Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,75 zł , zmiana od tamtej pory: -88,27%

Re: DNLD Holdings S.a.r.l

Dnia 2018-09-22 o godz. 07:50 ~hulajnogakopytko napisał(a):
> Kopiuj - wklej.
A co robi korporacja ktora wychowuje Polakow, skutki, GetBack

Piotr Szeląg:  
– Moje ideały rozminęły się z rzeczywistością. Zobaczyłem, że niewiele można zmienić. Chciałem służyć Bogu i ludziom, a okazało się, że Kościół w praktyce ma inne priorytety: konformizm i wygodę. Najkrócej: Kościół to korporacja, a nie wspólnota. A ja przestałem się z tą korporacją identyfikować. Zamiast myślenia teologicznego, jest myślenie korporacyjne. Dobra tej korporacji – czyli tak zwanego „dobra Kościoła” – szuka się za wszelką cenę, łamiąc ewangeliczne zasady.
Jak ta korporacja działa?
– Pracowników zbyt często traktuje się mało humanitarnie, bez szacunku, nieetycznie. Kościół wzywa przedsiębiorców do uczciwości, a sam na plebaniach zatrudnia ludzi na czarno: organista, gospodyni. Od wiernych oczekuje się wstrzemięźliwości seksualnej, zasad moralnych…
Czekamy z seksem do ślubu…
– Tak. A osoby, które to głoszą z ambony, mają w życiu inne podejście. Sami żyją z kobietami od lat, poza wszelkimi formalnymi związkami. Te panie żyją na plebaniach. To jest hipokryzja: duchowni ludziom młodym stawiają bardzo wysokie wymagania w kwestiach etyki seksualnej. Te osoby próbują sprostać ideałowi i mają poczucie winy, że nie są w stanie. A duchowni, którzy powinni ich wspierać przykładem, nic sobie z tego nie robią. Wy macie żyć w czystości, a tymczasem duchowny sobie spokojnie prowadzi swoje życie seksualne. Takie osoby przestają być wiarygodne: ksiądz idzie na kolędę, widzi młodych bez ślubu, robi z tego aferę, a na plebani sam ma kobietę i dzieci.
Pieniądze?
Wygodne mieszkania, wygodne samochody, służba. Życie godne feudała z XIX wieku. Ci biskupi mówią ludziom: żyj skromnie, pomagaj biednym, troszcz się o ubogich. I to mówią nam ludzie, którym służba gotuje i pierze. Jak pojawia się duchowny, który jeździ tramwajem…
to urasta do rangi wydarzenia. To, co powinno być normalne –– wydaje nam się nadzwyczajne, heroiczne.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CAPITEA 0,92% 0,44 2026-06-25 15:24:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.