Dnia 2021-11-15 o godz. 13:54 ~Reniaa napisał(a):
> Zawsze z przyjemnością czytam te analizy. Myślę że nie ma żadnego inwestora. Nikomu nie opłaca się wejść w spółkę wydojoną i pracującą na układach z parafią katolicką i klientem żydem. Wszystkie zarobione pieniądze spółka wydaje na wypłaty zarządu. Czeka ją przyszłość taka jak petrolinwest. Przez najbliższe pięć lat spółka wypłaci 60 mln zł wynagrodzeń dla zarządu a otrzyma 8 mln za pracę przy PW. Zyskami z konesera opłaci zarząd. Lepiej sprzedać teraz niż później nic nie dostać. Taka jest moja spekulacja.
Podzielam pogląd Twój częściowo, ale akurat w sprawie nowego inwestora mam inne zdanie. Dlaczego? Dlatego, że spółka ma całkiem spory majatek, który ja netto wyceniam na ok. 210 mln złotych. Kontrolę nad spółką można przejąć posiadając 20-25% akcji. 2-2,5 mln akcji można było kupić w ostatnich 3 latach za przysłowiowe grosze, 10 mln złotych. Nowy inwestor mógłby np. zlikwidować spólke i wypłaciłby sobie ok. 50 mln złotych. Zarobek? Ok. 40 ml złotych. Opłaca sie? Trzeba by było sprzedać wszystkie aktywa, w tym udziaływ RT belgijskim starozakonnym z L&W, PS komukolwiek, Konesera, spłacić długi i reszta gotówki dla akcjonaeriuszy. jest to możliwe? Oczywiście, ponieważ obecny zarząd ma ok. 13% akcji. I nawet jesli miałby gdzie zadołowane jeszcze 5-10%, to i tak nowy inwestor przy poparciu drobnych przeforsowałby uchwałę WZA o likiwdacji, o zmianach w RN, ci skutkowałoby zmianami w zarządzie. I wtedy prezes z kumplami mogliby sobie śc na grzyby, a akcje oddać do fotografa i czekać aż spółka wypłaci pieniądze akcjonariuszom. Czy ktokolwiek wątpi, że drobni poparliby taka uchwałę. Zarząd jest raczej znienawidzony przez drobnych, a i fundusze prawdopodobie też chętnie zwolniliby to zarządowe towarzystwo, któremu brak po prostu kompetnecji. Ale fundusze nie bardzo mają teraz alternatywę i konflikt z zarządem nie jest im na rekę. Ale gdyby nowy zarząd dał im jasna perspketye wyjścia, nawet z zyskiem (nominalnym), to czy p. Buczek czy OFE NN popieraliby prezesa Skotnickiego?
Wynagrodzenie roczne zarządu to 2 mln złotych, a nie 12, jak wynika z Twoich wyliczeń.
Taka jest moja spekulacja