Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,74 zł , zmiana od tamtej pory: 447,81%

Re: Kurs, dywidenda, perspektywa

Hej,

Zrobiłem sobie podsumowanie plusy minusy i postanowiłam dzisiaj wypchać akcje, które posiadałem. Wcześniej się zredukowałem. Chciałem wam napisać co mną kierowało, będę się Develii przyglądał, ale nie podejdę przy kursie powyżej 1 PLN. Dlaczego ? Bo przy obecnym poziomie wyprzedaży rynku wolę kupić spółki typu PZU, są już w dobrej cenie, będę pewnie w lepszej.

Plusy Develia:
- brak zadłużenia
- kasa z wola center
- mają skalę

Minusy:
- b. duże spowolnienie gospodarcze nadchodzi (patrzcie PMI), które uderzy w plany sprzedaży
- niskie oddania w 2020 przełożą się na słaby wynik, więc nie będzie prawdopodobnie dywidendy, analogicznie będzie w 2021 moim zdaniem
- centra handlowe zostaną uderzone przez kryzys, co więcej te które posiada DEV są drugiej ligi i mało rentowne
- jest problem moim zdaniem z Wola Retro, nie są w stanie wynająć ponad 65%, a rynek nieruchomości komercyjnych zaraz klęknie
- hurtowo robili transakcje zakupu gruntu podbijając średnie ceny w banku ziemi - co obciąży wyniki podczas kryzysu
- Prezes mówi o problemach z plasowanie obligacji, co świadczy że jest ryzyko zawieszenia polityki dywidendowej
- Ukraińcy masowo wyjeżdżają, będzie zamęt na budowach
- Akcja kredytowa banków zwolni -> mniej na kredyt zakupów
- Zakupy za gotówkę prawdopodobnie ulegną wstrzymaniu przez niepewność + oczekiwanie spadku cen nieruchomości
- DEV pakuje się teraz w budowę nieruchomości komercyjnej we wre co pochłonie gotówkę, pytanie jaki będzie rynek najmu w momencie oddania, bo zdeterminuje to zarobek na sprzedaży i w ogóle powodzenie takiej transakcji

Moim zdaniem tutaj nadchodzą 2-3 lata słabych wyników i kurs będzie opadał nie broniony przez OFE. Rozumiem, że wycena niska, ale tu może nie być dywidend, a fakt posiadania na bilansie wysoko wycenionych nieruchomości generujących względnie niski przepływ nie zabezpiecza ryzyka spadku kursu.

Taka moja teza, jakie zdanie wy macie ?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DEVELIA 0,85% 9,51 2026-04-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.