Spółka dystrybucyjna North Coast specjalizująca się w imporcie produktów z Włoch, finalizuje prace związane z ukończeniem modernizacji zakładu produkcyjnego Latteria Tinis i w II kwartale 2009 roku w zakładzie tym będzie uruchomiona produkcja.
Pierwotnie modernizacja i zmiana profilu produkcji w rzepińskiej mleczarni miało nastąpić jeszcze w 2008 r. North Coast przeznaczył na tę inwestycję ok. 20 mln zł.
Kilka miesięcy temu dystrybutor odsprzedał 20 proc. udziałów w zakładach mleczarskich Latteria Tinis w Rzepinie włoskiej firmie Alival, która oprócz kapitału wniesie również know how potrzebne do rozpoczęcia zaplanowanej produkcji sera oraz zapewni rynki zbytu dla wyrobów produkowanych przez Latteria Tinis.
W zakładach będą wytwarzane półprodukty i wyroby gotowe pod markami włoskich serów takich jak: mozzarella i ricotta. Intencją North Coast jest, to aby ponad 50 proc. produkcji było eksportowane, głównie do krajów europejskich, takich jak: Włochy czy Niemcy.
Według pierwotnych szacunków zarządu North Coast, produkcja w Rzepinie powinna generować przychody ze sprzedaży na poziomie 50 mln zł w skali roku. W obecnej sytuacji gospodarczej jak i potężnych problemach