Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Ad. Brutus
Cytat historyczny podparłem, jak zauważyłeś uśmiechem. :)
Każdy ma pewne bariery. Ja na początku się śmiałem, mając na względzie:
porady pozyskane w ZUS odnośnie zawieszeń ( zaprzestań ),
zawieszenia w US z dokładnym podaniem powodów dla których je zgłaszałem,
wreszcie zapisy ustawy, na które sie powołujesz, choć to akurat trochę później i pod przemożnym wpływem i naciskiem kol. AR.
Następnym etapem, był etap strachu, wzrastający w miarę postępu sprawy.
Ostatnim, jest etap zobojętnienia i pozbycia się lęku. Lata mi to wszystko jak kilo kitu. Bazuję teraz na tezie, która stwierdza:
dokąd ZUS i jego sąd, nie udowodni mi posiadania środków własnych lub celowego nieopłacania składek, pomimo posiadania środków własnych, lub wykażą, że wysokość pozyskiwanych środków własnych, pozwalała na opłacenie składek, a ja uchylałem się od ich uiszczania, nie dostaną ode mnie złamanego szeląga.
A oni mi tego nie udowodnią, bo musieliby zaprzeczyć swojej własnej tezie o braku zależności przychód-dochód a obowiązek co miesięcznego opłacania składek wynikający z zapisów ustawy.
Powiem więcej, idąc ich tokiem myślenia, jeżeli ustawa nie przewiduje możliwości zawieszenia działalności i nie wolno jej zawiesić, i tym samym wyrejestrować się w ZUS, to ta sama ustawa nie przewiduje braku środków własnych, koniecznych do opłacania składek i stąd wniosek, że mam obowiązek je mieć. To niech mi je dadzą :)) !!!!, bo ja ich w okresach zaprzestań nie pozyskiwałem i ich w związku z tym nie mam.
A bank nie da mi kredytu na uregulowanie tych należności, bo nie weźmie na siebie ryzyka z tzw. niedobrym kredytem, a poza tym nie przedstawię im zaświadczenia o nie zaleganiu i koło się zamknęło.

Odnośnie przytoczonego wyroku, Drogi Brutusie sąd nie posłużył się dokładnie takim stwierdzeniem. Sąd pisze: o faktycznym prowadzeniu o ile dobrze pamiętam. W moich wyrokach zawsze posługiwano się prowadzeniem i dlatego wystarczył im do skreślenia mnie art. 6 UoSUS,
czyli podlega PROWADZĄCY DZIAŁALNOŚĆ, który PROWADZI na podstawie ......
Sądy nie są omylne. One dokładnie p........... nasze sprawy.

Pozdrawiam