Bo tylko głupcy nie sprawdzają kursów, wierząc, że "wszystko na pewno będzie dobrze". Podam Ci dwa przykłady z branży i z poza branży ICE.
Z poza branży to Bumech, gdzie ludzie na forach też pisali, że trzeba "wyłączyć notowania i iść na spacer, a po wynikach za (tutaj kolejne kwartały) to już będzie rakieta" i tego typu kretyńskie hasła. Co się stało z kursem BMC można sobie sprawdzić, ale jeśli ci ludzie faktycznie dalej czekają, to już z 75% stratą.
A przykład z branży ICE to Pure. Firma, która też miała naprawdę dobre perspektywy i przez ostatnią dekadę w sumie na badania dostała z różnych źródeł ponad 100mln złotych (!). I co? I właśnie ogłosiła, że wszystko sprzedaje i w zasadzie to nie wiem, jaką rację bytu będzie miała jako samodzielny twór bo "delegowanie zadań" (moja ironia) to nie jest sposób działania firmy z kategorii bio-tech. Gdzie jest kurs PUR i jaką stratę zaliczył w ciągu ostatnich 14 miesięcy, nie mówiąc o ostatnich trzech latach, może sobie każdy sprawdzić.
I właśnie dlatego zawsze sprawdzam na bieżąco notowania, bo nie ma niczego pewnego na takich spółkach. A poza tym jestem aktywnym a nie pasywnym inwestorem, dzięki czemu mam takie zyski jakie mam. Jeżeli znajdzie się jakaś spółka z dobrymi perspektywami krótkoterminowymi, a nie mam wolnego kapitału to bez sentymentów sprzedaje to, co na najbliższy czas nie rokuje. Dzięki temu zarabiam.