Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!!

Jaśmin, po kolei

1. "Dlaczego nie odniosłeś się do mojego wcześniejszego postu merytorycznie?"

przyznam, że nie bardzo widziałem jakieś dodatkowe merytoryczne kwestie w twoich komentarzach, do których do tej pory się nie odnosiłem (w tym lub innych wątkach), a które by były na tyle sprzeczne z moją oceną sytuacji.

a) przyznaję, że tylko bardzo ogólnie skrytykowałem twoje i boba teorie dotyczące podejścia banków do ic. nie znam dobrze cytowanego przez ciebie przypadku rockefelera, ale nie wierzę, żeby banki dały mu (i ic) kasę bez rzetelnej oceny biznes planu prowadzonej przez niego (i ic) działalności i bez analizy wrażliwości przedłożonych prognoz finansowych z uwzględnieniem ziszczenia się szeregu możliwych ryzyk itd.
gdyby banki dawały sie tak zastraszać klientom, którym pożyczyli pieniądze, na świecie bankrutowałyby wyłącznie koncerny, które w ogóle nie korzystają z dźwigni finansowej, finansując swoją działalność wyłącznie kapitałem własnym, tj. najdroższym z możliwych. każdy przecież podmiot prowadzący racjonalną politykę finansową (tj. z wykorzystaniem dźwigni finansowej) staje co jakiś czas przed koniecznością refinansowania długu i pewnym ryzykiem, że banki uznają, że jego sytuacja jest zbyt kiepska i ryzykowana by go dalej kredytować. zwłaszcza na długi okres.
w przypadku ic banki tak nie uznały, pomimo, iż obecnie stosują bezsprzecznie najbardziej rygorystyczne od wielu lat kryteria oceny ryzyka.
wbrew temu co twierdzisz, za dwa lata zapewne czeka ic kolejny taki "audyt" ze strony bankow, bo bez sensu byłoby gdyby ta firma na siłę (ograniczając przede wszystkim rozbudowę sieci i rozwój) starała się spłacić w tym terminie cały dług (zamiast go znowu refinansować).
osobiście uważam, że dobrze, że ic nie skredytowało sie też na dłuzszy okres, bo istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że w między czasie sytuacja na rynku bankowym się poprawi i można bedzie uzyskac lepsze warunki.

b) co do natomiast twoich scenariuszy dotyczących marży to generalnie się z tobą zgadzam, lecz nie tyle wątpię, że marże spadną, ale bardzo liczę na to, że ic je utrzyma na wysokim poziomie i wygeneruje świetne wyniki w tym i następnym roku.
skoro konkurencja jest bardzo rozdrobniona i w poważnych kłopotach finansowych (widać to zwłaszcza po dramatycznych sprawozdaniach foty, w kontekście których tym bardziej należy docenić wysokie dynamiki sprzedaży i solidne zyski ic) uważam, że trochę bez sensu byłoby gdyby dominujący podmiot na rynku rozpoczął wojnę cenową....
hmmm :-) no chyba, że jest tak jak insynuujesz, i że siędzą tam żądni krwi agresorzy, którzy z sadystycznych pobudek zdecydują się dorżnąć ledwie dyszących już "konkurentów" :-)
co do twojego "zdziwię się, jeśli tym razem rynek (Wszyscy Klienci) na to (wyższe marże) nie zareaguje...". a jak mają zareagować klienci? zaczną złomować w ramach protestu wszystkie psujące się samochody i kupować nowe?

więcej zagadnień dla merytorycznej odpowiedzi w twoim poście nie znajduję, bo wybacz, ale twoje oskarżenia i refleksje o charakterze etyczno-moralnym na poważny, merytoryczny komentarz nie zasługują.
bo jak można komentować takie ogólnikowe, anonimowe pomówienia, być może wynikające wyłącznie z twoich osobistych traum i przeżyć lub subiektywnej oceny?
dodam, że opinie moich znajomych z branży (spoza ic) twoich oskarżeń odnośnie nieetycznego prowadzenia biznesu przez ic nie potwierdzają.
jak czujesz się oszukany,skrzywdzony przez ic idź do telewizji, prasy, do sądu... tak postepuje "honorowy biznesmen", a nie tak jak ty opluwa konkrenta z ukrycia.

2. "Dlaczego zarzucasz innym stronniczość będąc samemu blisko zarządu IC o czym już oczywiście nie wspominasz??"

co do zarzutu stronniczości (a w zasadzie braku obiektywizmu) wobec ciebie i boba, przyznam, że ciężko jest mi znaleźć inne od przedstawionych (w lekko "spoetyzowanej" formie) wytłumaczeń dla takiego zaangażowania w opluwanie ic.

muszę cię natomiast zmartwić, ale bynajmniej, prócz relatywnie niedawno dokonanej inwestycji kapitałowej (stąd moje pewne zaangażowanie w wskazywanie innym inwestorom pozytywów), nie jestem związany z ic. w związku z tym cały twój wywód przypisujący tej firmie pewną filozofię biznesową na podstawie moich opinii jest dużym nadużyciem, abstrahując już od tego, że twoja interpretacja moich sformułowań jest przeważnie chybiona, a wyciągnięte na podstawie tego wnioski to demagogia w czystej postaci.
nie doszukuj się aż takiej głębi w moich sformułowaniach, gdyż stanowią one jedynie lekko "spoetyzowaną" formę przedstawienia ciężkiej sytuacji "konkurencji" ic (co jest faktem), badź też wyraz wyłącznie moich osobistych, przyznam, że dość liberalnych poglądów dotyczących zarabiania pieniędzy na inwestycjach w akcje.

3. odnośnie twojego trzeciego punktu, to prawie każdy podmiot i inwestor giełdowy doświadczył przedstawionych przez ciebie wahań kursów. przyznam, że nie śledziłem ic i nie analizowałem przyczyn spadków jego kursu w 2007-2008 roku, gdyż dopiero po I kw tego roku zwrócił on moją wiekszą uwagę świetnymi wynikami.
Przyznasz, że niewiele było bowiem podmiotów, które wykazały w tym okresie zasadniczo lepsze wyniki i sytuację zarówno w stosunku do I kw roku ub, jak i IV kw 08, a także na tle podmiotów z braży (fota). Uwzględniając to oceniam, że przecena spółki, która miała miejsce na pewno w duzym stopniu na fali ogólnej awersji do branży motoryzacyjnej, jest zbyt głęboka i warto to wykorzystać.
Nie zauważyłem też coś w komunikatach, żeby jak to zarzucasz, decydenci z ic handlowali na jakąś dużą skalę akcjami spółki

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
INTERCARS 1,30% 545,00 2025-11-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.