biura maklerskiego. Nie pamiętam który przepis ale gdy wniosek okaże się zasadny lub częściowo zasadny to koszty ponosi Spółka jeśli niezasadny to wnioskodawca. Zaliczkę na biegłego trzeba mieć. Więc ci którzy maja kilkadziesiąt akcji mogą zapomnieć o sprawie, ja jestem na granicy opłacalności więc to co mam to troszkę wiedzy, zainteresowani winni być średniacy bo akcji jest jeszcze trochę poniżej 100.000 ale widać po forum że zostali najmniejsi.

Jeśli ktoś che dojść do końca jaki by on nie był mając na to większy lub mniejszy wpływ to musi wykonać trochę pracy umysłowej "na sucho" czy coś będzie miało miejsce czy nie. I przygotować dokumenty w dopuszczalnej formie np.wniosek jeśli to będzie konieczne czy nie.

Sądy nie są moimi ulubieńcami choć nie zostałem przez nie dotychczas skrzywdzony ale warto mieć adres na wszelki wypadek jak ktoś będzie miał interes i gotówkę do zabezpieczenia swoich interesów. Najpierw się rozejrzeć i przygotować a nie latać później z wywieszonym jęzorem. Dbać o swój komfort finansowy i duchowy. Spiesz się powoli. Jak wszystko przygotujesz do walnego to po walnym masz więcej opcji niż jedną, czyli wybierasz. (nie wiem czy czegoś istotnego nie pominąłem zapewne tekst który poprzednio się skasował przy redagowaniu był trochę inny )

Do:
Sądu Rejonowego
Lublin-Wschód w Lublinie
z siedzibą w Świdniku
VI  Wydziału Gospodarczego
Krajowego Rejestru Sądowego
Kardynała Stefana Wyszyńskiego 18
Świdnik 21-040

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PERMEDIA -15,34% 8,00 2013-12-12 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.