Efect - firma zatrudniająca ludzi w celu poszerzenia 'bazy danych' każdy nowy pracownik dostarcza im osób, z którymi mogą się skontaktować w celu 'zaplanowania przyszłości' czyli krótko mówiąc zarobienia pieniędzy. Praca na psychologii, na którą 90% współpracowników jest podatna. Obiecanki cacanki, motywacje wielkimi zarobkami i szerokimi perspektywami rozwoju, marzenia, cele. Praca dla studenta? owszem, jeżeli jesteś na studiach, na których wystarczy być zapisanym, aby zaliczyć. Od 7 miesięcy czekam na wypłatę, przysyłają mi pisma, że potrącą mi za to, za tamto, za siamto, straszą kancelarią windykacyjną (na kwotę 150zł) nie będę tutaj pisał jaką kwotę zalega mi ta 'firma'. Konsultanci telefoniczni(dla pracowników)? Banda mało wykwalifikowanych osób, z którymi nic nie da się ustalić. Dodzwonić się na helpdeska (infolinia dla pracowników) powinna być wynagradzana. Może i firma zapewni Ci dobre produkty i zaplanuje Twoją przyszłość finansową, ale pracownikowi nie może zapewnić nawet wypłaty, na którą ciężko pracował. Klientom jak najbardziej polecam. Jeżeli szukasz pracy to lepiej idź do mc donalda, tam też będą Cię wykorzystywać, ale przynajmniej będziesz miał pewną wypłatę. Reasumując: dla klientów OK, dla pracowników-nic gorszego nie znajdziesz. Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytających.