Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Napiszę to pierwszy... A co mi tam...

Zacznę od tyłu.

Tytuł wątku, jak tytuł. Nie napisałem nic w stylu: UWAGA NA BANKRUTA. Zadałem pytanie, które było pretekstem do dyskusji. Nic ponadto.

Faktoring jest sposobem na pozyskanie finansowania, ale drogiego. Droższego, niż kredyt w rachunku bieżącym, na przykład. Nie zastanawia Cię, dlaczego spółka o tak "dobrych" wynikach nie uda się do banku komercyjnego po nisko oprocentowany kredyt, tylko idzie w dużo droższy faktoring? Poczytaj komunikaty archiwalne ze spółek giełdowych, które się wywróciły. Ponad 90% z nich w ostatniej fazie przez złożeniem wniosku o upadłość podpisywało właśnie takie umowy.

Oczywiście, z faktoringu korzystają też i normalni przedsiębiorcy. Nie jest to argument, który sam w sobie coś oznacza, ale w zestawieniu z innymi przykładami podanymi przeze mnie, układa się jednak w miarę logiczną całość.

Co do studiowania raportu: wybacz, ale jest on napisany w języku polskim i każdy, kto ten język zna, wyczyta w nim zdania, w których jasno Zarząd BP napisał, iż zysk za ostatni kwartał jest tylko papierowy, wynikający z odpowiedniego pokazywania pewnych wartości bilansowych. Gdyby nie to - byłaby strata. A analiza liczb z tabelek, zwanych przez księgowych bilansem oraz rachunkiem zysków i strat, pokazuje też inne ciekawe rzeczy...

Co do spokoju medialnego: Kupujesz coś od oszusta za 15 złotych. Oszust mówi Ci, że wszystko jest ok, towar jest pierwyj sort, Ty mu jednak nie wierzysz, więc wypłacasz mu tylko 10 złotych. A 5 obiecujesz mu dać za rok, jak okaże się, że rzecz, którą Ci sprzedał, jest ok. W międzyczasie okazuje się, że ta rzecz ma istotną wadę prawną. Jest zadłużona po uszy, o czym oszust Cię nie poinformował. Przychodzisz więc do niego i mówisz: zabieraj sobie to coś, a mi oddaj moje 10 złotych.

Oszust w tym momencie, śmiejąc Ci się prosto w twarz, mówi: ale ja już nie mam tych 10 złotych. Możemy więc się albo dogadać, że Ty nie oddasz mi tych 5, które miałeś mi dać, a ja w zamian za to, nie oddam Ci 10, bo i tak ich nie mam. Albo.... I tu wstaw sobie jakąś groźbę.... Cokolwiek. Co wtedy robisz....?

Dodam, że oszust jest rezydentem na Cyprze, w kraju, w którym banki potrafią z dnia na dzień zabrać ich klientom ponad 1/3 kasy za nic.

Co do handlu 100% nowymi: skoro BP handlował, a była to już TYLKO historia, to dlaczego nie podpisał ugody z HP, jak reszta...? Odpowiedź brzmi: bo to nie była historia, tylko teraźniejszość. I za to właśnie HP wniósł pozew przeciwko BP do sądu.

Prawda jest taka, że BP, zaznaczę tu wyraźnie: W MOJEJ OCENIE - się sypie. Wylatuje, jako marka zewsząd, gdzie dotąd był, nie potrafi się obronić przez innymi firmami na rynku, traci klientów oraz pracowników (vide: ostatnie przejścia do Komputronika).

Jeśli masz jakieś argumenty na plus, to chętnie ich wysłucham.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BLACKPOIN 0,00% 0,33 2025-10-22 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.