Ludzie,
zamknijcie tę żenującą dyskusję. Niektóre teksty są tak przykre, że aż żal czytać.
Żenujące jest, że na forum przywołuje się jakieś prywatne rozmowy/ustalenia, że obwinia się wszystkich za wszystko itd. Ma się wrażenie, jakby niektóre teksty były pisane przez nastolatków, tak jak na wątkach niektórych śmieciowych spółek... czy naprawdę chcecie pretendować do miana śmieciowej spółki, z żenującym akcjonariatem?
Co do kursu, to po co aż tak przeżywać, szukać teorii spiskowych itd. Kurs wzrósł kilkaset procent, teraz spada i koryguje wcześniejszy wzrost. Naturalna kolej rzeczy i szukanie na siłę teorii spiskowych nie ma tu sensu. Spadnie jeszcze niżej, to chyba dla tych co patrzą długoterminowo powinna być fajna okazja do kupowania, czyż nie?
xyz, piszesz o nieformalnym porozumieniu zawartym z 5 akcjonariuszami przed WZA. Nie wiem jak to porozumienie wyglądało od strony ilości głosów w spółce, ale jeśli w wyniku tego porozumienia (nieformalnego) doszłoby jednak do przekroczenia jakichś progów albo do zmiany progu o określony % (ponad poziomem 10%, gdzie raportuje się o zmianie co określony%), to oznaczałoby, że powstałby wymóg obowiązków notyfikacyjnych (niezależnie, czy to porozumienie było formalne, czy nieformalne). Jeśli nie doszło do wspólnego przekroczenia progów, ani do zmiany progu o określony procent, jak wynika z Ustawy, to oczywiście problemu nie ma. Niemniej zwracam na to uwagę.
Kolejna sprawa, to emisja motywacyjna... po co wciąż wałkować temat emisji motywacyjnej i opluwać za to innych? To na dziś przeszłość, przecież Prezes zreflektował się, że popełnił błąd, zrozumiał, że oczekiwania inwestorów są inne, że w szczególności inwestorzy chcą poznać zdecydowanie więcej szczegółów i warunków związanych z programem motywacyjnym. Jeśli program będzie zrobiony profesjonalnie, jeśli będzie zawierał parametry, które będą umożliwiać emisję akcji tylko w przypadku jak Spółka będzie odnosić wymierne sukcesy (które będą przekładać się zarówno na korzyść Spółki, jak i wszystkich akcjonariuszy), w tym m.in. finansowe, to ja jestem skłonny rozmawiać nawet o emisji po 10 gr. Wszystko zależy od założeń programu. Prezes zadeklarował, że kolejna propozycja będzie zrobiona profesjonalnie, z uwzględnieniem oczekiwań inwestorów i chyba przyzwoitość ludzka nakazywałaby poczekać przynajmniej do przedstawienia przez Zarząd tej propozycji, czyż nie? Po co robić szambo wokół czegoś co było, a czego już dziś nie ma. Nie myli się ten, kto nic nie robi. Przyzwoitość nakazywałaby poczekać w ciszy i dać przynajmniej szansę wykazania się przez Zarząd. Warunki emisji nie spodobają się akcjonariuszom, to każdy będzie mógł się zarejestrować na wza i zabrać głos i oddać ten głos. Każdy akcjonariusz, który spełni określone wymogi będzie mógł też zaskarżyć uchwałę w sądzie. Poczekajmy co Zarząd pokaże następnym razem i wtedy dyskutujmy o emisji motywacyjnej.
Doceńcie, że macie Spółkę, która słucha inwestora indywidualnego, która rozwija się, która ma fajny model biznesowy, która nie unika kontaktu chyba z żadnym inwestorem indywidualnym, która wychodząc nam naprzeciw jako pierwsza wprowadziła dywidendy kwartalne, która nie boi się mieć w nadzorze osób niezależnych i niepowiązanych w żaden sposób z władzami Spółki itd. itd. To, że kurs spada, nie jest powodem do tego, aby pluć jadem na wszystkich i na wszystko. Ja też jestem akcjonariuszem Spółki i jakoś nie mam potrzeby wewnętrznej, żeby za spadek kursu wyżywać się na każdym wokół siebie. Naprawdę żal jak się czyta całą tą dyskusję. To jest próba podcinania gałęzi na której samemu się siedzi...
Moja sugestia, zamknijcie wszyscy tę dyskusję, bo to właśnie takie żenujące wpisy jak te w tym wątku odstraszać mogą tych co chcieliby zainwestować w tę spółkę.