Jeśli chodzi o reko Ipopemy , to czy ktoś czytał pełną treść rekomendacji? Cyferki z reko to jedno, ale dużo ważniejsze są założenia, jakie analityk brał przy wycenie. Jeżeli pani analityk wyceniała np. tylko Salmex i esektaminę jako najbardziej zaawansowane projekty, to ta wycena Ipopemy wydaje mi się jakoś tam do wybronienia. To co na ogół brakuje w wycenach Celonu, to uwzględnienia szerokiego portfolio leków we wczesnej fazie rozwoju oraz tego, że mimo bogatego pipeline'u spółka nadal jest w stanie wprowadzać nowych kandydatów do pipeline'u (patrz ostatnie info o dofinansowaniu).
Jeśli chodzi o założenia do reko, to są one o tyle ważne, że np. tutaj:
https://www.bankier.pl/up/rekomendacje/raporty/106000/85442_33778846_mabion_-_raport_inicjujacy_-_26_lipca_2019.pdf jest naprawdę dobre, wszechstronne reko dla Mabionu na 105 PLN. Ale jak się wczytamy w założenia, to
Poza lekiem MabionCD20, spółka posiada portfel projektów na wczesnym etapie rozwoju, z których na uwagę zasługuje szczególnie MabionMS (...). Póki co, nie uwzględniamy żadnego z nich w wycenie, ale zwracamy uwagę że ich dalszy rozwój daje margines wzrostu naszej ceny docelowej. Co znacznie obniża prognozowaną wartość spółki, bo przynajmniej według mnie taki MabionMS ale też i MabionEGFR są warte ładnych parę złotych na akcję. Mimo to sama rekomendacja jest jak dla mnie ciekawa i wartościowa.