Beta Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ad.Gossi.
> Czy mogłabym prosić,abyś wyjaśniła co znaczy według ciebie
> przekręt z użycia prze ustawodawcę pojęć do podlegania
> w ustawie o sus z ustawy o dg?
> Co oznacza według ciebie wykonywanie w ustawie dg,a co oznacza
> w ustawie pdg?
Pisałam już o tym, ale może wtenczas za dużo treści podałam na raz, więc mały fragmencik kopiuję.
" Autor(ka): gossi (...)
Wysłano: 12/04/2006 14:12
Ustawa o działalności gospodarczej z dnia 23 grudnia 1988 r. (Dz.U. 1988 nr 41 poz. 324), na której musiała oprzeć się ustawa o sus, nie definiuje pojęć prowadzenia i wykonywania. Pojęcia prowadzenia używa jednak w tej ustawie na określenie czasu istnienia w ewidencji, a pojęcia wykonywania używa w sytuacjach, kiedy mówi o realizowaniu celu zarobkowego ściśle związanego z branżą zgłoszoną do ewidencji. Ustawa ta obowiązywała do czasu, kiedy wprowadzono w życie ustawę o pdg z dnia 19 listopada 1999 r. "
Kawałek dalej w tym samym poście napisałam:
"Całe zamieszanie zaczęło rodzić się, kiedy ustawę o działalności gospodarczej zastąpiono ustawą prawo działalności gospodarczej, a tam na określenie istnienia w ewidencji użyto pojęcia - wykonywanie.
> Czy mogłabyś podać lub zacytować artykuły?.
Artykułów niestety nie ogę zacytowąc i o tym równiez pisałam w w/w poście:
"Ustawa o działalności gospodarczej z dnia 23 grudnia 1988 r. (Dz.U. 1988 nr 41 poz. 324), na której musiała oprzeć się ustawa o sus, nie definiuje pojęć prowadzenia i wykonywania. Pojęcia prowadzenia używa jednak w tej ustawie na określenie czasu istnienia w ewidencji, a pojęcia wykonywania używa w sytuacjach, kiedy mówi o realizowaniu celu zarobkowego ściśle związanego z branżą zgłoszoną do ewidencji."
Beta przejrzyj całą ustawę o działalności gospodarczej z nastawieniem na okoliczności w ktorych używa się tych pojęć, a sama dojdziesz do wniosku, ze ustawodawca nie uzywa ich przemiennie, że wykonywanie użyte jesy tylko w sytuacjach, kiedy mowa o realizacji celu zarobkowego, dla ktorego firma powstała.
Pozdrawiam - gośka