Dnia 2009-01-04 o godz. 00:21 emeryt_giełdowy napisał(a):
> Pozdrawiam mistrza.
"Zawsze tak robię jak idzie
> mi nieco gorzej w stosunku do średnich wyników. Wówczas
> staję z boku i odpoczywam.
Teraz wracam z nowymi siłami i
> pomysłami. "
Po pierwsze - jeżeli osoba, która
> potrafi przewidywać trend ma wyniki nieco gorsze od
> średniej to co mają powiedzieć ci którzy walczą z trendem.
> Po drugie - jak sie patrzę i czytam jakie straty mają OFE i
> TFI, jakie strat mają poszczególne spółki, a przez to ich
> akcjonariusze to się zastanawiam, czy strata WIRTUALNA np.
> 20 - 30% to dużo czy mało.
Po trzecie - nigdy nie
> zrezygnowałem z pracy i zawsze mówię giełda to jedno, a
> praca to praca. Giełda nigdy nie zastąpi pracy zawodowej,
> chyba że praca zawodowa to giełda.
Po czwarte - teraz już
> jest mnóstwo okazji do inwestowania, przejmowania firm. Co
> i kiedy zwycięży? To jest pytanie?
Pozdrawiam i życzę
> Sukcesów w 2009r.
Nie miałem na myśli sytuacji, że giełda przesłoniła mi cały świat...rodzinę, pracę itd...Praca jest dla mnie bardzo ważna choć nie jest niezbędna w sensie finansowym...Wziąłem na siebie wiele dotatkowych obowiązków w związku ze zmianami personalnymi w zatrudniającej mnie firmie...to tak dla uściślenia...
Jeśli chodzi o wyniki finansowe na rynku akcji to w skali roku nie mogę narzekać, ale gdyby nie ostatni kwartał miałbym prawie 30% zwrotu z kapitału, a tak zostało kilkanaście...popełniłem kilka kardynalnych błędów, których zwykle unikam i dlatego stwierdziłem, że muszę odpocząć od rynku...Większość roku spędziłem jednak poza rynkiem wchodząc na odbicia po dużych wyprzedażach...niestety na ostatniej fali wyprzedaży wszedłem dużo za wcześnie, łamiąc swe zasady i zapłaciłem za to sporymi stratami.. spadki na tyle się pogłębiły, że byłem zmuszony do cięcia strat...:-(
Masz rację, teraz jest masa okazji inwestycyjnych i należy to wykorzystać....płynność na małych spółkach jest jednak tak mała, że mam jeszcze obawy przed zbytnim angażowaniem się w ten segment...większość inwestuję na WIG20, ale zbieram też małe spółki...W każdym razie nadszedł czas na kupno i trzymanie akcji a nie spekulację...trzeba się liczyć z tym , że akcje mogą jeszcze spaść, ale w perspektywie 2 lat rynek będzie znacznie wyżej niż obecnie...oczywiście należy inwestować w wartość, a nie obietnice bez pokrycia...
dziękuję za życzenia i również odwzajemniam