Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,84 zł , zmiana od tamtej pory: 472,36%

Re: Kurs, dywidenda, perspektywa

Z tym bankiem ziemi to jest nie płynne aktywa, możesz to wyceniać dowolnie, nie wiem dokładnie jak się robi rewaluacje w deweloperce. 

Moim zdaniem to co widzicie zależy od założeń, ja w swojej strategi zakładam głęboka recesję, która niechybnie uderzy w deweloperów i w tej układance spadek cen przy księgowej wysokiej wycenie nieruchomości w banku ziemi doprowadzi do strat przy budowaniu na tych działkach przy niższych cenach z metra i to będzie czekać cały rynek aka potencjał dywidendowy się zredukuje w branży i walnie w kurs obok generalnie spadku wolumenu sprzedaży . Develia uważam, że będzie robić słabe wyniki w 2020, 2021 a 2022 zobaczymy. 2020 dużo gorsze od rynku, bo będzie nasz champion rozpoznawać w przychody historycznie słabą sprzedaż (inni deweloperzy lepiej sprzedawali projekty historycznie i w 2020 zbiorą żniwo), w 2021 będzie się sprzedawać mniej przy mniejszych cenach rynkowych. 2022 kto to wie ... 

W każdym razie, dzisiaj deweloperzy nie zgarniają zaliczek bo nie sprzedają, mają koszty i już widać powoli ładowanie na rynek tanich mieszkań, żeby być pierwszym i się pozbyć ryzyka z bilansu (wnioskuje na bazie reklam jakie widzę i promocji). Develia ma dobrą sytuację finansową po sprzedaży nieruchomości komercyjnych, więc nie muszą działać szybko, ale oberwą tak czy siak.

Każdy z nas podejmuje ryzyko na własnych rachunek, jak nie będzie recesji to macie racje, jak będzie głębszą recesja to ja mam racje.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DEVELIA -2,23% 10,52 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.