Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

"Byłem dziś obecny w charakterze obserwatora na sprawie we Wrocławiu. Sędzina sprawę poprowadziła wzorowo. Zapoznana była też z aktami sprawy. Dała powodowi tydzień czasu na znalezienie dowodów lub świadków, że zgłaszane przerwy były faktyczne."

Dziekuję za tak "wzorowo" prowadzoną sprawę jezeli oczywiście
tym który dostarcza dowody ma być prowadzący DG.Dlaczego on ma dostarczać dowody???????????

We wszystkich przytaczanych dyskusjach , wypowiedziach uderza mnie jedno:ZUS-owi udało się narzucenie strategii i słownictwa zaczerpniętego
a to z SUS,a to z UDG,a to z ustawy o pod. doch. od osób fizycznych,a
to z ryczałtów,a najlepiej z sufitu.ZUS nie używa jednego okreslenia : SUS,art.13,pkt.4 - ....od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalnosci,....

Uwaga:my nie zgłaszamy przerw!!!!!My zgłaszamy okres ubezpieczenia obowiazkowego "...od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, ....",
na końcu tej działalności nie zgłaszamy przerwy w działalności,zgłaszamy: "zaprzestanie wykonywania tej działalnosci".Na początku działalności nie zgłaszamy zakończenia przerwy,zgłaszamy: "rozpoczęcie wykonywania działalności".
Art.13 pkt.4 jest dla nas bardzo ważnym artykułem.Nie dajmy się od niego odsunąć.Nie dajmy się zwieść tym koprofagom!

Znam przypadek okiełzania i prywrócenia do porzadku ZUS-u na etapie sporzadzania protokółu z kontroli gdzie delikwent nie pozwolił
ZUS-owi na stosowanie terminów z poza SUS patrz:beztroskiego nie używania treści art.13 pkt.4 przez kontrolującego,a stosowania terminu
"przerwy".Wszystko dobrze się zakończyło.

Wiele z toczących się spraw posiada ten ważny dla nas pierwiastek w postaci takiej,ze w decyzji zawarte są treści nie kontrolowane i nie opisane w protokóle kontroli.Powoduje to zaskoczenie i uniemożliwienie obrony
kontrolowanemu już na etapie ustaleń kontrolnych.Jest to niedopuszczalne i sprzeczne z prawem.Protokół z kontroli już powinien zawierać przesłanki przyszłej decyzji.W Sądach powinniśmy najpierw
podważać takie decyzje i żądać unieważnienia,cofnięcia,nie rozpatrywania (inne działania)z powodów wyżej wymienionych.

Jeżeli pogonicie ZUS i wymusicie stosowanie odpowiedniego nazewnictwa, definicji automatycznie rozwiąże się wiele spraw.

Walter