Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,90 zł , zmiana od tamtej pory: -51,33%

Re: idą trudne czasy

> Naprawdę myślisz, że ktoś kto trzyma garniec z miodem nie włoży do niego łapy? Zwłaszcza, że już kiedyś trzymał ten garniec i pełną garścią z niego nabierał. Dodatkowo po 8 latach głodowania jeszcze większa pokusa będzie. Mogę się założyć, że nic w tej kwestii się nie zmieni a będzie jeszcze gorzej. A co do żon, przypomnij sobie zlecenia dla żony Grada. Mam jedynie nadzieję że zrobią porządek z takimi menelami na najniższym poziomie jak vincenciłeb i ograniczą mu socjal, tak że będzie musiał wrócić za kółko a nie żerował na naszych podatkach.

ależ oczywiście będą wkładać, ależ oczywiście bedą patologie typu Grad czy jego żona /tego akurat nie pamiętam/. Tyle, że zmieni się paradygmat: spółki nie są do całkowitego politycznego okradania, tylko też by akcjonariusze czasem coś dostali.
A po drugie, piszesz Grad i żona Grada; ja pamiętam też młodego Tuska w OLT - gdzie w kwartał zarobił 4000 zł /to już był prywatny podmiot, choć związany z Ambergold/.
Tu można wymienić skalę ohydnych nadużyć z przebiciem 1000 krotnym.
Taka prosta sprawa:
czy JSW powinno podzielić się zyskami z akcjonariuszami?
czy energetyka powinna działać rynkowo /kupować tanio węgiel/ i produkować taniej energię i wypłacac dywidendy;
czy też powinna produkować koszmarnie drogą energię , a z nadwyżek dopłacać klientom.......

to rozróżnienie między komunizmem czy pisizmem, a socjalizmem typu PO czy 2050.

Tak wygląda moje zdanie - giełda bez zmiany podejscia JUZ NIE RUSZY - bo każdy będzie mieć z tyłu głowy Sasina i Tchórzewskiego.
Tym bardziej, że ludzie przez 8 lat zmądrzeli. Ja z moich inwestycji z ostatnich 8 lat zaluję najbardziej otwarcia sie na świat :-(
tzn zdecydowanie zbyt mało portfela opuściło RP bezpośrednio, jak i pośrednio.
Ktoś kto madrze ulokował milion na swiecie 8 lat termu i kolejny milion po covidzie i 2 miliony w Polsce, Dziś ma portfel "światowy pod 4 mln", a krajowy dalej 2 mln, a dywidendy kwartalne ze swiata wyższe niż roczne z Polski i to czasem 2 razy wyższe.

Oczywiście spółki typu oze to 0% fundamentów i 100% spekulacji.
Ja jestem w takim wieku, że chce dzieciakom zostawić po 2 mieszkania na wynajem, i taki portfel spółek - by mogły żyć na normalnym poziomie bez przymusu pracy. I gdyby nie zakręt w postaci komuny w gospodarce przez 8 lat, już bym ten proces skończył - choć opóżnienie wielkie nie jest

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
OZECAPITAL 1,90% 0,43 2026-01-29 16:08:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.