jeżeli chodzi o porównanie.To ja osobiście korzystam z CU , Eventusa i Gwarancji Renta oferowanej przez Compense.Eventus i GR praktycznie sie od siebie nie różnią. Różnice widać w udziale w zysku oraz wysokości gwarantowanego zysku jak i długością oszczędzania. Jeżeli chodzi o Eventusa i CU. To sprawa wygląda tak. Za CU przemawia możliwość zarobienia większej kasy.Jednak nie ma gwarancji że się nie straci.A Eventus i GR mają wpisane stopy techniczne co gwarantuje zysk przynajmniej na poziomie zbliżonym do inflacji.Po drugie jeżeli zawiesisz płacenie CU to to co uzbierałeś może zostać "zjedzone" przez koszty prowadzenia polisy.Eventus i GR dają możliwość zawieszenia płacenia składki i w okresie zawieszenia nasz kapitał już nie maleje tylko nadal zarabia.Z mojej wiedzy produkty typu Eventus i Gwarancja Renta dają możliwość zarobienia rocznie ok 6-10 % dla mnie w kontekście emerytury ważne jest aby kasa systematycznie rosła i żebym nie doznał szoku , że np. moje srodki na emeryture wyparowały bo 2 lata przed moją emeryturą zaczął się kryzys. To tyle na moje warto np oszczędzać na 2 sposoby w Eventusie i np w funduszach ale oczywiście na to mogą pozwolić sobie tylko osoby mające wystarczające środki w portfelu