Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  22,40 zł , zmiana od tamtej pory: 30,80%

Re: INFO !!!!

Dnia 2022-03-16 o godz. 16:10 ~Jery napisał(a):
> Piękne info ciekawe czy Aviva dokupuje czy ktoś nowy.Lepiej żeby ktoś nowy !

Przecież tu nikt nie dokupuje! Tu jest podbitka przed transakcją sprzedaży przez właścicieli, żeby sprzedać z dyskontem od tej podbitki. Właśnie o tym mówi ostatnie Espi. Przeczytali?

Czyli: było po 17 zł / akcja, ale musieli by sprzedać po 15 z dyskontem, kurs by zleciał na pysk.

No to dość małym kapitałem skupują akcje i pompują na cenę 22 zł.
Małym kapitałem, bo skupili parę tysięcy akcji ponad normalny obrót (a może i tyle nie), a w Espi uwolnione z lockupu są miliony akcji (jeśli dobrze widzę). Ciekawe, po ile będzie transakcja, strzelam, że po 18 zł. Czyli dyskont 20%, ale wcześniej dostaliby 15 zł, a teraz 18 zł i bez narzekania, więc to i tak jest zysk 20% względem 15 zł. 15 zł x 120% = 18 zł.

A te 3 złote różnicy na milionach akcji to są miliony złotych więcej w kieszeni sprzedających.

I tak to się robi, panowie i panie. Ciężkie jest życie drobnego inwestora długoterminowego. Wiele razy się naciąłem, chociaż oczywiście trzymam akcje nawet kupione po wysokiej cenie. Chyba że mnie wkurzą, niestety. Takie same numery były z Medinice przed emisją, z Pure przed emisją i jeszcze z wieloma spółkami, których sobie teraz nie przypomnę. A jak Medinice nie zrobił podbitki, to byli bardzo niezadowoleni z wyceny i uzyskanego kapitału. A jak zrobił podbitkę, to ubrał nieraz i po 40 zł co niektórych (teraz akcje są po 16, ale były i po 13 - niesamowity zjazd). Kto wytrzyma takie obsuwy? Trzeba naprawdę stosować aktywne zarządzanie kapitałem, bo zjazdu o 70% nie idzie wytrzymać.

Teraz dyskont na akcjach WPR będzie więc 20% i nabywca będzie bardzo happy.

Ale z czego ma być happy drobny inwestor? C/Z = 42 na dzień dzisiejszy, czyli bardzo dużo. Horrendalna wycena - nawet jak na spółkę IT rozwojową. No trzeba mieć jakiś umiar, niestety. Średnia dla sektora to 12. Więc jak tu kupować po takiej wycenie, przy takim CZ?
Bez sensu, choćby nie wiem, co obiecywali. Po prostu przy takim CZ się sprzedaje.

I ja wiem, że ta spółka ma mieć zyski.
Ale będą zyski, albo i nie będzie, ale (prawie) na pewno będzie koniec popytu i podbijania ceny i cena zjedzie na te przysłowiowe 15 zł. I będzie ubijanie dna... ktoś napisałem na Medinice "spotkamy się przy 14 zł" - mało go tam nie zjadłem. Miał rację i teraz ja piszę "spotkamy się przy 15 zł". Zobaczymy, czy się spełni.

To tak dla ostrzeżenia, a każdy zrobi, jak chce.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
WOODPCKR -0,68% 29,30 2023-05-26 16:48:51
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.