Przychody rosną (+17% r/r), firma nadal generuje zysk, P/E wychodzi relatywnie nisko (~8–9), mają mocne marki konsumenckie (OnlyBio, OnlyEco), przepływy operacyjne są dodatnie. Ale są też istotne minusy: marże mocno spadły, koszty rosną szybciej niż zyski. Przy kursie 0,24 zł: kapitalizacja to około 160 mln zł, grupa robi rocznie ponad 200 mln zł przychodów i ok. 18–20 mln zł zysku netto. Jeśli wyniki się utrzymają (a na to wygląda)kurs może być mocno niedowartościowany. Koszty operacyjne to właśnie największy problem tego raportu. Przychody wyglądają dobrze (+17%), ale prawie cały dodatkowy przychód „zjadły” koszty. Ale trzeba też zauważyć coś ważnego: firma jest obecnie w fazie mocnego rozwoju i inwestycji: zwiększają skalę, budują dystrybucję, rozwijają marki, zwiększają zapasy, inwestują w moce produkcyjne. To oznacza, że część kosztów może być „kosztem wzrostu”, a nie trwałym problemem. Summa summarum raport uważam za neutralny. Będzie spadek to się dokupi. Ja osobiście nie zamierzam pozbywać się akcji bo dla mnie to fundamentalnie dobra spółka na przynajmniej jeszcze 3-4 lata. Mnie się nie spieszy…. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy :)