Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,90 zł , zmiana od tamtej pory: -51,33%

Re: idą trudne czasy

Dnia 2023-10-16 o godz. 12:38 prawnuk napisał(a):
>
> > Naprawdę myślisz, że ktoś kto trzyma garniec z miodem nie włoży do niego łapy? Zwłaszcza, że już kiedyś trzymał ten garniec i pełną garścią z niego nabierał. Dodatkowo po 8 latach głodowania jeszcze większa pokusa będzie. Mogę się założyć, że nic w tej kwestii się nie zmieni a będzie jeszcze gorzej. A co do żon, przypomnij sobie zlecenia dla żony Grada. Mam jedynie nadzieję że zrobią porządek z takimi menelami na najniższym poziomie jak vincenciłeb i ograniczą mu socjal, tak że będzie musiał wrócić za kółko a nie żerował na naszych podatkach.
>
> ależ oczywiście będą wkładać, ależ oczywiście bedą patologie typu Grad czy jego żona /tego akurat nie pamiętam/. Tyle, że zmieni się paradygmat: spółki nie są do całkowitego politycznego okradania, tylko też by akcjonariusze czasem coś dostali.
> A po drugie, piszesz Grad i żona Grada; ja pamiętam też młodego Tuska w OLT - gdzie w kwartał zarobił 4000 zł /to już był prywatny podmiot, choć związany z Ambergold/.
> Tu można wymienić skalę ohydnych nadużyć z przebiciem 1000 krotnym.
> Taka prosta sprawa:
> czy JSW powinno podzielić się zyskami z akcjonariuszami?
> czy energetyka powinna działać rynkowo /kupować tanio węgiel/ i produkować taniej energię i wypłacac dywidendy;
> czy też powinna produkować koszmarnie drogą energię , a z nadwyżek dopłacać klientom.......
>
> to rozróżnienie między komunizmem czy pisizmem, a socjalizmem typu PO czy 2050.
>
> Tak wygląda moje zdanie - giełda bez zmiany podejscia JUZ NIE RUSZY - bo każdy będzie mieć z tyłu głowy Sasina i Tchórzewskiego.
> Tym bardziej, że ludzie przez 8 lat zmądrzeli. Ja z moich inwestycji z ostatnich 8 lat zaluję najbardziej otwarcia sie na świat :-(
> tzn zdecydowanie zbyt mało portfela opuściło RP bezpośrednio, jak i pośrednio.
> Ktoś kto madrze ulokował milion na swiecie 8 lat termu i kolejny milion po covidzie i 2 miliony w Polsce, Dziś ma portfel "światowy pod 4 mln", a krajowy dalej 2 mln, a dywidendy kwartalne ze swiata wyższe niż roczne z Polski i to czasem 2 razy wyższe.
>
> Oczywiście spółki typu oze to 0% fundamentów i 100% spekulacji.
> Ja jestem w takim wieku, że chce dzieciakom zostawić po 2 mieszkania na wynajem, i taki portfel spółek - by mogły żyć na normalnym poziomie bez przymusu pracy. I gdyby nie zakręt w postaci komuny w gospodarce przez 8 lat, już bym ten proces skończył - choć opóżnienie wielkie nie jest
>

Prawnuk ta skala jest podobna jeśli nie ze wskazaniem na PO, po prostu teraz przekręty pisiorów sa bardziej nagłaśniane podobnie jak 8 lat temu było z PO. Nie w tym jest problem. problem że każda rządząca ekipa traktuje te spółki jak swój folwark. Popatrz na dywidendy jak były wypłacane za jednych i drugich tutaj: 

https://www.orlen.pl/pl/relacje-inwestorskie/akcje-i-obligacje/dywidenda

dlatego bardzo byłbym sceptyczny. PO za swoich rządów miało problem z dywidendami, więc tym bardziej będą mieli problem teraz, zwłaszcza że teraz mogą się zasłaniać tym że sprzątają po PIS.

Co do koncepcji nieruchomości mam bardzo podobne założenia, martwią mnie jedynie pomruki o katasrze ale będę się martwił tym jak się już zacznie coś dziać złego. Oczywiście różnego rodzaju zazdrosne przegrywy będą Ci wmawiać że trumna nie ma kieszeni i po co robić coś dla dzieci zamiast samemu "żyć" ale myślę że jesteś już w tym wieku, że raczej wiesz co robisz i roztrwonienie majątku "bo trzeba żyć" jest ostatnią rzeczą która Ci przyjdzie do głowy. Zwłaszcza, że jak widzę dla niektórych to "żyć" to luksus kupienia wina za 20 euro :) Czyli wydatek nawet jeśli regularny to w żaden sposób nie wpływający na budżet wykształconych przyzwoicie zarabiających ludzi. Może on oczywiście budzić ekscytacje prostych szoferów ale jak mawiał klasyk "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" Wiem, że jesteś osobą kulturalną i dlatego zaprosiłeś prostego cha.ma do stołu, uważam to za błąd bo za chwilę na niego zwymiotuje, będzie cie wyzywał jak to ma w zwyczaju, oraz będzie ci groził pobiciem a następnie wytrze swoją par.chatą mordę szoferzyny w obrus. Prosty niepiśmienny ch.am przez to że mu odpowiadasz czuje się nobilitowany i myśli że jest równy, podczas gdy jego miejsce jest w doborowym dla niego towarzystwie przy aluminiowym stoliku przykrytym ceratą obok Farmazona0,75 przy 10 litrowym kanistrze Amareny.
Zresztą szkoda czasu na niego.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
OZECAPITAL -0,47% 0,43 2026-02-02 13:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.