Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  4,56 zł , zmiana od tamtej pory: -73,03%

Re: podobna korekta

2. Analiza techniczna.
Jeżeli szukasz recepty na pewność swoich poczynań to idź do kuchni i zrób sobie obiad. Jak masz przepis i składniki to prawdopodobieństwo, że Ci nie wyjdzie jest bliskie 100%.
Przechodząc na POZ. Masz dużo przepisów (AF, AT, doświadczenie i wiedza z makroekonomii, znajomość branży, intuicja itd.) a prawdopodobieństwo powodzenia 50%.
Co mi daje wiedza i praktykowanie AT. Podejmuję ryzyko kupna lub sprzedaży w miejscach zwrotnych.
Mam paczkę po 4.20. Mam paczkę po 4.68. Gram na moment zwrotny jakim jest wsparcie na 4.20. Jak poziom się utrzyma zarobię. Jak się nie utrzyma tracę lub sprzedam z minimalnym zyskiem. Bo w przestrzeni pomiędzy 4.68 a 4.20 mogę to zrobić. Poczekać co wymyślą rozgrywający na tym poziomie. Wyborów mam co niemiara. Mogę znów pozbierać na tym wsparciu. Mogę poczekać na ewentualny spadek niżej. Mogę ustawić zlecenie oczekujące kupna wyżej, tak aby pociąg mi nie odjechał. Mogę też poczekać na stop loss, który załatwi za mnie sprawę. Decyzje podejme na podstawie miksu narzędzi technicznych, które stanowią mój warsztat. To moja decyzja. Tak samo jak Twoją było kupienie po 1.90 i obecnie czekanie.
Jak oceniam inwestycje? Efektywnością. Nie potencjałem spółki i czekaniem na 15zł. Do dziś zarobiłem więcej korzystając z AT niż gdybym trzymał i czekał. Nie intetesuje mnie czy tak samo będzie w przyszlym roku. Porównam to w przyszłym roku. Na razie robię sobie nadal górkę. I mam w każdej chwili kapitał, który gdy tu bedzie mielenie przez kolejne 2 tygodanie mogę dołożyć do pozycji, które mi teraz zarabiają. POZ to nie spółka która robi wzrosty po 20% dziennie. Tu naprawdę łatwo mi wrócić bo nie będę ściemniał jak inni że tu kładę miliony.
Dla mnie to ułatwienie sobie życia. Nie zastamawiam się nad powodami spadku kursu o których obecnie nie wie nikt. Wszyscy czekają na wyniki (kwartalne, rozwoju biznesu) lub na ruchy kapitału (np. decyzje jakiegoś inwestora lub grupy inwestorów że kupują teraz POZ bo jego wycena jest wciąż atrakcyjna). Ja czekam aż pociąg ruszy. Jak nie ruszy nie trzymam akcji dla idei.
Powód takiego podejścia? Ktoś kupuje i czeka. Może środki może położyć na kilka lat. Ja nie mogę. Próbuję na bieżąco żyć z tego niespodziewanie nowego dla mnie zawodu. Muszę mieć kapitał. Nie polemizuję z innymi podejsciami. Chcę mieć 5-7tys zł średnio miesięcznie. Zamiast etatu. To spore wyzwanie dla mnie. Ale po zmianie podejscia z tamtego roku udaje mi się. Nie muszę już siedzieć 8h na tyłku w pracy. I poszukuję tego zarobku nie tylko na poz. To margines moich inwestycji (płynność). Nie mam też potrzeby bycia akcjonariuszem. Chcę tu zarobić pieniądze.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COMPREMUM 3,64% 1,28 2026-02-03 09:22:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.